Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Aida Rejzovic om proffslivet i Frankrike

Hur är det att spela utomlands, och hur går det för våra svenskar som spelar i andra delar av Europa? Vi inleder en ny serie om våra internationella spelare. Aida Rejzovic i Frankrikei inleder, och det går bra för henne.

-Skillnaden är stor mellan att spela hemma och utomlands, hemma kan man få ledigt för man har skola, jobb eller är lite skadad. Utomlands gäller inte det, man kör tills det tar stopp. Därför var mitt första år väldigt tuff, säger Aida.

Men, trots att det var tufft med främmande språk, mycket mer träning än vad hon var van vid, inga lediga dagar och bitvis motivationsbrist är hon en vända till i Frankrike i år. 

- Spelet i landslaget gav mig ny energi och motivation, samtidigt som jag själv tyckte att jag inte kunde sluta efter bara ett år som proffs. Jag ville ge det en chans till och bevisa för mig själv att jag hade mer att ge, berättar hon.

Hennes lag åkte ur högsta ligan i fjol men siktar på att ta sig tillbaka. Tillsammans med fransyskor, ett par tjejer från USA, en polack och en lett utgör svenska Aida Rejzovic A-laget i AS.Saint Raphael Volley Ball i Frankrike.

Drömmar som uppfyllts och höjts

Aida Rejzovic, volleybollfostrad i Kolbäck, berättar om hur hon gradvis har höjt sina volleybollmål i takt med att drömmarna uppfyllts.

- Först var mitt mål att spela i elitserien, men ju äldre jag blev desto mer förändrades mina drömmar. Juniorlandslaget var en dröm, och när den var uppfylld var det att spela i A-landslaget.

                        
När förstod du på allvar att du hade chans att försörja dig som volleybollspelare? - Under gymnasiet drömde jag om det och försökte tro på det, visste att det kunde vara tufft då jag inte är så lång jämfört med de internationella centrarna. Men efter att ha varit iväg på turneringar här i Frankrike och fick se vad det var för klass på centrarna, insåg att jag hade en chans. Stora träningsdoser Den här säsongen är lagets mål att ta sig tillbaka till högsta ligan. Och, det ser bra ut. Efter 10 matcher har laget vunnit 7, vilket gör att man ligger på tredje plats, två poäng efter ettan. Hon är ett av sju heltidsproffs. En träningsvecka består av 2-3 träningar


om dagen, förutom fredagar med en träning och ett lättare bollpass samt match på lördagar.Söndagar är lediga dagar. I träningen ingår många gympass.

Hennes personliga mål är att ta sig tillbaka till startsexan. Hon var starter när hon började i klubben, men efter att ha varit med det svenska landslaget på OS-kval har hon fått dela speltid med en annan center.

Hur är nivån på franska andra ligan jämfört med svenska Elitserien?
- Serien här är mycket jämnare än hemma, möter man bottenlaget här så är det en tuff match. Här finns inga promenadsegrar. Spelet är mer fysiskt, spelarna är längre och många lag har utländska proffs. Jag tror att vi är det laget som har minst utländskor, är inte ovanligt att lagen bara har utländska spelare och 1-2 fransyskor, förklarar Aida.

Du har ju spelat i både landslaget och nu som proffs. Har du kvar några stora volleybolldrömmar?
- Min dröm är att hålla mig skadefri så jag kan fortsätta att utvecklas och bli bättre. En av drömmarna är att vi i det svenska landslaget ska vara med i ett europeiskt mästerskap. Vi har många duktiga spelare och med mycket träning så kan den drömmen slå in. Det hade varit häftigt!Faktaruta

Smeknamn: Rejzo, Ada, Aidovic, Sessan
Ålder: 24
Moderklubb/senaste klubb i Sverige:Kolbäcks VK/ Katrineholms VK
Nuvarande klubb: AS.Saint Raphael Volley Ball i Frankrike
Tidigare klubbar som proffs: Vandoeuvre Nancy Volley Ball
Antal år som spelare: 13 år
Antal år som proffs: 2 år
Mål som volleybollspelare: Hålla mig skadefri, fortsätta att utvecklas och vara stabil volleybollspelare

Skrivet av: Martin Karlsson

Fler nyheter

Publicerad: 2012-01-13

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer