Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Eliten av eliten gör upp om GP-titlarna i helgen

I helgen, 20-21 januari, intar svensk volleyboll Uppsala och Fyrishov för 2024 års Grand Prix, den 26:e upplagan i ordningen. På plats finns bland annat Sveriges just nu åtta bästa elitserielag (fyra dam + fyra herr) för att tävla om titlar, prispengar och Europacupplatser. Alla åtta semifinal- och medaljmatcher visas i volleytv.se Länk till annan webbplats.!

Foto: Robert Boman

LÖRDAGENS SEMIFINALMATCHER
10:00 Semifinal 1 – herrar: Hylte/Halmstad (2) – Lund (3)
12:30 Semifinal 2 – herrar: Floby (1) – Habo (4)
15:30 Semifinal 1 – damer: Hylte/Halmstad (1) – Lund (4)
18:00 Semifinal 2 – damer: Engelholm (2) – Örebro (3)

Grand Prix är en riktig klassiker – en självklar del av volleykalendern och ett årligen återkommande evenemang sedan 1998.

Upplägget har förändrats och förädlats under årens lopp och i dag är volleybollfesten en av Svensk Volleybolls allra största mötesplatser. Här avgörs Ungdoms-GP, Elit Grand Prix och Veteran-SM parallellt och under ett och samma tak. Tillsammans visar deltagande ungdomar, elitspelare och veteraner att volleyboll är en idrott att utöva hela livet.

Elit Grand Prix är en av helgens huvudattraktioner. Här drabbar Sveriges just nu hetaste elitserielag samman för att göra upp om ära, prispengar och Europacupplatser. Inte konstigt att GP räknas som den mest prestigefyllda turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM.

Skrällvarning?

Bara att ta sig till GP-festen är en bedrift. Äran att delta förbehålls nämligen bara de bästa av de bästa. För att kvalificera sig krävs att man är bland de fyra högst rankade lagen i elitserietabellen när klockan slår halvsäsong, vilket i år utgjordes av den 3 december då den tionde elitserieomgången fullbordades.

GP-turneringens upplägg, där allt avgörs under en och samma helg med semifinaler på lördagen och medaljmatcher på söndagen, bidrar också till den häftiga inramningen. Det är vinna eller försvinna som gäller i varje match och allt ställs onekligen på sin spets. Form är en färskvara och det kan mycket väl vara det som avgör vilka som får höja GP-pokalen mot Fyrishovs tak när krutröken lagt sig under söndagen.

Det kompakta formatet gör också att utgången rimligtvis inte alltid är så lätt att förutse, vilket ger extra nerv och krydda. Sett över hela säsonger finns det ofta lag som utkristalliserar sig som bredare och starkare än andra, och när det väl vankas SM-slutspel infriar också dessa lag allt som oftast förväntningarna och favoritskapen som lagts på dem.

Men när det gäller GP är det annorlunda. Under de två dagarna i Fyrishov kan ett lägre seedat lag blixtra till och höja sitt spel till nya nivåer för att slutligen stå som Grand Prix-mästare.

”Det finns inget annat”

Med det sagt finns det de lag som mer eller mindre alltid aspirerar på favoritskapen, även under en något nyckfullare turnering så som GP.

På damsidan talar vi i det här fallet om Hylte/Halmstad, Engelholm och Örebro; topptrion i elitserietabellen som dominerat svensk elitvolleyboll i över tio års tid. Fjärdeseedade Lund, H/H:s motståndare i lördagens semi, gör sitt allra första Grand Prix-framträdande i helgen och har en tuff utmaning framför sig när de ska försöka skrälla mot serieledaren från Halland.

– Efter SM-slutspelet finns det inget annat större på hela säsongen. Vi går in för att vinna GP, det finns inget annat, säger Hylte/Halmstads landslagspassare Vilma Julevik i en intervju med P4 Halland. Länk till annan webbplats.

Mellan de andra semifinalkombattanterna, Engelholm och Hylte/Halmstad, är det upplagt för att kunna bli en härligt utdragen drabbning. När de möttes tidigt i december avgick skåningarna med segern efter en magiskt svängig femsetare (25-19, 24-26, 25-15, 19-25, 15-9). Sedan dess har Örebro förstärkt med ett amerikanskt proffs; kan hon ändra maktbalansen till närkingarnas fördel? Alla som är opartiska och bara älskar riktigt bra volleyboll kan hur som helst sannolikt gnugga händerna och se fram emot en högintressant fajt.

Titelförsvarande Hylte/Halmstad utmanas

På herrsidan är det Floby och Hylte/Halmstad som dominerar förhandssnacket. De förstnämnda har gett titelförsvarande Hylte/Halmstad rejäl konkurrens i toppen av elitserietabellen. Faktum är att Floby toppar den och är obesegrade hittills under säsongen 2023/24.

Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Där bakom finns två högst kapabla lag i form av Habo och Lund med potential att skaka favoriterna.

De sistnämnda gör sitt andra raka Grand Prix och kommer kliva in i semifinalen mot Hylte/Halmstad utan press. Detsamma gäller Habo som visade gott gry i generalrepetitionen för en vecka sedan då tidigare nämnda Lund bortabesegrades övertygande via 3-1 i set. Räkna med att det unga och talangfulla gänget från Vätterns västra strand kommer taggade till tusen till derbyt där ingen spelar på hemmaplan.

– Vi är beredda på en mycket tuff semifinal, men å andra sidan är det den typen av matcher vi både behöver och vill ha, inte minst med tanke på det som väntar längre fram under säsongen, säger Flobycoachen Kalle Nordén till Falköpings Tidning.

Alla matcher livestreamas

Den som inte kan ta sig till helgens volleybollfest finns nämligen möjlighet att se samtliga Elit Grand Prix åtta semifinal- och medaljmatcher via livestream på www.volleytv.se Länk till annan webbplats..

Sändningarna levereras i samarbete med Sportway och utgörs av en fyrkameralösning med kommentator och grafik.

SPELSCHEMA – ELIT GRAND PRIX

2023-01-20
10:00 Semifinal 1 – herrar: Hylte/Halmstad (2) – Lund (3)
12:30 Semifinal 2 – herrar: Floby (1) – Habo (4)
15:30 Semifinal 1 – damer: Hylte/Halmstad (1) – Lund (4)
18:00 Semifinal 2 – damer: Engelholm (2) – Örebro (3)

2024-01-21
09:00 Bronsmatch – herrar: Förloraren semi 1 – Förloraren semi 2
11:30 Bronsmatch – damer: Förloraren semi 1 – Förloraren semi 2
14:30 Final – herrar: Vinnare semi 1 – Vinnare semi 2
16:30 Final – damer: Vinnare semi 1 – Vinnare semi 2

FAKTA – GRAND PRIX 2024

Datum: 20-21 januari
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala
Regerande mästare: Engelholm (dam), Hylte/Halmstad (herr)
Officiell turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se Länk till annan webbplats..

Grand Prix räknas som den mest prestigefulla turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM. GP-mästare koras årligen sedan 1998. 2024 års upplaga av Grand Prix blir den 26:e i ordningen. De fyra damlag och fyra herrlag som toppar elitserietabellerna när halva grundserien spelats kvalificerar sig för GP.

GP-HISTORIK: MESTA MÄSTARNA

Damer
Engelholm: 10 guld
Örebro: 7 guld
Katrineholm: 2 guld
Elverket (Vallentuna): 3 guld
Hylte/Halmstad: 1 guld
Svedala VBK: 1 guld
Sollentuna: 1 guld

Herrar
Falkenberg: 7 guld
Hylte/Halmstad: 7 guld
Linköping/Team Valla: 5 guld
Örkelljunga: 3 guld
Sollentuna: 2 guld
Habo: 1 guld

LÄNKAR

grandprixvolleyboll.se Länk till annan webbplats.
volleytv.se Länk till annan webbplats.
Säkra dina GP-biljetter – förköp här! Länk till annan webbplats.
Spelschema Ungdoms-GP Flickor Länk till annan webbplats.
Spelschema Ungdoms-GP Pojkar Länk till annan webbplats.
Spelschema Elit Grand Prix Dam Länk till annan webbplats.
Spelschema Elit Grand Prix Herr Länk till annan webbplats.
Spelschema Veteran-SM D35+ Länk till annan webbplats.
Spelschema Veteran-SM H35+ Länk till annan webbplats.
Spelschema Veteran-SM H50+ Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-01-19

Senast uppdaterad: 2024-01-19

Visa fler nyheter

Sponsorer