Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Imponerande Italien numret större i säsongspremiären

Landslagssäsongen 2024 är igång på allvar för Sveriges volleybolldamer - och det mot tuffast möjliga motstånd. Ett starkt Italien, rankat femma i världen, vann onsdagskvällens vänskapsmatch i Novara i raka set. I morgon, torsdag, möts lagen igen, då i Piacenza. Matchstart 19:00 och livestream här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arkivbild: Anna Haak "in action" under EM-slutspelet 2023. Foto: Justus Stegemann.

Svenska damlandslaget i volleyboll är sedan slutet av april samlat i Halmstad för digra förberedelser inför 2024 års upplaga av Golden League som kan bli en språngbräda för historiskt avancemang till VM 2025.

Golden League går av stapeln på hemmaplan 17-19 maj i Sparbanken Skåne Arena där stjärnspäckade Belgien och Spanien står för motståndet.

Som en viktig del av uppladdningen spelar Sverige dubbla träningsmatcher i och mot världslaget Italien, onsdag 8 maj och torsdag 9 maj.

Match 1 avgjordes i välfyllda Pala Igor i Novara under onsdagskvällen, där det för dagen svart- och blåklädda Sverige fick bekänna färg.

Hemmalaget visade upp både bredd och spets och skrev segersiffrorna till 25-13, 25-9, 25-13.

– De är en väldigt stor volleybollnation som spelar på hög nivå. Det är bra för oss att få möta ett lag på den nivån inför framtiden, och vi tar lärdom av det som vi behöver fortsätta jobba på och utveckla för att höja vår nivå ytterligare, säger Anna Haak, som gångna säsongen spelare i Serie A-klubben Cuneo Granda.

Alexandra Lazic, även hon Italienproffs i Firenze gångna säsongen, fyller på:
– Vi försökte jobba på oss själva främst och de bitar vi vill utveckla till Golden League-starten nästa vecka. Vi har ett ungt gäng som har långt från samma rutin som spelarna i Italien har. Även om det var en tuff förlust så är det bra för oss att se vad vi har att jobba med för att kunna matcha med denna typ av lag. Generellt tyckte jag att vi gjorde ett bra jobb i mottagning men tyvärr kunde vi inte döda boll.

"Måste ta mer risker"

I morgon, torsdag, väntar returmöte i Piacenza. Matchstart 19:00.

– Inför imorgon hoppas jag att vi vågar gå för det lite mer, riskera i anfall. Mot ett lag som Italien får man inga lätta poäng, så vi måste ta mer risker. Inför imorgon behöver vi också tar mer ansvar i de lätta situationerna för att skapa fler möjligheter till anfall, fortsätter Lazic.

Blågula världsstjärnan Isabelle Haak, nybliven italiensk mästare och Champions League-vinnare, ingår inte i den 13 namn starka trupp som rest ner till Italien. Champions League-finalen avgjordes så sent som i söndags och hon ansluter därför laget närmare Golden League-starten.

Italien saknar av samma anledning ett gäng storstjärnor, så som Paola Egonu, Myriam Sylla, Alessia Orro, Marina Lubian, Sarah Fahr och Monica De Gennaro.

Med det sagt kom hemmalaget till spel med en oerhört slagkraftig trupp som idel består av spelare med klubbadresser i Serie A; världens främsta volleybolliga. Några av dem spelar de facto i Chieri under den svenska förbundskaptenenen.

Jakt på historiskt VM-avancemang

Sveriges volleybolldamer har gått från klarhet till klarhet de senaste åren, med guld i European Silver League 2022 och silver i både European Golden League och Challenger Cup 2023. I mars blev även klart att Svenska Volleybollförbundet och Göteborg fått den historiska äran Länk till annan webbplats. att arrangera en av de fyra grupperna i damernas Volleyboll-EM 2026, vilket innebär att svenska damlandslaget är klart för sitt tredje raka EM-slutspel.

Vi kan med glädje konstatera att vi redan om en och en halv vecka får chansen att uppleva dem på hemmaplan.

17–19 maj servar 2024 års upplaga av European Golden League i gång i Lund. Där dukas för volleyboll i världsklass tre dagar i sträck när stjärnspäckade Belgien och Spanien kommer på besök.

Sveriges volleybolldamer jagar historiskt avancemang till 2025 års VM-slutspel – och tillsammans sluter vi upp bakom dem och gör Sparbanken Skåne Arena till en ointaglig blågul volleybollborg!

Biljetter hittar du på TicketCo.se Länk till annan webbplats., där du kan välja mellan sittplats och ståplats till såväl enskilda matcher som ett komplett helgpaket som inkluderar alla tre:

  • 17 maj – 18:00: Sverige – Spanien
  • 18 maj – 16:00: Belgien – Spanien
  • 19 maj – 15:00: Sverige – Belgien

Håll utkik på volleyboll.se och i våra kanaler på sociala medier (@svenskvolleyboll) för löpande uppdateringar om landslagen i volleyboll och beachvolley!

LÄNKAR

Köp Golden League-biljetter på TicketCo.se! Länk till annan webbplats.
Om damlandslaget i volleyboll Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt Golden League 2024 Länk till annan webbplats.

Passare
Hilda Gustafsson, Vandoeuvre Nancy (KFUM Skellefteå)
Vilma Julevik, Hylte Halmstad VK (Tuve VK)

Liberor
Emmy Andersson, Hylte Halmstad (Norsjö VBK)
Filippa Brink, VK Šantovka Olomouc UP (Engelholms VS)

Centrar
Hedda Broberg, Örebro Volley (IFK Nyköping)
Julia Nilsson, Engelholms VS (Svedala VBK)
Kirsten van Leusen, Stichting Sliedrecht, Nederländerna (KFUM Kritianstad)
Linda Andersson, MAV Előre Sport Club, Ungern (KFUM Örebro)

Spikers
Alexandra Lazic, Il Bisonte Firenze, Italien (Svedala VBK)
Anna Haak, LOVB, USA (Engelholms VS)
Cecilia Malm, ES Charleroi Volley, Belgien (Danderyds SK)
Paulina Lindberg, Örebro Volley (Sollentuna VK)
Saga Nilsson, Gislaveds VBK (Falkenbergs VBK)

Ledarstab
Giulio Cesare Bregoli, förbundskapten
Dana Stepankova, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Mattia Cozzi, assisterande coach
Sebastian Lilja, scout
Davide Partegiani, strenght/condition coach

Fler nyheter

Publicerad: 2024-05-08

Senast uppdaterad: 2024-05-09

Visa fler nyheter

Sponsorer