Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Gido Vermeulen ny förbundskapten för Sveriges volleybollherrar

Sveriges herrlandslag i volleyboll har ny förbundskapten! Den tungt meriterade nederländaren Gido Vermeulen tillträder posten omgående och påbörjar planeringen inför landslagssäsongen 2024, där det väntar EM-kval med start i augusti.

Foto: FIVB

Gido Vermeulen kliver in i förbundskaptensrollen med en lång och imponerande meritlista som sträcker sig hela vägen tillbaka till början av 1990-talet då han inledde sin karriär som head coach. 59-åringen har stått vid rodret för såväl klubb- som landslag på världsnivå, både bland damer och herrar. Exempelvis har Egyptens herrlandslag, Spaniens damlandslag samt Nederländernas framstående dam- och herrlandslag spelat under Gidos ledning.

– Jag är glad över förtroendet och möjligheten att få leda Sveriges volleybollherrar in i en ny era. Det här ett projekt som spänner över flera år och som ger mig chansen att bygga och forma det från grunden, vilket är precis vad jag gillar. Jag ser fram emot att komma igång och att tillsammans med spelare och ledare påbörja resan in i en spännande framtid, säger Gido Vermeulen till volleyboll.se

Tillsättningen av Vermeulen markerar en nystart för Sveriges volleybollherrar, som tävlingsspelade senast i maj 2021. Målet är en långsiktig och hållbar satsning som ska ge sportslig utveckling och ett konkurrenskraftigt herrlandslag på den europeiska scenen. Kontraktet sträcker sig över landslagssäsongen 2028.

”Delar samma drömmar”

– De höga ambitionerna och den starka utvecklingen inom svensk volleyboll tilltalar mig. Vi delar samma drömmar. Man har tagit stora steg genom Åhman/Hellvigs och damlandslagets framgångar och vill göra en resa även med herrlandslaget. Den resan börjar i princip från noll, men det är just det som lockar mig. Jag gillar att bygga spelare, lag och organisationer - och Sverige ger mig både tiden och möjligheten till det, fortsätter Vermeulen till volleyboll.se

Rekryteringen möjliggörs av att Svenska Volleybollförbundet sökt och tilldelats riktade stödmedel från Internationella Volleybollförbundets program FIVB Empowerment Programme.

– Det känns fantastiskt att vi knyter Gido till Svensk Volleyboll. Med all den kompetens och erfarenhet han besitter blir han ett starkt tillskott och en nyckelperson i herrlandslagets nystart. Han har flera gånger tidigare varit med och framgångsrikt byggt upp landslag från grunden, vilket gör honom perfekt för rollen. Vi är glada och stolta över att han kliver in som förbundskapten och är tacksamma för stödet från FIVB, säger Angelica Ljungqvist, sportchef på Svenska Volleybollförbundet.

Foto: FIVB

EM-kval väntar i sommar

– Vi vet vart vi vill och kommer utifrån en femårsplan jobba för att ta oss dit. Steg för steg ska programmet och nivån bli bättre och längs vägen ska vi utvecklas som individer och lag för att med tiden konkurrera i Europamästerskap, konstaterar Gido.

I spelarleden finns en spännande mix av skickliga lirare med mycket erfarenhet, blandat med unga talanger som kan ta stora kliv i sin utveckling. Många av de landslagsaktuella spelar på hög nivå utomlands, samtidigt som det hemma i Elitserien och på ungdomssidan finns och är på väg upp intressanta namn med höga ambitioner och stor potential.

– Gido har enorm professionell framtoning och inställning. Redan vid första mötet hade han stenkoll på våra svenska utlandsproffs. Hans ambitioner med herrlandslaget är höga och vi är övertygade att hans ledarskapsförmåga är helt rätt för den utvecklingsresa som ska göras, både för spelarna individuellt och laget som helhet, berättar sportchef Ljungqvist.

I augusti 2024 får den svenska volleypubliken chansen att uppleva herrlandslaget på hemmaplan när de kliver in i kvalet till 2026 års EM-slutspel. Kvalperioden sträcker sig från 17 augusti – 1 september och är den första av totalt två. Nästföljande period är i sin tur 14-29 juni 2025.

Håll utkik på volleyboll.se och i våra kanaler på sociala medier för löpande uppdateringar om landslagen!

Fler nyheter

Publicerad: 2024-03-05

Senast uppdaterad: 2024-03-05

Visa fler nyheter

Sponsorer