Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Varsin seger på finnkampens första dag

Det blev en varsin seger när svenska U18-landslagen tog emot Finland i Falköping. Det var de svenska tjejerna som stod för vinsten i en tuff femsetare.

I den första matchen var det de svenska landslagskillarna som mötte de nordiska mästarna från vårt östra grannland. Finnarna var också starkast i matchöppningen och det var inte förrän i det första setets slutskede som svenskarna kom in i matchen på allvar. Det räckte dock inte utan Finland vann det första setet med säkra 25-21.

Det andra setet blev betydligt jämnare och vid 20-20 såg det ut som om det goda möjligheter till att den finska ledningen skulle bli kvitterad. Tyvärr kom det då en liten svacka i det blågula lägret och finnarna rann ifrån till setvinst med 25-21.

Nedslagna av det den föregående setförlusten var hemmaspelarna riktigt bleka i det tredje setets inledning. Poäng efter poäng gick till finnarna och vid 3-16 såg det riktigt mörkt ut. Några spelarbyten gav dock positivt resultat och framför allt var det Erik Sundbergs taktiska serve som gav utdelning och nio raka poäng gick till Sverige. Ända ikapp nådde man inte, men 20 poäng fick man ändå ihop, vilket var mycket bra med tanke på den svaga starten.

-Vi lyckas inte riktigt med ett par detaljer, men det ska vi försöka rätta till i morgondagens returmöte, förklarar tränaren Göran Persson efter matchen. Framför allt är det blocket som vi behöver bli lite stabilare i, menar Persson
Jakob Wijk Tegenrot var en av de största ljusglimtarna på banan. Poängbäst var Fredric Gustavsson med 16 poäng.

För flickorna började det också dåligt och det såg nervöst och spänt ut. I de två första seten var det finskorna som styrde och ställde och det såg ut som om Sverige hade ganska mycket respekt för sina motståndare. Finland spelade samtidigt väldigt bra och hade stark serve och stabil servemottagning. 25-15 i finsk favör blev det i första set och de siffrorna repriserades i det andra.

I tredje set skedde det dock en ändring av matchbilden. Finland ledde med 13-7, men sedan fick Sofia Harlin till en bra serveserie och då gick Sverige ikapp. Sedan tog Finland på nytt ledningen med fyra poäng, men de svenska flickorna kom tillbaka och lyckade vinna setet med 25-22

Även i fjärde set hamnade Sverige i underläge. Den här gången stod det 10-14 och då servade Elin Hoszek nio gånger och tog då upp Sverige i ledningen med 20-14. Det greppet släppte man aldrig även om Finland kröp närmare.

I femte set fick svenskorna en kalasstart och tog ledningen med 4-0. Finskorna såg märkbart skakade ut och lyckades inte alls med sitt spel som i de två första seten. De blågula tjejerna fortsatte att spela bra genom setet och det flöt på hela vägen fram till seger med fem poäng.

-Det var en imponerande vändning efter att det gått så knackigt i de två första seten, säger coachen Martin Karlsson.
Elin Hoszek spelade upp sig ju längre matchen led och blev poängbäst med 18 poäng.

På onsdagskvällen spelas returmöten lagen emellan, de sista landskamperna för de båda ungdomslandslagen innan 8-nationersturneringarna i juli respektive augusti.

Sverige PU18 - Finland PU18 0-3 (21-25, 21-25, 20-25)
Bästa svenska poängplockare: Fredric Gustavsson 16 p, Jakob Wijk Tegenrot 7 p

Sverige FU18-Finland FU18 3-2 (15-25, 15-25, 25-22, 25-21, 15-10)
Bästa svenska poängplockare: Elin Hoszek 18 p, Anna Westerlundh 13 p

Fler nyheter

Publicerad: 2008-06-18

Senast uppdaterad: 2010-05-10

Visa fler nyheter

Sponsorer