Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U17-landslagen spelar NEVZA Championship

På fredag inleds NEVZA Championship för de nordiska U17-landslagen i finska Kuortane och de svenska trupperna siktar högt.

NEVZA Championship är det som tidigare var nordiska mästerskap, men som sedan ett antal år tillbaka är döpt efter den nordeuropeiska organisationen NEVZA. I NEVZA ingår de nordiska länderna samt England.

På pojksidan deltar fem lag. Förutom Sverige är det värdlandet Finland, Danmark, Island samt Färöarna som gör upp om medaljerna. Den här årskullen har aldrig spelat i landslagssammanhang tillsammans, så det är ganska svårt att sia om styrkeförhållandena. Finland har historiskt sett tagit flest titlar, 6 stycken, sedan U17-klassen började spelas 2004. De övriga två gångerna, 2008 och 2010, var det Sverige som tog hem segern. Danmark brukar också vara starka, men har alltså aldrig lyckats vinna något guld. Den svenske tränaren Göran Persson bedömer att den blågula truppen håller en hög nivå. -Fem av grabbarna var med när U18-landslaget gick till semifinal i 8-nationers i somras och visade att de klarar sig på den internationella arenan, säger Persson. Den rutinen betyder mycket, även om rollfördelningen nu blir något annorlunda, förklarar han. Utöver de nationer som deltar med pojklag, så är också England med på flicksidan. Även här är det Finland som dominerat klassen med sju segrar. 2005 tog Sverige den enda titeln, faktiskt på samma spelplats som man nu reser till. Robert Söderberg, coach för flicklaget, ser fram emot turneringen.
Viktor Lindberg, mest rutinerad i den svenska truppen.-Vi har ett ganska spännande lag, men vi vet ju inte hur vi står oss mot de andra länderna, menar han. Det blir ett intressant gruppspel där vi möter England och Danmark, som säkerligen är starka, förklarar Söderberg. Om vi kan spela som vi gjort under träning, så tror jag att vi ska kunna störa dem, analyserar den svenske coachen.

I pojkarnas turnering möter de fem lagen varandra i ett gruppspel om placeringarna. För flickorna blir det först ett gruppspel, där gruppettan går direkt till semifinal och tvåan och trean får spela kvartsfinal. Turneringen inleds på fredag morgon och de sista matcherna spelas på söndag.

 

 

Fler nyheter

Publicerad: 2012-09-05

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer