Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Dubbla måstematcher när ligafasen stänger

Två segrar och två förluster. Det är damlandslagets facit hittills under 2024 års upplaga av European Golden League. Ett potentiellt Final Four-avancemang hänger på en skör tråd, men hoppet lever. Volleyboll.se levererar förutsättningar, röster och länkar inför matcherna mot Slovakien och Slovenien som visas i SVT Länk till annan webbplats.!

Isabelle Haak och damlandslaget laddar för sista ligafashelgen i Golden League. Foto: Robert Boman

HELGENS MATCHER

31 maj 19:00 | Slovakien vs Sverige
Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

1 juni 18:00 | Slovenien vs Sverige
Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

Golden League-helgerna flyger förbi och de svenska volleybolldamerna parkerar i skrivande stund på sjunde plats bland tolv tävlande landslag efter segrar mot Spanien och Azerbajdzjan samt nederlag mot Rumänien och titeltippade Belgien.

Härnäst väntar nu alltså resa till Slovakiens huvudstad Bratislava för den sista ligafashelgen och matcher två dagar i sträck i Sport Hall Pasienky; först mot värdnationen under fredagen och sedan mot Slovenien dagen därpå.

Sveriges hopp om att nå Golden Leagues Final Four-spel lever vidare, men förutsättningarna är utmanande. Dels behöver det bli blågul vinst i båda drabbningarna, dels behöver resultaten gå svensk väg i andra matcher. Vi kan behöva vänta till sent söndag kväll innan vi säkert vet damlandslagets Golden League-öde.

Avancemanget ligger alltså inte enkom i egna händer, men laget fokuserar på det man själva kan kontrollera; att prestera på planen och vinna sina matcher.

– Det är viktiga matcher, helt klart. Vi är fysiskt förberedda, har tränat bra i Italien under veckan och alla är tillgängliga för spel och i god form, säger förbundskapten Giulio Cesare Bregoli och fortsätter:

– Mentalt behöver vi vara starka i stunder när det är kämpigt och inte låta frustrationen ta över när det är något som inte funkar. Vi behöver ha tålamod - och med det menar jag att vi behöver acceptera att det kommer moment i matchen där allt inte klickar. Då är det bara att ta fajten, ställa om och ta nästa boll. Det finns ingen sådan sak som en perfekt match eller ett perfekt rally. Vi behöver bli bättre på att hantera det. Sedan är det också en effekt av att vi försöker göra nya saker på planen. Ibland lyckas vi med det, andra gånger inte. Det tar tid och vi förbättrar oss stegvis.

I ett längre perspektiv är matcherna även viktiga för chanserna att ta sig till VM 2025. Sverige ligger i dag på 27:e plats på världsrankingen, en placering bakom Slovakien (26) och tre bakom Slovenien (24).

I Golden League-tabellen hittar vi Slovakien på sjätte plats och Slovenien på nionde.

– Vi möter två bra lag. Slovakien är först ut och de har många erfarna spelare med hög nivå och skicklighet. De är samspelta och begår få egna misstag. Samtidigt är det två matcher vi vet att vi har kapacitet att vinna och jag helt säker på att vi kommer gå ut och göra vårt allra bästa för att klara det. Lyckas vi får vi vänta och se hur de andra matcherna faller ut, konstaterar Bregoli.

Truppmässigt sker en förändring på spelarsidan där Maya Tabron ersätter Saga Nilsson, vilket ger förbundskapen Bregoli möjlighet att testa ännu en spelare under Golden League-samlingen.

Den 22-åriga spikern har varit uttagen i otaliga bruttotrupper sedan tonåren, men College-studierna har många gånger hindrat henne från att delta under landslagssäsongen. 2019 drog hon på sig landslagströjan i både EM-kvalet och Golden League.

Chans på VM

Sveriges framgångsrika volleybolldamer har gått från klarhet till klarhet de senaste åren, med två raka EM-slutspel (2021, 2023), guld i European Silver League 2022 och silver i både European Golden League och Challenger Cup 2023.

Med framgångarna i ryggen spänns bågen ytterligare i år. Siktet är inställt på att nå VM för allra första gången.

Vägen till VM 2025 är utmanande, men är samtidigt inom sådant räckhåll att den väcker drömmar. Om de starka prestationerna fortsätter under landslagssäsongen 2024 kan visionen bli verklighet.

Kort och gott gäller det att samla på sig så många rankingpoäng som möjligt under Golden League 2024, för att på så sätt spela till sig en så hög placering som möjligt på världsrankingen.

De sista VM-platserna delas ut den 30 augusti baserat på världsrankingen – Länk till annan webbplats. och alla tävlingsmatcher fram till dess påverkar rankingen; positivt vid vinst och negativt vid förlust.

Helgens Golden League-matcher mot Slovakien och Slovenien kan i det här sammanhanget utgöra Sveriges sista chans att samla på sig på rankingpoäng innan "VM-strecket" dras.

SVERIGES MATCHER I LIGARUNDAN

 • 17 maj 18:00 | Sverige 3-2 Spanien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 19 maj 15:00 | Sverige 0-3 Belgien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 25 maj 16:00 | Sverige 3-0 Azerbajdzjan
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 26 maj 16:00 | Rumänien 3-0 Sverige
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 31 maj 19:00 | Slovakien vs Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

 • 1 juni 18:00 | Slovenien vs Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

Nationsturneringen samlar totalt tolv av Europas vassaste landslag och har i år ett nytt upplägg. Under den inledande fasen, kallad ligarundan, spelar alla lag sex matcher fördelat över tre raka helger, 17 maj – 2 juni. Vilka lag som möter varandra är baserat på Europarankingen per den 25 september 2023.

Lagen arrangerar varsin poolspelshelg omfattande tre matcher som spelas tre dagar i sträck, fredag - söndag.

Sverige arrangerade den första poolspelshelgen i Lund, där Spanien och Belgien stod för motståndet. Kommande veckor väntar resor till Rumänien och sedan Slovakien, där resterande fyra ligarundamatcher avgörs.

När ligarundan är färdigspelad kvalificerar sig de tre främst placerade lagen för Golden Leagues Final Four-spel som arrangeras i Tjeckien helgen 15-16 juni. Tjeckien är i egenskap av arrangör direktkvalificerad.

Vinnarna och silvermedaljörerna i European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag. Kvalturneringen går under namnet Challenger Cup och spelas i Manilla, Filippinerna, 4-7 juli.

European Golden Leagues faser
• Ligafasen: 17 maj – 2 juni
• Final Four: Semifinaler 15 juni, medaljmatcher 16 jun

Passare
Hilda Gustafsson, Vandoeuvre Nancy (KFUM Skellefteå)
Vilma Julevik, Hylte Halmstad VK (Tuve VK)

Liberor
Emmy Andersson, Hylte Halmstad (Norsjö VBK)
Filippa Brink, VK Šantovka Olomouc UP (Engelholms VS)

Centrar
Hedda Broberg, Örebro Volley (IFK Nyköping)
Julia Nilsson, Neptunes de Nantes Volley-Ball, Frankrike (Svedala VBK)
Kirsten van Leusen, Stichting Sliedrecht, Nederländerna (KFUM Kritianstad)
Linda Andersson, MAV Előre Sport Club, Ungern (KFUM Örebro)

Spikers
Alexandra Lazic, Il Bisonte Firenze, Italien (Svedala VBK)
Anna Haak, LOVB, USA (Engelholms VS)
Cecilia Malm, ES Charleroi Volley, Belgien (Danderyds SK)
Isabelle Haak, Imoco Volley, Italien (Engelholms VS)
Paulina Lindberg, Pölkky Kuusamo, Finland (Sollentuna VK)
Maya Tabron, Southern Methodist University, USA

Ledarstab
Giulio Cesare Bregoli, förbundskapten
Dana Stepankova, team manager
Mattia Cozzi, assisterande coach
Cristian Piazzese, assisterande coach
Sebastian Lilja, scout
Davide Partegiani, strenght/condition coach

Fler nyheter

Publicerad: 2024-05-30

Senast uppdaterad: 2024-05-30

Visa fler nyheter

Sponsorer