Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Sverige klart för Final Four

Sveriges volleybolldamer avancerar till Golden Leagues Final Four-spel. Det står klart sedan Belgien besegrat Ukraina med 3-1 under söndagskvällen.

Segerbild efter 3-0 mot Slovenien under lördagen. Foto: CEV

Resultatet innebär nämligen att Sverige övertar fjärdeplatsen i ligatabellen tack vare bättre setkvot (1,5) än Ukraina (1,44). Lagen står i övrigt på samma antal segrar (4) och lika många inspelade poäng (11), varför nämnda kvot - där antalet vunna set divideras med antalet förlorade - krävdes för att skilja lagen åt.

Sverige hade ett utmanande utgångsläge inför den tredje och avslutande ligafashelgen i Bratislava. Final Four-avancemanget var inte i egna händer och dessutom väntade på pappret tuffa måstematcher mot värdnationen Slovakien och Slovenien; två lag som inför tillställningarna låg framför Sverige på världsrankingen.

Men som de svenska tjejerna levererade. I kraft av två raka 3-0-segrar gjorde de allt som stod i deras makt för att maximera sina chanser. Därefter var det bara att vänta in resultaten från söndagens avslutande ligaomgång, där Belgien behövde besegra Ukraina med 3-0 eller 3-1 för att Sverige skulle lyckas gå om i tabellen.

Och det blev nervigt värre. Belgien ledde visserligen med 2-1 i set, men i den fjärde akten hade Ukraina ordnat ett relativt betryggande försprång vid ställning 19-14 och var där och då på god väg att säkra "guldbiljetten" till Final Four-spelet.

Men de belgiska titelfavoriterna "Yellow Tigers" visade stor styrka genom att äta sig ikapp och sedan stänga tillställningen via 25-23, varpå även det svenska avancemanget var ett faktum.

Final Four avgörs i Ostrava, Tjeckien, helgen 15-16 juni. Utöver värdnationen och Sverige har även Belgien och Rumänien kvalificerat sig.

Semifinalerna avgörs lördag 15 juni och Sverige ställs där mot Belgien, den obesegrade ligafasvinnaren som rankar på 14:e plats i världen.

Vinnarna och silvermedaljörerna i European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag. Kvalturneringen går under namnet Challenger Cup och spelas i Manilla, Filippinerna, 4-7 juli 2024.

Chans på VM

Sveriges framgångsrika volleybolldamer har gått från klarhet till klarhet de senaste åren, med två raka EM-slutspel (2021, 2023), guld i European Silver League 2022 och silver i både European Golden League och Challenger Cup 2023.

Med framgångarna i ryggen spänns bågen ytterligare i år. Siktet är inställt på att nå VM för allra första gången.

Vägen till VM 2025 är utmanande, men är samtidigt inom sådant räckhåll att den väcker drömmar. Om de starka prestationerna fortsätter under landslagssäsongen 2024 kan visionen bli verklighet.

Kort och gott gäller det att samla på sig så många rankingpoäng som möjligt under Golden League 2024, för att på så sätt spela till sig en så hög placering som möjligt på världsrankingen.

De sista VM-platserna delas ut den 30 augusti baserat på världsrankingen – Länk till annan webbplats. och alla tävlingsmatcher fram till dess påverkar rankingen; positivt vid vinst och negativt vid förlust.

Helgens Golden League-matcher mot Slovakien och Slovenien kan i det här sammanhanget utgöra Sveriges sista chans att samla på sig på rankingpoäng innan "VM-strecket" dras.

SVERIGES MATCHER I LIGARUNDAN

 • 17 maj 18:00 | Sverige 3-2 Spanien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 19 maj 15:00 | Sverige 0-3 Belgien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 25 maj 16:00 | Sverige 3-0 Azerbajdzjan
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 26 maj 16:00 | Rumänien 3-0 Sverige
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 31 maj 19:00 | Slovakien 0-3 Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

 • 1 juni 18:00 | Slovenien 0-3 Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

Nationsturneringen samlar totalt tolv av Europas vassaste landslag och har i år ett nytt upplägg. Under den inledande fasen, kallad ligarundan, spelar alla lag sex matcher fördelat över tre raka helger, 17 maj – 2 juni. Vilka lag som möter varandra är baserat på Europarankingen per den 25 september 2023.

Lagen arrangerar varsin poolspelshelg omfattande tre matcher som spelas tre dagar i sträck, fredag - söndag.

Sverige arrangerade den första poolspelshelgen i Lund, där Spanien och Belgien stod för motståndet. Därefter spelades matcher i Rumänien och Slovakien.

När ligarundan nu är färdigspelad kvalificerar sig de tre främst placerade lagen för Golden Leagues Final Four-spel som arrangeras i Tjeckien helgen 15-16 juni. Tjeckien är i egenskap av arrangör direktkvalificerad.

Vinnarna och silvermedaljörerna i European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag. Kvalturneringen går under namnet Challenger Cup och spelas i Manilla, Filippinerna, 4-7 juli.

European Golden Leagues faser
• Ligafasen: 17 maj – 2 juni
• Final Four: Semifinaler 15 juni, medaljmatcher 16 jun

Passare
Hilda Gustafsson, Vandoeuvre Nancy (KFUM Skellefteå)
Vilma Julevik, Hylte Halmstad VK (Tuve VK)

Liberor
Emmy Andersson, Hylte Halmstad (Norsjö VBK)
Filippa Brink, VK Šantovka Olomouc UP (Engelholms VS)

Centrar
Hedda Broberg, Örebro Volley (IFK Nyköping)
Julia Nilsson, Neptunes de Nantes Volley-Ball, Frankrike (Svedala VBK)
Kirsten van Leusen, Stichting Sliedrecht, Nederländerna (KFUM Kritianstad)
Linda Andersson, MAV Előre Sport Club, Ungern (KFUM Örebro)

Spikers
Alexandra Lazic, Il Bisonte Firenze, Italien (Svedala VBK)
Anna Haak, LOVB, USA (Engelholms VS)
Cecilia Malm, ES Charleroi Volley, Belgien (Danderyds SK)
Isabelle Haak, Imoco Volley, Italien (Engelholms VS)
Paulina Lindberg, Pölkky Kuusamo, Finland (Sollentuna VK)
Maya Tabron, Southern Methodist University, USA

Ledarstab
Giulio Cesare Bregoli, förbundskapten
Dana Stepankova, team manager
Mattia Cozzi, assisterande coach
Cristian Piazzese, assisterande coach
Sebastian Lilja, scout
Davide Partegiani, strenght/condition coach

Fler nyheter

Publicerad: 2024-06-02

Senast uppdaterad: 2024-06-02

Visa fler nyheter

Sponsorer