Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Långa tyskar fick kämpa

Svenska U-landslaget mötte ett storvuxet Tyskland och kämpade emot mycket bra. Trots en bra insats räckte det inte till någon setvinst.

Volleyboll, 8-nationersturnering U-landslag herrar, Bulle, Schweiz 26 - 31 jul 2004
Sverige-Tyskland 0 - 3
(17-25, 14-25, 23-25)
Bästa svenska poängplockare: Johannes Fernhed, 13 poäng, Erik Degerman och John Lindberg, 7 poäng vardera.

I den första slutspelsmatchen i 8-nationers mötte U-landslaget ett storvuxet Tyskland och kämpade emot mycket bra. Tyvärr räckte det inte till någon setvinst, men det var en mycket bra insats av de svenska pojkarna.

Det var stor längdskillnad mellan de två lagen när slutspelet av ungdomsturneringen 8-Nationers inleddes i dag. Sverige har en medellängd på 187 cm. Tysklands snittlängd är 200 cm och startsexan är ytterligare någon centimeter i genomsnitt. Deras libero, som är försvarsspecialisten i laget, är 198 cm, en centimeter längre än Sveriges längsta spelare, Henrik Lennartsson. Därför var det ganska klart att Sverige var tvungna att spela ett ganska snabbt spel för att kunna rubba tyskarna.

I det första setet följdes lagen åt med Tyskland hela tiden ett par poäng före. Vid 17-14 var det dock de blågula som spelade bäst och Johannes Fernhed och John Lindberg imponerade stort i anfallet. Passaren Niklas Hugosson lyckades bättre än tidigare i turneringen. Efter en tysk timeout och bra servar av tyske stjärnan Paul Baier gick ändå setet till Tyskland med 25-17. I det andra setet hade den svenska servemottagningen fortsatta problem. Trots att Johannes Fernhed fortsatte att hamra in poäng gick setet ganska klart till tyskarna med 25-14.

I det tredje setet förbättrades mottagningen betydligt och centrarna Erik Degerman och Henrik Lennartsson kom också in bra i spelet. Johannes Fernhed slog in många poäng och John Lindberg spelade smart och vann en hel del poäng mot det gigantiska blocket trots sina ”ringa” 183 cm. Han lyckades även få in ett par blockpoäng. Tyvärr räckte det svenska spelet inte ända fram till setvinst utan man föll på målsnöret vid 23-25.
-Vi lyckades inte hålla en tillräckligt bra servemottagning i dag för att kunna vinna, analyserar coachen Göran Persson förlusten. Vi lyckades heller inte utföra vår servetaktik, men vårt anfallsspel var betydligt bättre än vi sett tidigare under veckan och det var en pånyttfödd Fernhed vi fick se efter att han fick vila i går, berättar han.

Bäst betyg i dag får Johannes Fernhed, John Lindberg och Erik Degerman. I morgon väntar match om 7-8:e plats, och där får Sverige troligen möta arrangörslandet Schweiz, som lär ha ett starkt publikstöd. I går var det 600 schweiziska fans som hejade fram sina spelare, och det lär bli ännu fler i morgon.
-Om vi har bättre servemottagning mot Schweiz och kan ha lika bra anfallsspel så har vi stora chanser att vinna, men det krävs att vi spelar på topp, avslutar assisterande tränaren Claes Svensson.

Fler nyheter

Publicerad: 2004-07-30

Senast uppdaterad: 2010-05-11

Visa fler nyheter

Sponsorer