Skilda världar på dam- och herrsidan i London
Europa har tappat mark i damernas OS. Bara två lag tog sig till kvartsfinal och istället har Asien och Nord- och Mellanamerika full pott med alla sin lag vidare. En stor skillnad mot VM 2010 då sex av åtta lag i kvartsfinal var från Europa. På herrsidan är det tvärt om och Europa har flera lag som kan utmana om finalplats. Här är Jonas Håårds krönika inför slutspelet.
Hela fem av åtta herrlag är från Europa och vi kommer att ha ett lag från Europa i final eftersom fyra lag hamnar på samma sida i kvartsfinalstegen.
Ryssland och USA mot final
På tisdag startar damernas kvartsfinaler och gruppspelet har sett olika ut när man studerar de två grupperna. I grupp A har det gått precis som alla trodde. Ryssland vann gruppen och visar att de är betydligt bättre än sin 9:e plats på världsrankingen. Laget slutade 6:a i EM senast och missade därmed Grand Prix och nu jagar Gamova upprättelse för 5.e platsen i Peking för fyra år sedan. Vägen till final och en chans på guldet ser dock ut att vara tuffast tänkbara för Ryssland. I kvartsfinal väntar inga mindre än världstvåorna Brasilien. Sedan troligtvis Kina för att avsluta med möjligen USA. Det betyder att Ryssland troligtvis måste slå de tre högst rankade lagen för att få fira ett OS-guld.
Regerande mästarinnor i tufft läge
Brasilien slutade med nöd och näppe fyra i tuffa grupp B. De var faktiskt tvungna att vinna sista matchen mot Serbien för att gå vidare. Det ser därmed svårt ut för regerande mästarinnorna att försvara sitt guld från Peking. Det finns dessutom många frågetecken i deras spel som gör att de kommer att behöva höja sig mycket för att bara ta sig vidare från kvartsfinalen. Dynamiken som tidigare var deras främsta styrka återfinns inte med passaren
Danielle Lins. Grupp B vanns av stabila USA som gärna vill skriva historia med att ta sitt första guld på damsidan. Precis som Ryssland gick laget obesegrat genom gruppspelet och tappade bara set mot Brasilien och Korea.
Häftig resa för Korea
Just Korea har gjort en otrolig resa efter VM 2010. Lagets stora 24-åriga megastjärna KIM Yeon-Koung kan nog bära laget ända till medalj men då måste man förbi Italien som alltid är stabila. Kim leder damernas poängliga överlägset följt av amerikanska högerkanonen Destinee Hooker. Destinees backspike skördar stora framgångar och då speciellt hennes backspike i ”20-zonen” när USA även har duktiga centrar som anfaller runt passaren på ”enbensattacker” vid antennen. En annan skön detalj är att USA har Karch Kiraly som assistent coach och jag kan inte tänka mig en person med sig mer respekt när han/hon går in på en volleybollplan.
Efter gruppspelet vore det dumt att tippa annat än Ryssland mot USA i final. Främsta utmanare är nog inte Brasilien utan Kina och Korea. Men när det är slutspel så gäller det att få laget att tycka om när det verkligen gäller och framförallt behöver storstjärnorna vinna de tuffa viktiga bollarna när det finns som mest att vinna och förlora.
Herrarnas guldjakt är helt öppen
Om det finns två klara favoriter efter damerna gruppspel så har herrarnas gruppspel varit två getingbon. Inget lag förmådda vinna alla sina gruppspelsmatcher och utgången var oviss ända till sista matchen var spelad på måndagskvällen.
Australien med svenskspelare ute
Tyvärr missade Australien kvartsfinalen, men laget spelade sig in i OS och avslutade med seger mot självaste Polen med 3-1. Det unga Australien kan med rätt resa säkert blanda sig i den absoluta världstoppen inom några år och kanske får vi se laget tävla om medalj i nästa VM och OS. Värt att nämna är att förra Linköpingsspelaren Thomas Edgars slutade tvåa i poängligan i gruppspelet med 91 egna poäng. Tyvärr vann han även misstagsligan i anfall med han har ändå fått ett kvitto att hans spike håller på högsta nivå.
I grupp A där Australien slutade femma vann Bulgarien gruppen före Polen. Båda dessa lag har hög potential men lagen hade också sina svackor. Som grupptvåa får Polen en tuffare resa eftersom man redan i kvartsfinal ställs mot Ryssland. Grupptrean Argentina och fyran Italien kommer givetvis få mycket tuffa kvartsfinaler och deras chanser för avancemang är små.
Grupp B var den som inför gruppspelet såg absolut tuffast ut. USA, Brasilien och Ryssland slog till slut varandra och reprisen från OS i Peking mellan USA och Brasilien var en ruskigt häftig kraftmätning. USA vann med 3-1 men förlorade två dagar senare mot Ryssland, men lyckades ändå ta den viktiga förstaplatsen på bättre setratio. USA bygger sitt spel på en mycket tajt kollektiv där många behöver vara med att ta lagets poäng. Lagets stjärna under många år Clayton Stanley får inte lika många pass som tidigare men har bra effektivitet. I Ryssland är anfallsprofilen helt annorlunda och Maxim Mikaylov är otroligt viktig för lagets poängproduktion.
Polen mot Ryssland känns som den mest ovissa kvartsfinalen och det kunde lika gärna kunnat vara en OS-final. I de andra håller jag Brasilien, USA och Bulgarien som favoriter. USA och Brasilien är på samma sida i slutspelsträdet och kan därför inte mötas i final. Hela slutspelet detta år känns väldigt öppet även om kvartsfinalerna troligtvis inte kommer att bjuda på några större skrällar.
SVT trappar upp i slutspelet
Redan i damernas kvartsfinal så ökar SVT sin bevakning av volleybollen ytterligare. Känslan är att vi kommer via SVT play kunna se de flesta matcherna så det är bara att boka in eftermiddagarna och njuta av volleyboll när den är som bäst.
Eurosport sänder också volleyboll från OS, med livematcher. Kommentator är Anders Kristiansson.