Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Sverige nötte ner Azerbajdzjan i raka set

Damlandslaget 3-0-besegrar Azerbajdzjan i den tredje Golden League-omgången och säkrar därmed viktiga poäng i jakten på både Final Four-spel och historiskt VM-avancemang.

Ny match i morgon, söndag, mot värdnationen Rumänien. Matchstart 15:30 även då. Sänds i SVT med start 15:25!

Foto: Robert Boman

EUROPEAN GOLDEN LEAGUE

Ligafas - match 3:6 | Polivalenta, Alba Blaj, Lund
SVERIGE – AZERBAJDZJAN
Setsiffror: 25-19, 25-19, 25-19
Bästa poängplockare i Sverige: Isabelle Haak, 16
Officiell turneringssajt Länk till annan webbplats.
Fullständig statistik Länk till annan webbplats.
Se matchen i repris Länk till annan webbplats.

– En viktig seger, tre poäng, via tre raka set. Riktigt bra gjort! Tjejerna jobbade på och visar att vi fortsätter växa som lag, dag för dag, säger förbundskapten Giulio Cesare Bregoli.

Känslan var genomgående att det var Sverige som styrde och ställde i tillställningen; förde spelet och dikterade tempot.

De två första akterna var snarlika. Lagen följde varandra poängmässigt halvvägs in i seten, vilket följdes av att Sverige gjorde rejäla ryck. I första set från 17-17 till 22-17, i andra från 17-16 till 23-16. I den avslutande akten hade Sverige kontroll från början till slut.

– Det känns såklart jätteskönt! Vi har haft två tuffa resdagar så det känns bra att vi kunde få en vinst med oss. I morgon kommer vara tuffare men varje match är viktig för fortsatt chans att kvalificera oss till Final Four. Jag tycker att vi gör vad som krävs idag och vet att alla kommer vara taggade på att spela hem ännu en vinst imorgon, säger centern Linda Andersson, som bidrog med sex poäng.

Med dagens resultat har Sverige samlat ihop två segrar och en förlust hittills under 2024 års upplaga av Golden League. Från förra veckans premiärhelg i Lund hade laget med sig en tung 3-2-seger mot Spanien och en lärorik 0-3-förlust mot titeltippade Belgien.

I den haltande och enormt jämna tabellen parkerar Sverige i dagsläget på sjätte plats bland tolv lag. Belgien, Tjeckien och Ukraina är de enda som ännu är obesegrade. Längre ner har Österrike och Estland det tyngre, båda med noll i segerkolumnen på tre försök vardera.

När ligafasen sedermera är färdigspelad kvalificerar sig de tre bästa lagen för Final Four-spelet som avgörs helgen 15-16 juni. Tjeckien är i egenskap av arrangör direktkvalificerad för finalhelgen.

Härnäst för svensk del väntar nu alltså Rumänien, ett lag Sverige skrällartat 3-0-besegrade i EM 2021. Sedan dess har det dock hänt en hel del i båda landslagen, så några större växlar ska inte dras av resultatet.

Istället kan vi konstatera att lagen ligger nära varandra på världsrankingen; Sverige på 26:e plats och Rumänien på plats 30 (rankingen uppdateras dagligen, platserna kan skifta snabbt). Och tyckte man att Sveriges seger i dag var komfortabel ska man veta att Rumänien vann med ännu större siffror mot Azerbajdzjan i fredags (25-19, 25-15, 25-10).

Matchen start 15:30 och sänds i SVT! Länk till annan webbplats.

– En svår match. Rumänien spelar bra och kommer med ett komplett lag. Det kommer bli tufft där ute, men vi ser fram emot att utmana dem, säger förbundskapten Giulio Cesare Bregoli.

Chans på VM

Sveriges framgångsrika volleybolldamer har gått från klarhet till klarhet de senaste åren, med två raka EM-slutspel (2021, 2023), guld i European Silver League 2022 och silver i både European Golden League och Challenger Cup 2023.

Med framgångarna i ryggen spänns bågen ytterligare i år. Siktet är inställt på att nå VM för allra första gången.

Vägen till VM 2025 är utmanande, men är samtidigt inom sådant räckhåll att den väcker drömmar. Om de starka prestationerna fortsätter under landslagssäsongen 2024 kan visionen bli verklighet.

Kort och gott gäller det att samla på sig så många rankingpoäng som möjligt under Golden League 2024, för att på så sätt spela till sig en så hög placering som möjligt på världsrankingen.

De sista VM-platserna delas ut den 30 augusti baserat på världsrankingen – Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. och alla tävlingsmatcher fram till dess påverkar rankingen; positivt vid vinst och negativt vid förlust.

Helgens Golden League-matcher mot Azerbajdzjan och Rumänien utgör i det här sammanhanget nästa steg på den fortsatta vägen mot VM.

SVERIGES MATCHER I LIGARUNDAN

 • 17 maj 18:00 | Sverige 3-2 Spanien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 19 maj 15:00 | Sverige 0-3 Belgien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 25 maj 16:00 | Sverige vs Azerbajdzjan
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 26 maj 16:00 | Rumänien vs Sverige
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 31 maj 19:00 | Slovakien vs Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

 • 1 juni 18:00 | Slovenien vs Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

Nationsturneringen samlar totalt tolv av Europas vassaste landslag och har i år ett nytt upplägg. Under den inledande fasen, kallad ligarundan, spelar alla lag sex matcher fördelat över tre raka helger, 17 maj – 2 juni. Vilka lag som möter varandra är baserat på Europarankingen per den 25 september 2023.

Lagen arrangerar varsin poolspelshelg omfattande tre matcher som spelas tre dagar i sträck, fredag - söndag.

Sverige arrangerade den första poolspelshelgen i Lund, där Spanien och Belgien stod för motståndet. Kommande veckor väntar resor till Rumänien och sedan Slovakien, där resterande fyra ligarundamatcher avgörs.

När ligarundan är färdigspelad kvalificerar sig de tre främst placerade lagen för Golden Leagues Final Four-spel som arrangeras i Tjeckien helgen 15-16 juni. Tjeckien är i egenskap av arrangör direktkvalificerad.

Vinnarna och silvermedaljörerna i European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag. Kvalturneringen går under namnet Challenger Cup och spelas i Manilla, Filippinerna, 4-7 juli.

European Golden Leagues faser
• Ligafasen: 17 maj – 2 juni
• Final Four: Semifinaler 15 juni, medaljmatcher 16 jun

Passare
Hilda Gustafsson, Vandoeuvre Nancy (KFUM Skellefteå)
Vilma Julevik, Hylte Halmstad VK (Tuve VK)

Liberor
Emmy Andersson, Hylte Halmstad (Norsjö VBK)
Filippa Brink, VK Šantovka Olomouc UP (Engelholms VS)

Centrar
Hedda Broberg, Örebro Volley (IFK Nyköping)
Julia Nilsson, Engelholms VS (Svedala VBK)
Kirsten van Leusen, Stichting Sliedrecht, Nederländerna (KFUM Kritianstad)
Linda Andersson, MAV Előre Sport Club, Ungern (KFUM Örebro)

Spikers
Alexandra Lazic, Il Bisonte Firenze, Italien (Svedala VBK)
Anna Haak, LOVB, USA (Engelholms VS)
Cecilia Malm, ES Charleroi Volley, Belgien (Danderyds SK)
Isabelle Haak, Imoco Volley, Italien (Engelholms VS)
Paulina Lindberg, Pölkky Kuusamo, Finland (Sollentuna VK)
Saga Nilsson, Gislaveds VBK (Falkenbergs VBK)

Ledarstab
Giulio Cesare Bregoli, förbundskapten
Dana Stepankova, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Mattia Cozzi, assisterande coach
Sebastian Lilja, scout
Davide Partegiani, strenght/condition coach
Nina Enocsson, fysioterapeut

Fler nyheter

Publicerad: 2024-05-25

Senast uppdaterad: 2024-05-31

Visa fler nyheter

Sponsorer