Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Darrigt Sverige kunde vinna efter premiärnerver

Hemmanationen Island satte Sveriges damjuniorer under ordentlig press i de nordiska mästerskapens första match. Svenskorna kunde dock vända ett 1-2-underläge till seger.

Sverige fick omgående en riktig mardrömsöppning mot värdnationen Island när NEVZA Championship startade idag. Sverige uppträdde mycket spänt och nervöst till en början av matchen. Island spelade dock inspirerat och med mycket hjärta när man tog ledningen med hela 13-3! Nu startade dock Sverige en rejäl upphämtning och man satte bättre press på motståndet från servelinjen. Vid 24-25 hade man till och med skaffat sig setboll. Den förlorades dock med minsta marginal när Emma Petterssons spike dömdes ut. Istället vann Island tre raka bollar och setet med 27-25. Mycket tack vare sin fixstjärna Jòna Gualaug Vigfùsdòttir som är mycket duktig.

I andra set hade Sverige jobbat bort den värsta stelheten och kunde spela ut Island när man slappnade av och fick igång centerspelet ordentlig med Anna Westerlund och Maria Pirttineimi. Trots att spelet inte flöt på perfekt så vann Sverige lätt med 15-25.

Nu kändes det som om svenskorna skulle ta över matchen rejält. Men icke, återigen så slarvade man ordentligt i sin serve och mottagning och direkt känd man igen det nervösa och spända agerandet som präglade 1:a set.
Setet svängde verkligen i spelkvalité då man en stunden såg blixtrande centerattacker blandat med enkla misstag.
Även slutbollarna från första set upprepade sig då Sverige missade en serve vid ledning 23-24. Island vann därpå 2 bollar i egen serve och tog ledning med 2-1 via 26-24. Lyckligtsvis så kunde Sverige få en bra start i set fyra. Och nu såg man även att glädjen började infinna sig vilket visade sig vara det som kom att väga över matchen till Sveriges fördel. Setet kunde till slut vinnas med 25-17.

Nu var man äntligen lite stabilare i sitt spel och kunde ta ledningen även i det avgörande femte setet. Vid sidbytet hade man skaffat sig en 4-8 ledning som man aldrig släppte och efter 2 timmar och 15 minuter kunde Emma Pettersson sätta matchbollen för Sverige.

- Vi gör ingen bra match idag, men ändå bra att kunna vinna är ju klart. Vi sätter en väldigt hög press på oss själva av nån anledning jag inte direkt har nått svar på. Nu är ändå premiärmatchen överstökad och laget skall ha en eloge för att man till slut hittar tillbaka till en okej nivå. Bra insatser står båda centrarna Anna Westerlund och Maria Pirttineimi för. Även Emma Pettersson gör ett bra jobb idag. Nu ska vi se till att vila ut då vi har två matcher imorgon. Först mot Färöarna och sedan mot Norge som visat upp ett imponerande spel under dag ett, avslutar coachen Kalle Nordén.

- Skönt att vi kan vinna dagens match då vi får jobba hårt med oss själva på alla plan. Det som till slut fäller avgörandet är att vi till slut lyckas slappna av och få in positiv energi i laget, tillägger assisterande coach Jeanette Jonsson.

Sverige-Island 3-2 (25-27, 25-17, 24-26, 25-16, 15-11)
Bästa poängplockare: Karin Jönson Vikterlöf 19p. Anna Westerlund 13p.

Fler nyheter

Publicerad: 2008-09-06

Senast uppdaterad: 2010-05-11

Visa fler nyheter

Sponsorer