Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Svensk skrällvinst mot Italien

Sveriges U19-landslag för tjejer stod för 8-nationers största skräll på väldigt många år när man vände ett till synes hopplöst "0-2 underläge", till seger med 3-2 mot självaste Italien.

Centre Sportif Régional D’Alsace, Mulhouse, Frankrike
Sverige-Italien 3-2 (14-25, 18-25, 25-22, 25-19, 15-13)

Italien mönstrade ett ungt lag med mycket bra fysik. Italienskorna gjorde processen kort med de svenska laget i de två första seten. I sanningens namn var väl de två italienska setsegrarna en kombination av starkt italienskt spel och allt för stor respekt från svenskt håll.
-Det är alltid något visst att spela mot storheter som Italien i volleyboll säger den svenska coachen, Karl Nordén.

Men efter de två första seten repade de svenska tjejerna mod och hängde med mycket bättre i det tredje setet. Och när väl de största nervknutarna hade släppt, spelade de svenska tjejerna ut hela sitt register. Laget serve bet allt bättre vilket underlättade mycket för blockspelet, och de svenska centrarna, Minni Flemark och Ida Larsson Hugg, skördade nu stora framgångar med sitt fina blockspel. Sverige hade byggt upp en tillsynes stabil ledning med 23-18, men Italien kröp allt närmare på slutet av setet. Ett par förlösande anfall från Sofia Lindroth gjorde dock att blågult kunde vinna sitt första set i turneringen.

När väl den första setvinsten hade kommit rullade det bara på för svensk del. Nu fungerade den svenska servermottagningen mycket bättre än i inledningen av matchen och därmed kunde lagets passare, Anna Harlin, få med sina centrar i spelet allt mer. Det fjärde setet kontrollerade Sverige faktiskt från början till slut.

Italien ledde med 6-4 i det femte och avgörande setet, men sedan vände Sverige till ledning med 8-7 i sidbytet. Därefter visade Minni Flemark prov på sin fina blockförmåga, när hon tog ner den italienska stjärnspikern, Chiara Tenza, två gånger i rad fram till svensk ledning med 10-8. Den sista delen av setet tog Sara Petterson och Sofie Sundin sitt ansvar i anfall och kunde se till att Sverige spelade sig fram till två matchbollar vid ställningen 14-12. Den första matchbollen räddade italienskorna med ett snabbt anfall i mitten. På den andra matchbollen kunde dock inte den italienska högerspelaren, Valentina Biccheri, hålla nerverna i styr utan missade serven grovt. Därmed var den svenska skrällvinsten ett faktum.
- Matchen hade egentligen två ansikten. I de två fösta seten var vi aldrig med över huvudtaget. Vår servemottagning var under all kritik och passningarna till högerkanten fungerade inte på ett tillfredställande sätt. Men glädjande nog kunde vi ta oss samman och förbättra alla moment i spelet. Och i de tre avslutande seten spelade vi riktigt bra. Alla svenska tjejer bidrog till segern säger en strålande glad svensk coach, Karl Nordén.

Bästa poängplockare:
Sara Pettersson 22 p
Ida Larsson Hugg 12 p

Sveriges kommande gruppspelmatcher:
16/7 Sverige-Spanien   kl 16.00
17/7 Sverige-Tyskland  kl 16.00

Publicerad: 2007-07-14

Fler nyheter

Publicerad: 2007-07-14

Senast uppdaterad: 2010-05-12

Visa fler nyheter

Sponsorer