Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sjätte resp sjunde plats för j-landslagen

När juniorlandslagen avslutade Memorial Feruccio Cornacchia på måndagsförmiddagen blev det seger för tjejerna och förlust för killarna.

Damjuniorerna slog Iskra

Sveriges damjuniorer tog en avslutande seger mot kroatiska Iskra när man vann med 3-0 i match om 7-8 plats. Trots en sömning inledning (matchstart 9:30) från det svenska laget kunde man till slut krångla sig ur set ett med vinst via 28-26.

I andra set kom man igång i alla delar av spelet och "mosade" Iskra med hela 25-6!

I det tredje setet kom en liten reaktion och spelkvalitén sjönk på Sveriges sida. Men utan någon större fara på taket kunde man vinna med 25-20 och 3-0. I Sverige dominerade vänsterkanten stort och Alexandra och Rebecka Lazic gjorde 42 poäng ihop.

- En mycket krävande och givande turnering är till ända. Vi har kvitton på alla spelare och kan känna oss väl förberedda inför EM-kvalet. När vi möter dom bästa lagen här i Italien är marginalerna små och en 3-2 förlust i kvartsfinalen mot Northern Lights, USA (som gick till final) betyder plötsligt ett hack ned i placeringar. Vi har mött ett servetryck vi inte gör hemma i Sverige och liknande blir det säkert i EM-kvalet. Nu är laget på plats i Nova Gorica och har gott om tid att installera sig och vila för första matchen på onsdag mot värdnationen och favoriten Slovenien, menar Kalle Nordén.

Sverige-Iskra 3-0 (28-26, 25-6, 25-20)
Bästa poängplockare: Alexandra Lazic 26, Rebecka Lazic 16

Herrjuniorerna förlorade mot Schweiz

För herrjuniorerna innebar den sista matchen ett nytt möte med Schweiz i kamp om femte och sjätte plats. Lagen möttes också i gruppspelet där Schweiz vann i raka set.

Att svenskarna var revanschsugna var ganska tydligt i första set, där de satt i förarsätet från början till slut. Vingåkerstrion Viktor Lindberg, Axel Qvarnström och David Pettersson dominerade stort genom setet och stod tillsammans för hela femton poäng, men det var Linköpingssonen Jens Ahremark som blockade in setbollen tll 25-19.

I andra set tappade Sverige sitt anfallsspel trots att servemottagningen var bra. Schweiz tog över kommandot. Setet blev ändå jämnt i slutskedet, men schweizarna drog det längsta strået och vann med 25-23.

Därefter fick vi se ett vassare svenskt lag, samtidigt som Schweiz inte spelade särskilt bra. I ärlighetens namn så presterade inget av lagen någon toppklassig volleyboll, men Sverige var mindre dåliga och vann säkert med 25-19.

Där trodde nog de flesta att det skulle kunna bli svensk seger, men det blev istället en negativ reaktion, kanske beroende på slitna svenska spelare efter en tuff turnering. Spelet gick helt i baklås och misstagen avlöste varandra. Motståndarna behövde inte göra mycket på egen hand och siffrorna 13-25 speglar matchbilden väl.

Samma utseende fick sedan det avslutande setet. Schweiz vann sju bollar innan Sverige lyckades vinna sin första och schweizarna defilerade hem segern med 15-5 mot ett tafatt blågult gäng, som därmed får nöja sig med sjätteplatsen.

-Vi hittade inte alls någon rytm i spelet och antalet poäng vi slarvar bort är alldeles för stort, säger Göran Persson, en inte särskilt nöjd coach.

Huvudsyftet med turneringen har varit att toppa formen inför kommande EM-kval, som inleds på onsdag. Någon spetsad form har dock inte visats upp annat än i perioder, men coachen Göran Persson är inte alltför orolig.

-Träningsmatcherna vi spelade innan den första kvalrundan i januari var betydligt sämre, vi vet att vi har kapacitet att spela så mycket bättre och vi får hoppas att ett dåligt genrep leder till en lyckad premiär, säger Persson.

På onsdag får vi se hur det stämmer. Laget reser nu ner till Montenegro, där kvalet spelas. Turneringen sänds på webb-tv på sidan www.laola1.tv Länk till annan webbplats., där alla matcher sänds live. Följ de svenska killarnas framfart när de på onsdag inleder mot värdnationen för att sedan ställas i tur och ordning mot Italien, Vitryssland, Grekland och Finland.

Sverige - Schweiz 2-3 (25-19, 23-25, 25-19, 13-25, 5-15)
Bästa poängplockare: Viktor Lindberg 19, Axel Qvarnström 13

Se mer på turneringens hemsida, http://www.memorial-cornacchia.com/ Länk till annan webbplats.

EM-kvalet kan följas på det europeiska volleybollförbundets hemsida, http://www.cev.lu Länk till annan webbplats..

Fler nyheter

Publicerad: 2012-04-09

Senast uppdaterad: 2012-10-22

Visa fler nyheter

Sponsorer