Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Hästhagen utmanar i Ungdoms-GP

I helgen intas Uppsala av Sveriges bästa elit-, veteran- och ungdomslag. En av alla föreningar som deltar i volleybollfesten är Hästhagen IF, som sedan uppstarten 2017 gjort en makalös resa och nu driver en av landets allra största volleyverksamheter. 20-21 januari når de ännu en milstolpe då deras pojklag för första gången utmanar i Ungdoms-GP!

Foto: Hästhagen IF Volleyboll

I UGP gör landets vassaste ungdomslag upp om ära och titlar och skaffar sig värderfull erfarenhet från betydelsefulla matcher mot jämnåriga talanger. Till den prestigefyllda turneringen kvalificerar sig Sveriges sex bästa flick- respektive pojklag, baserat på förra årets placeringar i Ungdoms-SM.

Bland de föreningar som säkrade ”guldbiljett” och i helgen beger sig till volleybollfesten i Uppsala återfinns Nackabaserade Hästhagen IF Volleyboll.

– Det känns stort! Alla är taggade och ser fram emot att komma dit, säger Klas Arnedal, sektionsledare, som åker med som både lagledare och Veteran-SM-spelare.

Föreningen volleybollsektion grundades så sent som 2017 då den startade upp med ungdomsträningar i Järla sporthall. Intresset i närområdet växte snabbt och utvecklingen i antalet medlemmar kan inte beskrivas som annat än explosionsartad.

Knappt sju år senare bedriver man Storstockholms största ungdomsverksamhet i volleyboll - och landets tredje största sett till antalet licensierade individer.

– Ja det är en häftig resa! Vi hade tajming i uppstarten och satte i gång med verksamhet i ett område där det inte fanns några andra klubbar att konkurrera med. ”Hakiyu!!” (japansk mangaserie om volleyboll, reds. anm.) hade precis fått genomslag bland barn och ungdomar som fick upp ögonen för volleyboll som en cool idrott med mycket lagarbete. Det blev en motor och sedan rullade det bara på. Dessutom spelade faktiskt pandemin oss i händerna. Helt plötsligt fanns en massa halltider tillgängliga och det hjälpte oss att växa snabbt, berättar Arnedal.

"Säger aldrig nej"

Verksamheten omfattar i dag allt från kidsvolley upp till nationellt seriespel och även motionsvolley för vuxna. Här kan du träna, spela och tävla oavsett om du vill utöva volleyboll på skoj eller satsa på en volleybollkarriär.

Lika mycket som Hästhagen IF står tydligt exempel för det växande intresset för världens bästa idrott, är föreningen en fantastisk förebild i hur man förvaltar tillströmningen av spelare.

– En av nycklarna är att vi aldrig säger nej till de som söker sig till oss. Vi har försökt bygga ett enkelt system där det går smidigt att ställa sig i kö, parallellt jobbar vi aktivt med att hitta tider och rekrytera ledare. Ibland kan det ta lite tid att få plats, men när läge finns är vi snabba med att starta upp nya grupper, så jag skulle tro att väntetiderna hos oss är ganska korta, konstaterar Klas och fortsätter:

– Vi kör på med relativt stora grupper och tar in så många det bara går. Sedan är Nacka en idrottsintresserad kommun som vi har bra dialog med och hittar vägar framåt för att verksamheten ska kunna fortsätta växa.

Premiären snart här

När föreningen vuxit kraftigt på bredden har det också genererat en spetsigare topp. I landets stora ungdomsturneringar har man de senaste åren börjat konkurrera om allt högre placeringar, vilket inte minst gjorde sig gällande under 2023 års Ungdoms-SM i Jönköping. Där levererade föreningens pojklag en sjätteplats, vilket gav direktplatsen till det UGP som nu står för dörren.

Och nu har det alltså blivit dags. Helgen 20-21 januari gör man sitt historiska framträdande i Fyrishov, Uppsala.

– Vi är stolta över att ha tagit oss till Ungdoms-GP – en milstolpe, helt klart. Det har varit ett mål sedan vi startade och det känns verkligen superkul att få åka till Uppsala och mäta krafterna med de andra lagen, säger Klas Arnedal.

Ungdoms-GP inleds på lördag förmiddag med gruppspel. Hästhagen ingår i grupp B där de får tampas med lokalrivalen Sollentuna och västerbottniska Stöcke.

– Målet är att klara oss ur gruppen och nå semifinal. På Ungdoms-SM fick vi mäta oss med Stöcke och förlorade, och Sollentuna slutade ju tvåa i hela mästerskapet, men vi har utvecklats mycket sedan dess och har goda chanser mot båda lagen. De har kanske mer spets, men jag skulle säga att vi har större bredd, är stabila rakt igenom och är starka tillsammans, avslutar Arnedal.

UGP upplevs bäst på plats i Fyrishov, men för dig som inte har möjlighet att heja på plats finns steaming att tillgå via volleytv.se Länk till annan webbplats..

Spara tid – förköp biljetter!

Ta chansen att bänka dig på läktaren i Fyrishov, Uppsala, för att uppleva volleyboll på högsta nationella nivå. För utöver Ungdoms-GP väntar ju också Veteran-SM, samt en sprakade i show i form av Elit Grand Prix, där Sveriges främsta elitserielag med flera landslagsstjärnor i huvudrollerna i dagarna två gör upp om ära, titlar och Europacupplatser.

Säkra dina biljetter via TicketCo, Länk till annan webbplats. som är officiell biljettförmedlare. Det går att köpa både dagsbiljetter och helgbiljetter!

Det går även bra att köpa biljetter på plats, men med en förköpt biljett slipper du köa i entrén!

LÄNKAR

grandprixvolleyboll.se Länk till annan webbplats.
volleytv.se Länk till annan webbplats.
Säkra dina GP-biljetter – förköp här! Länk till annan webbplats.
Spelschema Ungdoms-GP Flickor Länk till annan webbplats.
Spelschema Ungdoms-GP Pojkar Länk till annan webbplats.
Spelschema Elit Grand Prix Dam Länk till annan webbplats.
Spelschema Elit Grand Prix Herr Länk till annan webbplats.
Spelschema Veteran-SM D35+ Länk till annan webbplats.
Spelschema Veteran-SM H35+ Länk till annan webbplats.
Spelschema Veteran-SM H50+ Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-01-18

Senast uppdaterad: 2024-01-19

Visa fler nyheter

Sponsorer