Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Svängigt värre när Sverige vann sista dagen

Efter en spelmässigt bra match mot Belgien men med för lite energi var målet klart till sista matchen mot Spanien, att ladda för att kunna spela med mycket energi och vinna den mentala matchen. I de två första seten fungerar det perfekt och vi kör över Spanien efter närmast felfritt spel.

Spelmässigt var vi med bra mot Belgien men orken fanns inte riktigt där i de avgörande lägena efter krafturladdningen dagen innan mot Holland. Målet var därför glasklart, spela sista matchen och krama ur varenda droppe fysisk och mental energi som fanns kvar i den skadeskjutna truppen. I de två första seten lyckas vi utmärkt med detta plus att ett strålande servespel gjorde livet surt för spanjorskorna. 25-17 slutar första set och den svenska klacken står upp och sjunger och dansar i takt med att vi uppträder som hungriga vargar på planen.

I set två går det ännu bättre och vi spelar som om vi gjort 100 matcher på denna nivån. Organisationen i laget är felfri och Tina Lazaridou styr vårt anfallsspel över alla punkter på nät. Jag har aldrig sett ett svenskt lag spela så organiserat och smart som vi gör i detta setet. Vi släpper upp Spanien på slutet till 25-10 efter att bland annat ha haft ledningen med 14-2. Diana Lundvall som mitt i turneringen fick flytta över från centerposition till vänsterspiker visar att hon är riktigt spelsugen och sprider härliga vibbar i hela hallen.

Som tidigare i juniorvolleyboll ska det dock svänga och det rejält. Spanien tar en chansning från servelinjen som ger bra utdelning. De tar ledningen med 8-6 och här sprider sig lite oro i laget. I det tidigare felfria spelet går det nu lite grus i maskineriet samtidigt som Spanien får vittring och känner att de har chansen. Det mentala övertaget vi har svänger snabbt då tjejerna är trötta efter en lång turnering och  ett manfall utan dess like. Tredje set är snabbt över och Spanien är med i matchen igen.

Vi tar oss i kragen till det fjärde setet och får en liten ledning som vi kan uttöka efter andra tekniska timeouten till 22-18. Här får Spanien en bra serveserie och går förbi till 25-23 efter några fina bollar från det rödgula laget.

Inför det femte setet ser man lite revanschlusta i tjejernas ögon efter att ha släppt en näst intill felfri 2-0 ledning till 2-2. Vårt mål innan turneringen var att vinna 1 match i slutspelet och det skulle bara gå vägen. Genom smart serve och anfallsspel styr vi sista set. Ledning med 8-6 i sidbytet och vi håller hela tiden försprånget . Lagkapten och tillika poängbäst i alla 5 matcherna, Nellie Fredriksson, får slå in matchbollen via det spanska blocket och vi kan vinna med 15-12 efter en riktig berg- och dalbanetur.

I denna matchen är det Klara Riboms tur att styra spelet från centerposition. Tina Lazaridou växer under hela turneringen och förutom ett fint passningsspel och fin spelförståelse bidrar hon mycket till vinsten idag med hela 9 st serveess, samt en av turneringens kanske smartaste freeball. Sollentunas Diana Lundvall visar samma sydländska passion som mot Holland och Carolina Ljung räddar upp många tuffa spikes från Spanjorskorna i set 4 och 5. Thea Thulin visar upp ett större lugn med några matcher på liberospositionen och Nellie gör 18 poäng från sin högerkant.

Allt som allt gör vi en riktigt bra turnering med vinst i 2 av 5 matcher,mot  toppnationen Holland och Spanien. Vi är mycket nära mot Belgien och med lite mer rutin i dessa sammanhang kommer tjejerna knipa segern nästa gång. Alla tjejer har tagit stora kliv framåt under turneringen och det är en riktig lyx att som svensk volleybollspelare få uppleva en vecka som denna. Motstånd av yttersta toppnivå, en välorganiserad turnering, otroligt vänliga och hjälpfulla funktionärer (vår guide Vera följde med fyra timmar till sjukhuset och bjöd sedan in til middag mitt i natten hemma hos sin familj då hotellet inte kunde vänta på att servera maten) samt underbart väder och ett stycke italiensk kultur.

Allt som allt visar alla spelare prov på bra spel och trots en hel del skador visar vi upp ett fint lagspel och utnyttjar våra styrkor på bästa sätt. Jonne och Oskar i ledarstaben har gjort ett mycket bra jobb under veckan med att hålla stämningen på topp. Alla inblandade, inkluderat den fantastiska hejaklacken på plats, ska ha ett stort tack för en underbar volleybollvecka i Italien. Organisationen har varit riktigt imponerande och i finalen fick vi se ett ruskigt stabilt Italien slå Tyskland med 3-0 inför ca 2000 åskådare. Italiens passare visade upp ett fantastiskt register och spelade bort det välorganiserade tyska laget gång efter annan. Hon fick efter matchen pris som turneringens bästa spelare, imponerande med tanke på att hon för blott en månad sedan aldrig spelat passare utan varit spiker.

Nästa år arrangerar Belgien tjejernas 8-nationers turnering och det blir inget lätt jobb för dem att matcha upp turneringen som Italien satte upp.

Fler nyheter

Publicerad: 2012-07-24

Senast uppdaterad: 2012-07-24

Visa fler nyheter

Sponsorer