Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Damlandslaget redo för Final Four

Helgen 15-16 juni avgörs European Golden Leagues Final Four-spel i Tjeckien. Sveriges framgångsrika volleybolldamer utmanar om titeln och spelar semifinal mot guldfavoriten Belgien med start 15:00 på lördag. Volleyboll.se levererar förutsättningar, röster och länkar!

Foto: Robert Boman

HELGENS MATCHER

15 juni 15:00 | Belgien vs Sverige
Spelplats: RT Torax Arena, Ostrava (Tjeckien)

16 juni | Medaljmatcher
Spelplats: RT Torax Arena, Ostrava (Tjeckien)
Bronsmatch: 15:00
Finalmatch: 18:00

Sveriges Final Four-avancemang säkrades för snart två veckor sedan under dramatiska former.

Med kniven mot strupen inför den tredje och sista ligafashelgen levererade damlandslaget dubbla 3-0-segrar; först mot Slovenien och sedan mot Slovakien.

Och när de belgiska titelfavoriterna "Yellow Tigers" under den sista, skälvande speldagen 3-1-besegrade Ukraina var det svenska avancemanget fullbordat tack vare bättre setskillnad än just Ukraina.

Sedan dess har laget fått värdefull tid för återhämtning och uppbyggnad inför Golden Leagues stora crescendo, som nu är här.

I lördagens semifinal ställs alltså Sverige mot Belgien - en match som visas i SVT2/Play med start 14:55. I den andra semin möts värdnationen Tjeckien och Rumänien.

Sveriges motstånd är tuffast möjliga. Belgien rankas som världens 14:e främsta lag och gick obesegrat genom ligafasen, vilken man toppade på maximala 18 poäng efter sex omgångar, under vilka blott fyra set förlorades.

I potten ligger en plats i söndagens guldmatch såväl som ett avancemang till 2024 års Challenger Cup som avgörs i Manilla, Filippinerna, 4-7 juli.

"På inget sätt oslagbara"

– Belgien är ett mycket bra lag, men jag känner att glappet mellan de och oss inte är särskilt stort. De har skickliga spelare, men vi kan utmana dem. De är på inget oslagbara. Vi behöver ha vår "game plan" klar för oss och lyckas utföra den; kliva in i matchen med rätt inställning och visa att vi vill vinna. Vi är fast beslutna att göra en bättre insats än när vi möttes i Lund under premiärhelgen, säger förbundskapten Giulio Cesare Bregoli.

Ja, Sverige och Belgien möttes i den andra ligafasomgången och där avgick gästerna med segern i raka set. Isabelle Haak vilades i matchen efter en lång klubblagsäsong med ett mycket intensivt slut med finaler i både Serie och Champions League.

Lagen möttes även fyra (!) gånger under förra årets upplaga av Golden League, och där gick de facto våra blågula volleybolldamer segrande ur tre av tillställningarna, i ett läge där det var turbulent kring det belgiska laget.

– Vi har jobbat vidare med en del taktiska och tekniska delar under de senaste veckorna. Kan vi utföra det här på planen på lördag kan vi vara jämna med Belgien - och då har vi kvaliteten och spelarna som kan göra skillnaden och avgöra till vår fördel. Jag är nöjd med hur laget förberett sig och alla är tillgängliga för spel, fortsätter Giulio.

Chans på VM

Damlandslaget har gått från klarhet till klarhet de senaste åren, med två raka EM-slutspel (2021, 2023), guld i European Silver League 2022 och silver i både European Golden League och Challenger Cup 2023.

Med framgångarna i ryggen spänns bågen ytterligare i år. Siktet är inställt på att nå VM för allra första gången.

Vägen till VM 2025 är utmanande, men är samtidigt inom sådant räckhåll att den väcker drömmar. Om de starka prestationerna fortsätter under landslagssäsongen 2024 kan visionen bli verklighet.

Kort och gott gäller det att samla på sig så många rankingpoäng som möjligt under Golden League 2024, för att på så sätt spela till sig en så hög placering som möjligt på världsrankingen.

De sista VM-platserna delas ut den 30 augusti baserat på världsrankingen – Länk till annan webbplats. och alla tävlingsmatcher fram till dess påverkar rankingen; positivt vid vinst och negativt vid förlust.

Golden Leagues Final Four kan i det här sammanhanget utgöra Sveriges sista chans att samla på sig på rankingpoäng innan "VM-strecket" dras.

SVERIGES MATCHER I LIGARUNDAN

 • 17 maj 18:00 | Sverige 3-2 Spanien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 19 maj 15:00 | Sverige 0-3 Belgien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 25 maj 16:00 | Sverige 3-0 Azerbajdzjan
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 26 maj 16:00 | Rumänien 3-0 Sverige
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 31 maj 19:00 | Slovakien 0-3 Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

 • 1 juni 18:00 | Slovenien 0-3 Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

Nationsturneringen samlar totalt tolv av Europas vassaste landslag och har i år ett nytt upplägg. Under den inledande fasen, kallad ligarundan, spelar alla lag sex matcher fördelat över tre raka helger, 17 maj – 2 juni. Vilka lag som möter varandra är baserat på Europarankingen per den 25 september 2023.

Lagen arrangerar varsin poolspelshelg omfattande tre matcher som spelas tre dagar i sträck, fredag - söndag.

Sverige arrangerade den första poolspelshelgen i Lund, där Spanien och Belgien stod för motståndet. Därefter spelades matcher i Rumänien och Slovakien.

När ligarundan nu är färdigspelad kvalificerar sig de tre främst placerade lagen för Golden Leagues Final Four-spel som arrangeras i Tjeckien helgen 15-16 juni. Tjeckien är i egenskap av arrangör direktkvalificerad och får sällskap av Belgien, Rumänien och Sverige.

Vinnarna och silvermedaljörerna i European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag. Kvalturneringen går under namnet Challenger Cup och spelas i Manilla, Filippinerna, 4-7 juli.

European Golden Leagues faser
• Ligafasen: 17 maj – 2 juni
• Final Four: Semifinaler 15 juni, medaljmatcher 16 jun

Passare
Hilda Gustafsson, Vandoeuvre Nancy (KFUM Skellefteå)
Vilma Julevik, Hylte Halmstad VK (Tuve VK)

Liberor
Emmy Andersson, Hylte Halmstad (Norsjö VBK)
Filippa Brink, VK Šantovka Olomouc UP (Engelholms VS)

Centrar
Hedda Broberg, Örebro Volley (IFK Nyköping)
Julia Nilsson, Neptunes de Nantes Volley-Ball, Frankrike (Svedala VBK)
Kirsten van Leusen, Stichting Sliedrecht, Nederländerna (KFUM Kritianstad)
Linda Andersson, MAV Előre Sport Club, Ungern (KFUM Örebro)

Spikers
Alexandra Lazic, Il Bisonte Firenze, Italien (Svedala VBK)
Anna Haak, LOVB, USA (Engelholms VS)
Cecilia Malm, ES Charleroi Volley, Belgien (Danderyds SK)
Isabelle Haak, Imoco Volley, Italien (Engelholms VS)
Paulina Lindberg, Pölkky Kuusamo, Finland (Sollentuna VK)
Saga Nilsson, Gislaveds VBK (Falkenbergs VBK)

Ledarstab
Giulio Cesare Bregoli, förbundskapten
Dana Stepankova, team manager
Mattia Cozzi, assisterande coach
Cristian Piazzese, assisterande coach
Sebastian Lilja, scout
Davide Partegiani, strenght/condition coach

Fler nyheter

Publicerad: 2024-06-13

Senast uppdaterad: 2024-06-13

Visa fler nyheter

Sponsorer