Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Polen övertygar i World Cup

Efter första veckans spel i herrarnas World Cup i Japan, är det lite överraskande EM-treorna Polen som huserar högst upp i tabellen. Tätt därefter finner vi favoriterna Ryssland och Brasilien.

Inte de mest fanatiska polska volleybollfansen hade nog vågat tro på att deras ”Polska” skulle vara i topp efter två tredjedelar av turneringen. Polens italienska coach, Andrea Anastasi, har ännu en gång fått fram det bästa av sina spelare. Laget tog medalj i såväl sommarens World League, som höstens EM, men skulle man vinna World Cup skulle det gå utanpå allt annat. Nu ska det dock sägas att de tuffaste matcherna återstår, nämligen Italien, Brasilien och Ryssland.

Favoriter som håller

Ryssland och Brasilien, är på förhand storfavoriter till att ta två av de tre OS-platserna. Ryssarna är de som spelat bäst så här långt och har vunnit allt utom en match, då de åkte på en klar 3-0 förlust mot just Brasilien. Brassarna å sin sida har spelat lite mer upp och ner och i och med förlusten i tisdags morse mot Seriben, så åkte laget ner till fjärde plats.

Iran skrällde

Coachlegenden, Julio Velascos lag Iran, startade årets World Cup på bästa tänkbara sätt. Efter fem matcher hade hans lag vunnit fyra matcher och radat upp den ena meriterande vinsten efter den andra. Laget vann förvisso asiatiska mästerskapen i höstas, men konkurrensen i World Cup är någonting helt annat. Detta har dock inte bekommit iranierna. Man har bland annat slagit europamästarna Serbien, men den största skalpen är nog att man är hittills enda laget som slagit Polen.

Tungt för europaettorna

Precis som för Serbiens damer, verkar det som om att deras herrar har svårt att återupprepa det fina spelet från höstens europamästerskap. En vinst med 3-2 mot Japan är serbernas klena facit hittills i World Cup efter sju matcher. En liten upprättelse fick man dock i och med segern över världsettorna från Brasilien med 3-1.

Legender gör come back

Lite kuriosa är att italienaren, Alessandro Fei har gjort en uppmärksammad andra come back i landslaget efter många år med bara spel i klubblaget, Sisley Treviso (numera heter laget Sisley Belluno). Han gjorde tillfällig comeback på VM i Italien i fjol, och är på banan igen, nu som center.

En annan legendar som åter öppnat dörren till landslagsspel är ryssen, Sergey Tetyukhin, med över 400 lanskamper i bagaget. Redan för femton år sedan var han startspelare i det ryska landslag som tog brons i Atlanta-OS 1996!

Nu väntar tre spännande matcher i den fjärde och sista rundan, innan turneringen avslutas på söndag. Polen har jättetufft spelschema, så även Italien har möjlighet att nå en OS-plats.

/Skrivet av: Martin Karlsson

Tabellen i World Cup på FIVB:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2011-11-29

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer