Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Sverige utmanar Azerbajdzjan och Rumänien

Damlandslagets Golden League-äventyr fortsätter helgen 25-26 maj i Alba Blaj med matcher mot Azerbajdzjan och värdnationen Rumänien. Volleyboll.se levererar röster, förutsättningar och länkar.

Obs! Båda matcherna sänds i SVT Länk till annan webbplats. och har tidigarelagts till start 15:30, svensk tid.

Centern Julia Nilsson jublar efter vunnen boll i premiären mot Spanien. Foto: Robert Boman

HELGENS MATCHER

25 maj 15:30 | Sverige vs Azerbajdzjan
Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

26 maj 15:30 | Rumänien vs Sverige
Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

Golden League dundrade i gång förra helgen med premiär i Sparbanken Skåne Arena i Lund. De svenska volleybolldamerna fick med sig en tung 3-2-seger mot Spanien och en lärorik 0-3-förlust mot titeltippade Belgien.

Härnäst väntar nu alltså resa till rumänska Alba Blaj för matcher två dagar i sträck, först mot Azerbajdzjan på lördag och sedan mot värdnationen dagen därpå. Och det här är två lag som inte är helt obekanta för de svenska tjejerna.

2021 gjorde Sverige sitt första EM-framträdande på 38 år i just Rumänien och lyckades där skrällartat besegra värdlandet i tre raka akter i gruppspelsfasen som avgjordes i Cluj-Napoca.

Två år senare, i nästa EM-slutspel, ställdes våra blågula volleybolldamer mot Azerbajdzjan och vann då med 3-1 efter en kämpainsats som såg till att säkra en plats i åttondelsfinalerna.

Sedan dess har det hänt en hel del i samtliga tre landslag, så några större växlar ska inte dras av resultaten. Vi kan däremot vänta oss jämna tillställningar, baserat på lagens placeringar på världsrankingen. Azerbajdzjan (30) ligger blott tre platser bakom Sverige (27), medan Rumänien hittas ytterligare några ”hack” ner på listan (33).

Förbundskapten Giulio Cesare Bregoli om de kommande matcherna:
– Det är givetvis två viktiga matcher i och med att vi ligger så nära varandra på världsrankingen - alla jagar nya poäng för att i förlängningen säkra VM-platser. Vinner vi de här två matcherna ger vi också oss själva fortsatt chans att nå Final Four (Golden Leagues finalfas, reds. anm.). Samtidigt möter vi två bra och tuffa motståndare. Azerbajdzjan är först ut och de har stabilt passningsspel och bra sideout- och blockspel, men vi hoppas kunna använda våra styrkor till vår fördel och utnyttja de delar i spelet där de har sina svagheter.

Truppmässigt sker en förändring i ledarstaben, där assisterande coach Jonas Svantesson av personliga skäl lämnar laget med en förhoppning om att vara tillbaka så snart som möjligt. I hans ställe vikarierar italienaren Cristian Piazzese som tidigare agerat assisterande åt förbundskapten Giulio Cesare Bregoli i klubblaget Chieri, samt i samma roll tränat Isabelle Haak under hennes två säsonger i Florensklubben Scandicci.

Förbundskapten Giulio Cesare Bregoli manar på sitt lag under en timeout. Foto: Robert Boman

Chans på VM

Sveriges framgångsrika volleybolldamer har gått från klarhet till klarhet de senaste åren, med två raka EM-slutspel (2021, 2023), guld i European Silver League 2022 och silver i både European Golden League och Challenger Cup 2023.

Med framgångarna i ryggen spänns bågen ytterligare i år. Siktet är inställt på att nå VM för allra första gången.

Vägen till VM 2025 är utmanande, men är samtidigt inom sådant räckhåll att den väcker drömmar. Om de starka prestationerna fortsätter under landslagssäsongen 2024 kan visionen bli verklighet.

Kort och gott gäller det att samla på sig så många rankingpoäng som möjligt under Golden League 2024, för att på så sätt spela till sig en så hög placering som möjligt på världsrankingen.

De sista VM-platserna delas ut den 30 augusti baserat på världsrankingen – Länk till annan webbplats. och alla tävlingsmatcher fram till dess påverkar rankingen; positivt vid vinst och negativt vid förlust.

Helgens Golden League-matcher mot Azerbajdzjan och Rumänien utgör i det här sammanhanget nästa steg på den fortsatta vägen mot VM.

SVERIGES MATCHER I LIGARUNDAN

 • 17 maj 18:00 | Sverige 3-2 Spanien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 19 maj 15:00 | Sverige 0-3 Belgien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 25 maj 16:00 | Sverige vs Azerbajdzjan
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 26 maj 16:00 | Rumänien vs Sverige
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 31 maj 19:00 | Slovakien vs Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

 • 1 juni 18:00 | Slovenien vs Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

Nationsturneringen samlar totalt tolv av Europas vassaste landslag och har i år ett nytt upplägg. Under den inledande fasen, kallad ligarundan, spelar alla lag sex matcher fördelat över tre raka helger, 17 maj – 2 juni. Vilka lag som möter varandra är baserat på Europarankingen per den 25 september 2023.

Lagen arrangerar varsin poolspelshelg omfattande tre matcher som spelas tre dagar i sträck, fredag - söndag.

Sverige arrangerade den första poolspelshelgen i Lund, där Spanien och Belgien stod för motståndet. Kommande veckor väntar resor till Rumänien och sedan Slovakien, där resterande fyra ligarundamatcher avgörs.

När ligarundan är färdigspelad kvalificerar sig de tre främst placerade lagen för Golden Leagues Final Four-spel som arrangeras i Tjeckien helgen 15-16 juni. Tjeckien är i egenskap av arrangör direktkvalificerad.

Vinnarna och silvermedaljörerna i European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag. Kvalturneringen går under namnet Challenger Cup och spelas i Manilla, Filippinerna, 4-7 juli.

European Golden Leagues faser
• Ligafasen: 17 maj – 2 juni
• Final Four: Semifinaler 15 juni, medaljmatcher 16 jun

Passare
Hilda Gustafsson, Vandoeuvre Nancy (KFUM Skellefteå)
Vilma Julevik, Hylte Halmstad VK (Tuve VK)

Liberor
Emmy Andersson, Hylte Halmstad (Norsjö VBK)
Filippa Brink, VK Šantovka Olomouc UP (Engelholms VS)

Centrar
Hedda Broberg, Örebro Volley (IFK Nyköping)
Julia Nilsson, Engelholms VS (Svedala VBK)
Kirsten van Leusen, Stichting Sliedrecht, Nederländerna (KFUM Kritianstad)
Linda Andersson, MAV Előre Sport Club, Ungern (KFUM Örebro)

Spikers
Alexandra Lazic, Il Bisonte Firenze, Italien (Svedala VBK)
Anna Haak, LOVB, USA (Engelholms VS)
Cecilia Malm, ES Charleroi Volley, Belgien (Danderyds SK)
Isabelle Haak, Imoco Volley, Italien (Engelholms VS)
Paulina Lindberg, Pölkky Kuusamo, Finland (Sollentuna VK)
Saga Nilsson, Gislaveds VBK (Falkenbergs VBK)

Ledarstab
Giulio Cesare Bregoli, förbundskapten
Dana Stepankova, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Mattia Cozzi, assisterande coach
Sebastian Lilja, scout
Davide Partegiani, strenght/condition coach
Nina Enocsson, fysioterapeut

Fler nyheter

Publicerad: 2024-05-24

Senast uppdaterad: 2024-05-24

Visa fler nyheter

Sponsorer