Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Australien klart för London

I det europeiska kvalet hade inte europamästarna Serbien någon större lycka. I det interkontinentala kvalet som avslutades i helgen spelade laget dock till sig en OS-plats. Andraplatsen i den japanska kvalgruppen togs av Australien, som imponerade stort. Från de två europeiska kvalen blev det Tyskland och Bulgarien som lade beslag på de två sista OS-platserna.

I Tokyo spelades det kombinerade asiatiska och interkontinentala OS-kvalet den 1-10 juni. De åtta kvalificerade lagen var: Venezuela, Puerto Rico, Serbien, Australien, Kina, Japan, Korea och Iran. Alla spelade mot alla och för europamästarna från Serbien var det bara en sak som gällde, att vinna alla matcher och kvalificera sig till London.

Serberna i en klass för sig

Serberna visade prov på mycket bra lagspel och det visade sig att man var klassen bättre än samtliga andra lag. Laget visade upp ett fantastiskt centerspel, där samarbetet mellan passaren, Petkovic och centrarna, Podrascanin och Stankovic, höll absolut världsklass. De båda centrarna som i våras blev italienska mästare med sitt Lube Macerata, gjorde i stort sett som man ville i mitten. Dessa båda giganter skapade stort utrymme för de två dynamiska kantspelarna, Nikic och Kovacevic, som båda är förhållandevis småvuxna i dessa sammanhang (194cm och 193cm). Kantduons imponerade spel gjorde att den serbiske kaptenen, Janic fick nöta bänk under turneringen. Balkanlaget förlorade endast ett set under de sju matcherna laget spelade i Japan.

Om coach Kolakovic, skulle lyckas övertala Ivan ”den store” Miljkovic att trots allt göra ett sista OS, har Serbien ett spel på gång som kan hota vilket lag som helst i London.

Australien besegrade stornationer - vidare till OS

Efter att serberna lade beslag på förstaplatsen i gruppen återstod en plats till bästa asiatiska lag. Australiensarna skapade sig ett bra utgångsläge när man i den tredje matchen slog asiatiska mästarna Iran, med legendariske coachen, Julio Velasco, vid rodret. Att laget sedan förlorade mot Serbien gjorde emellertid inte så mycket eftersom alla andra lag också stod sig slätt som gruppsegrarna. När laget från ”Down Under” förlorade mot Japan med 3-0 i match fem, såg en OS-plats dock lite mer avlägsen ut. Men när det gällde som mest, stod laget upp och kunde inteckna två lika meriterade som viktiga vinster mot Korea och Kina.

Många elitseriespelare

Det känns lite extra kul att Australien tog sig till OS eftersom fem sjundedelar av startuppställning har ett förflutet i Linköping och svenska Elitserien. Aidan Zingel kom på andra plats i blockliga med 1 block/set. Tom Edgars, som nästa år ska spela i A1 i Italien, var endast en poäng från att vinna poängligan och blev bästa servare med ett snitt på 0,52 servess/set. Anfallsmässigt var det lagets kapten, Igor Yudin, som var bäst med 54% dödande anfall, vilket placerade honom på en fjärde plats bland kantspelarna.

Tyskland spelade på nytt bort Kuba

För fyra år sedan lyckades Tyskland, på hemmaplan, spela bort ett extremt ungt Kuba från att ta sig till Peking-OS. 2010 tog sig samma kubanska lag till VM-final. Sedan dess har tre kubanska stjärnor, under uppseendeväckande former, hoppat av landslaget och gett plats för nya, ännu yngre förmågor.

Tyskland lyckades så när ta sig vidare till OS, när man i finalen i europakvalet, förlorade en tuff femsetare mot Italien. Denna gång, på hemmaplan i Berlin, fick man sin revansch. Nyckelmatchen spelades i lördags, där man tillslut kunde kämpa ner Kuba och vinna med 20-18 i det avgörande setet. Tysklands högerspiker, György Grozer, var laget viktigaste spelare med sin 35 poäng!
Trots vinsten mot Kuba var inte OS-platsen klar för hemmalaget. Man hade en nästan lika tuff motståndare kvar i Tjeckien. Tyskarna lyckades dock vinna med 3-1, men det var fyra jämna set. Ännu en gång var det Grozer som dominerade med 28 poäng.

Bulgarien vinnare på hemmaplan

Bulgarerna har haft det minst sagt lite kaotiskt i laget senaste månaden. Efter att man missade chansen att ta sig vidare till OS via europakvalet i Sofia i maj, fick coachen, Radostin Stoychev, sparken, varpå lagets stjärna Matey Kaziyski, inte ville spela vidare i landslaget. Efter många om och men, togs båda till nåder och var välkomna tillbaka i laget.

Bulgarerna kunde inte gärna ha fått en bättre lottning, när man på nytt fick hemmaarrangemang i Sofia. Frankrike, var enda laget som i realiteten kunde förhindra Bulgarien från att ta sig vidare till London. Pakistan och Egypten, hade ingen med saken att göra. I lördags, inför 13.000 exalterade hemmafans, vann bulgarerna en absolut jämn match med 3-1 mot Frankrike, vilket i praktiken innebar att biljetterna till London var säkrade.

Följande lag är klara för OS

Storbritannien (arrangör), Ryssland, Polen, Brasilien, USA, Tunisien, Italien, Argentina, Serbien, Australien, Tyskland och Bulgarien.

Damlagen som är kalra för OS Länk till annan webbplats.

Skrivet av Martin KarlssonFler nyheter

Publicerad: 2012-06-11

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer