Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Landskampstämning när de äldsta möttes

När Norge och Sverige möts kan det handla om rivalitet och bataljer i olika sporter. Men, när Sveriges äldsta herrlag mötte Norges äldsta damlag i volleyboll i helgen var stämningen fantastisk och genuint respektfull.

- Det är så kul att få vara här och heja fram både damerna och herrarna. Det har aldrig hänt förut, så jag var bara tvungen att komma hit och titta.

Så sa en av de många besökare som tagit sig till Arena Satelliten i Sollentuna i helgen, där den äldsta landskampen genom tiderna gick av stapeln. De norska damerna, Optimisterna, är 60-98 år medan herrarna från Sverige är något yngre, bara uppemot 89 år. Och alla spelar och tränar volleyboll.

Filmteam på plats för dokumentärinspelning

Med norska och svenska flaggor på fyllda läktare och publik med ansiktsmålade flaggor var stämningen på topp. Ett par av damerna hade krycka när de gjorde intåg i hallen, men de var likväl med och spelade och blev framlyfta av den entusiastiska publiken.

Skälet till att matchen spelades är att ett norskt filmbolag gör en dokumentär om Optimisterna och behövde värdiga motståndare. Under matchen var det kameramän inne på plan och filmade.

Entusiastiska arrangörer

- Det var en ära att få arrangera matchen, och bjuda in det norska damlaget samt vårt äldsta herrlag med profilen Einar Hamberg i spetsen. Det kanske är den mest annorlunda match vi arrangerat i Sollentuna, där båda lagen efter matchen uppvakatdes av ett Mariachi band som spelade ljuvlig mexikansk musik som medförde att herrarna bjöd upp damerna till dans på spelplan, säger Claes-Göran Eriksson i Sollentuna VK.

- Väldigt kul att göra detta för Einar Hamberg som är vår klubbs och även vårt förbunds grundare. Filmen som spelades in kommer att sändas som en dokumentär film nästa höst i SVT. Vi tackar alla funktionärer som arbetade hårt under hela dagen och den härliga publiken, säger Claes-Göran Eriksson.

Gammal räkning och resultat

Hur matchen gick? Jo, den slutade med vinst för herrarna, men damerna lyckades knipa ett set. Matchräkningen var givetvis den gamla, med poäng bara på vinst i egen serve. Dessutom spelades ett extra set för att alla spelare skulle få speltid. Krutgubbarna vann med 4-1 (15-4, 15-5, 10-15, 15-8, 15-9).

Fler nyheter

Publicerad: 2012-03-13

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer