Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ingen final för pojklandslandslaget

En stark inledning av ungdomslandslaget i semifinalen i 8-Nationers mot Tyskland räckte inte hela vägen fram. De resliga tyskarna vände underläge till seger med 3-1.

 

Sverige-Tyskland 120727 1-3 (25-18,22-25,21-25,19-25)

 

Efter två segrar i gruppspelet och en andra plats efter Italien ställdes de svenska pojkarna mot vinnarna av andra gruppen, Tyskland, i dagens semifinal. Tyskland som imponerade i gårdagens gruppfinal då man besegrade dittills obesegrade Frankrike med säkra 3-0. Ett Frankrike som fram till igår imponerat kanske ännu mer. Tyskland ställer ett mycket fysiskt lag på banan och har under turneringen visat upp ett kraftfullt spel med mycket power från kanterna och ett stort block som stundtals stängt nätet för sina motståndare. I svensklägret var alla fit for fight och det visar man verkligen i starten av matchen då man chockar sina tyska vänner med att storma fram till 10-4! Fint block/defence sätter griller i huvudet på tyskarna. Tyskland blandar och ger och svenskarna tar tacksamt emot de många misstag som kommer från motståndarnas sida! Båda lagen har hög andel bra servemottagningar men det är svenskarna som är bäst på att omvandla lägena till poäng. Man håller avståndet genom setet och defilerar till 25-18 och en överraskande stor setvinst.

 

Andra set får tyvärr en omvänd inledning. Tyskland glider iväg till ledning 16-12 vid andra tekniska timeouten. Svagare servemottagning leder till många tunga lägen på kanterna för Sverige. Tyskarna har en hel del servemiss men med det tryck man sätter på de svenska mottagarna väger upp de missade servarna. Sverige spelar stressat och ger sina motståndare betydligt fler poäng på misstag än i set ett och tyskarna har med hjälp av fortsatt bra servemottagning lättare att vinna boll i anfallet. Sin vana trogen krigar sig dock svenskarna närmare och vid 15-17 är man nästan ikapp. Här kommer dock flera misstag som grusar förhoppningarna om att komma ikapp och förbi. 24-19 och en rad setbollar för tyskarna. I Axel Olins serve gör man ett sista tappert försök till ännu en vändning men närmare än 22-24 kommer man inte och det är kvitterat.

 

Problemen fortsätter i starten på tredje set. Tyskland pressar den svenska servemottagningen vars statistik blir lägre ju längre matchen går. Man håller en fyrapoängsledning upp till den andra tekniska innan svenskarna som vanligt börjar jobba sig ikapp. Vid 18-18 är man ikapp och den svenska hejaklacken tystar den tyska. En olycklig serveserie (sett ur svenska ögon) från Tysklands Sandmeier gör att tyskarna tar ett järngrepp om setet när man går fram till 21-18. Två snabba poäng från svenskarna skapar spänning på nytt innan tyskarna går fram till 24-20. Denna gången klarar man inte av att kämpa sig ifatt utan setet går till Tyskland med 25-21.

 

Den nedåtgående trenden i början på seten håller i sig i starten av det fjärde setet. Den svenska mottagningen har stora problem medan den tyska har sin bästa period under hela matchen. Detta gör det givetvis lättare för den tyske passaren och kaptenen Kocian att servera sina anfallare det ena fina läget efter det andra. Många vinnande anfall från tyskarna och få misstag gör livet surt för svenskarna som ser uppgivna ut. Tyskland går upp till hela 15-8 och ser ut att defilera mot seger i semifinalen. Men här kommer ytterligare en mäktig upphämtning från Sverige. Sex raka poäng och man har efter ett stim av fina aktioner i både block, defence och anfall rejäl kontakt med tyskarna! Tyskland är här ofina nog att kontra och är uppe i en trepoängsledning när man kommer till 20. Här tar energin slut. Uppförsbacken blir för stor. Tysklands anfallsspel går inte att stoppa i detta läge och när man själv får slita för varje vunnet anfall klarar man inte av att gå ikapp. Setseger med 25-19 och därmed matchvinst med 3-1 för Tyskland som går till lördagens final där man får möta Frankrike som skrällvann mot Italien efter att ha vänt underläge 1-2 till seger med 15-12 i avgörande set!

 

Sverige spelar bitvis (framför allt första set) fin volleyboll i dagens match. Blockspelet och defence är de moment som fungerar bäst. Man vinner till exempel blockmatchen med 15-12 mot de erkänt blockstarka motståndarna. Man visar också varför man tagit sig så här långt i turneringen genom att bjuda på den ena upphämtningen efter den andra. Svenskarna har en härlig förmåga att på något sätt kriga sig tillbaka när man släppt i väg motståndarna i poängprotokollet. I slutändan håller det dock inte att göra just det. För många och för långa poängtapp som grundar sig i problem i servemottagningen och därmed svårigheter med tunga lägen i anfallet gör att man inte lyckas vinna matchen. Sverige visar dock att möjligheter finns att störa de ”stora” lagen. Men ska man göra det måste man prestera bättre på samtliga positioner än man lyckades göra idag. Chans till revansch kommer direkt på lördagen i bronsmatchen mot Italien. En chans inte bara till revansch från förlusten i gruppspelet utan en chans till en historisk pallplacering i 8-Nationers.

 

I det tyska laget kretsade mycket kring den mycket duktige vänsterspikern Sossenheimer. Fantastiskt bra servemottagning samtidig som han hade fin effektivitet i sitt anfallsspel. Totalt 22 poäng under matchen.

 

Svenska poängplockare:

 

Alfred Dalevik 15p

Linus Ekstrand 12p

Viktor Lindberg 12p

Axel Olin 8p

Patrik Ödvall 4p

Fredrik Holgersson 2p

Jacob Link 2p

Benjamin Engström 2p

 

 

 

Fler nyheter

Publicerad: 2012-07-27

Senast uppdaterad: 2012-07-28

Visa fler nyheter

Sponsorer