Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Challenger Cup: Inför kvartsfinalen Sverige-Belgien

Efter sitt enormt framgångsrika Golden League-äventyr har Sveriges volleybolldamer gett sig själva chansen att kvala till världens mest prestigefyllda volleybollturnering, VNL. För andra året i rad spelar Sverige Volleyball Challenger Cup som i veckan avgörs i Manila, Filippinerna 4-7 juli. Belgien är första hindret på vägen, kvartsfinalen spelas med start 12:30 torsdag 4 juli och sänds via SVT.

Passare Vilma Julevik och det svenska damlandslaget laddar om för en ny batalj mot Belgien. Foto: Robert Boman.

Sommarens Golden League-äventyret slutade med ett historiskt guld, och i kraft av framgången kvalificerade man sig för Volleyball Challenger Cup, som den här veckan ska avgöras i på Filippinerna.

Turneringen utgör kvalet till 2024 års upplaga av Volleyball Nations League (VNL) - den världsomspännande tävling där världens främsta volleybollandslag årligen gör upp. Endast vinnaren av Challenger Cup flyttas upp till Nations League och det är totalt åtta lag från Europa, Sydamerika, Nordamerika, Afrika och Asien som är med i racet.

– Det känns både roligt och spännande att vara här. För många av oss är detta första gången som vi spelar i ett sånt här land. Det är en lång resa, värme, fuktighet och annorlunda mat att ta hänsyn till. Även om det på ett sätt är jobbigt att ställa om så är det också otroligt roligt att få göra denna typen av resa, att spela på internationell nivå och möta lag vi inte så ofta spelar mot, berättar lagkapten Alexandra Lazic om resan till Filippinerna.

Sverige inleder med kvartsfinal mot Belgien kl. 12:30 svensk tid torsdagen den 4 juli i Manila. Matchen sänds på SVT2 med start 12:25, eller på volleyballworld.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Förbundskapten Giulio Cesare Bregoli visar vägen framåt. Foto: Robert Boman.

Efter två drabbningar i Golden League är detta tredje gången de två lagen möts i sommar. Första matchen vann Belgien med 3-0, Sverige gick segrande ur Golden League-semifinalen i en rafflande femsetare, och nu får vi följa en ny spännande batalj imorgon torsdag. 

Däremot presenterar sig förutsättningarna lite annorlunda inför denna matchen. Belgien reste till Filippinerna utan några nyckelspelare i startsexan, inklusive superstjärnan Britt Herbots, och Sveriges lag ställer upp utan Isabelle Haak som tankar nya krafter hemma i Sverige efter en lång och tuff säsong.

– Det kommer att bli en ny match, och vi behöver fokusera mycket på vårt mindset och att vi spelar ett konstant spel. Det finns alltid faser i en match där man gör lite mer misstag och tappar koncentrationen, det går inte att undvika, men det viktiga är att vi kan ta oss ut ur sådana situationer och lösa dem. Om vi gör det bättre än våra motståndare kan det göra skillnaden, säger förbundskapten Giulio Cesare Bregoli inför kvartsfinalen.

Alexandra Lazics tankar om matchen mot Belgien:
– Det blir kanske lite lurigare eftersom vi inte har koll på många av spelarna och vi inte riktigt vet vad vi har att förvänta oss. Därför behöver vi fokusera på just vårt spel. Håller vi vår högsta nivå och gör vårt jobb, så tror jag att vi har goda möjligheter mot Belgien oavsett vem de ställer upp med.

Även Puerto Rico, Tjeckien, Argentina, Kenya, Vietnam och Filippinerna deltar i turneringen. Om Sverige vinner kvartsfinalen mot Belgien följer därefter semifinalen mot Kenya eller Puerto Rico, samt antingen final eller bronsmatch. Vid förlust är man direkt utslagen.

 

LÄNKAR

Officiell turneringssajt Challenger Cup Länk till annan webbplats.
Om damlandslaget i volleyboll Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-07-03

Senast uppdaterad: 2024-07-03

Visa fler nyheter

Sponsorer