Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Tung svensk förlust mot Spanien

Sverige spelade sig fram till en 2-0 ledning mot Spanien, men sedan lyckades man inte förvalta läget, utan föll i en femsetare.

Centre Sportif Régional D’Alsace, Mulhouse, Frankrike
Sverige-Spanien 2-3 (25-23, 25-15, 15-25, 23-25, 4-15)

Det första setet karaktäriserades av mycket kamp ifrån båda lagen och det kunde egentligen ha gått hur som helst, men ett taktiskt blockbyte från svenska sida avgjorde setet.

I det andra setet släppte alla svenska nervknutar och laget spelade återigen på sin högast nivå, precis i de sista seten mot Italien igår. Nu stämde det mesta i spelet och spanjorskorna gick mest runt och tjurade på banan. Det blev till slut en väldigt stabil setseger med 25-15.

Men tyvärr, för svensk del, så lärde sig laget inte läxan som italienskorna fick dagen innan. Det vill säga att det går ut på att vinna tre set i volleyboll och att man måste spela bra hela vägen. Nu var det de svenska tjejerna som trodde att saken var klar och inte var förberedda på att vinna även det tredje setet. Det blev en enkel setvinst för Spanien med klara 25-15. Och nu var det helt plötsligt spanjorskorna som lyste av självförtroende medan svenskorna gick runt och såg mer fundersamma ut.

Det fjärde setet var mycket jämnt och spelet böljade fram och tillbaka. Sverige hade ledningen med 19-17 och såg ut att kunna koppla ett litet grepp, men Spanien ville annat. Efter ett par mycket tuffa spanska servar som vållade mycket problem för de svenska servemottagarna, stod det hastigt och mindre lustigt 21-19 till Spanien istället. Sverige hade minst tre mycket goda möjligheter att gå ikapp och förbi sydländskorna, men den rätta skärpan fanns inte där. Det var fler bollar som normalt sett kunde förvaltats på ett mycket bättre sätt, men som nu istället fick gå i golvet på svensk planhalva. Det var kamp in i det sista men Spanien vann med 25-23.

I det femte setet fick de blågula tjejerna en mycket tung start och hamnade i underläge direkt. Och denna dag fanns inte den mentala kraften mobiliserad för att lyckas vända på steken, utan Spanien kunde allt för lättvindigt få springa fram till en förödmjukande 15-4 setseger i det avgörande setet.

-Det är självfallet mycket tungt och ytterst tråkigt att vi inte lyckas förvalta det gyllene läge vi skapade oss i och med gårdagens seger samt det faktum att vi ledde med 2-0 i dagens match. Men som sagt, tiden tas i mål, och vi spelade inte hela vägen. Tyvärr så försämrades vår serve- och servemottagningen avsevärt från och med det tredje setet och framåt och det var där matchen avgjordes. Men samtidigt måste man berömma spanjorskorna som inte ger upp utan vänder matchen på samma imponerande sett som vi lyckades göra igår mot Italien, säger den svenska coachen, Karl Nordén.

Bästa poängplockare:
Sara Pettersson 18 p
Sofie Sundin 13 p

Sveriges gruppspelsmatcher:
14/7 Sverige-Italien 3-2
15/7 Sverige-Spanien  2-3
16/7 Sverige-Tyskland  kl 16.00

Fler nyheter

Publicerad: 2007-07-15

Senast uppdaterad: 2010-05-12

Visa fler nyheter

Sponsorer