Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sveriges främsta spelare i Polen

Efter 19 år som volleybollspelare, varav tio år som proffs, är Marcus Nilsson fortfarande taggad och vill ge mer. I höstas påbörjade han ännu ett kapitel i sitt liv som handelsresande i volleyboll och spelar i Fart Kielce i den högsta ligan i Polen. Hans förväntningar med miljöombytet har införlivats i hög grad. I Polen är volleyboll en av de mest populära idrotterna, med mycket stor mediebevakning, tack vare bland annat en stark liga.

- Flytten hit gick bra. Jag har blivit väl omhändertagen av alla här. Vi har ett bra lag som verkligen har fått mig att känna mig välkommen, säger Marcus.

Volleyboll ingår i allmänbildningen

Marcus berättar att det är svårt att jämföra olika länder som han har spelat i med varandra. Alla länder är speciella och har sin egen karaktär. Han har tidigare spelat i bl.a. Italien, Frankrike och Grekland. Polen är i vissa avseenden ett mycket europeiskt land medan det sett från ett annat perspektiv fortfarande är väldigt öststatsaktigt. Vad gäller volleyboll är den mycket stor i Polen.

- Alla människor här har en mycket bredare kunskap om volleyboll. Det är i princip allmänbildning att veta vem spelare som Wlazly, Kurek och Winiarski är för några. Alla kan relatera till sporten på ett eller annat sätt, berättar Marcus.

Resultat i fokus på flera nivåer

När vi ber Marcus beskriva sitt nya lag, låter han oss veta att klubben är ung och gör sin andra säsong i Plusligan. Han tillägger att årets säsong är viktig för fortsättning för klubben. Om laget gör ett starkt resultat i år så kommer det att ske en storsatsning från presidenten sida inför nästa år, för att etablera Kielce som en toppklubb i ligan.

- Jag är nöjd med min insats under hösten, har gått framåt ett stort steg jämfört med i fjol.

Landslagsstjärnor

När vi ber honom att berätta lite om ligan säger han att i princip alla spelare i polska landslaget spelar i Polen och är stora stjärnor här.

- Till exempel Zagumny, Nowakowski, Kubiak, tillsammans med tidigare nämnda spelare. Sedan finns det ju ett antal utländska stjärnor också så som: Italiens Lasko, Tysklands Grözer och Frankrikes Antiga. Dom bästa lagen är Belchatow, Zaksa och Resovia.

Vad är största skillnaden med svensk volleyboll och polsk volleyboll?

- Rent spelmässigt skulle jag säga antal egna misstag. Sen är allting ett antal snäpp bättre. Allting från precision i pass och mottagning till fysiken hos spelarna, förklarar Marcus.

Drömmen om utveckling

När vi pratar vidare om att han har många år bakom sig som proffs, så kommer vi osökt in på frågan om han fortfarande har kvar några volleybolldrömmar?

- Jag har nog aldrig riktigt haft några specifika volleybolldrömmar mer än att jag vill vinna varje match jag spelar och alltid känna att jag fortsätter att utvecklas och de drömmarna har jag i allra högsta grad kvar!

/Skrivet av Martin Karlsson

Marcus Nilsson- faktaruta

Ålder: 29
Längd: 206 cm
Position: högerspiker
Moderklubb/senaste klubb i Sverige: Hylte Volley
Nuvarande klubb: Fart Kielce
Tidigare klubbar som proffs: Gioia Del Colle, Panellinios, Paris Volley, Iraklis, Dinamo Yantar Kaliningrad, Piacenza.
Antal år som spelare: ca 19
Antal år som proffs: 10
Mål som volleybollspelare: att ständigt utvecklas och bli bättreFler nyheter

Publicerad: 2012-04-10

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer