Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

"En fantastisk match i lejonets kula"

Det svenska herrlandslaget spelade respektlöst inledningsvis mot Ukraina i den andra EM-kvalmatchen på Ukrainas hemmaplan. Efter en tuff femsetare stod hemmanationen som vinnare, men enligt förbundskapten Johan Isacsson visade de blågula killarna prov på taktisk finess i alla moment och dessutom riktig vinnarinstinkt.

- Jag är helt exalterad av killarnas insats ikväll. Tränare och journalister kom fram till oss och sa att vi inte har en chans mot Ukraina. Men, de sopade inte banan av oss, tvärtom, säger Isacsson.

Sverige- Ukraina  2-3, ( 25-22, 20-25, 29-27, 18-25, 8-15)

Respektlös inledning

Startuppställning, Dardan Lushtaku, Marcus Nilsson, Erik Knutsson, Wilhelm Nilsson, Peter Lundgren, Jakob Wijk Tegenrot samt libero Anton Wijk Tegenrot.

Grabbarna börjar setet mycket bra mot ett lag som igår kväll höll på att besegra OS-femman Tyskland. Med bra servetryck och nästan felfri servemottagning för vi setet från början till slut. Vi blandar bra anfallsspel med riktigt häftiga försvarsräddningar och detta gör att setet vinns med 25-22

Tunga servar från Ukraina

Vi fortsätter vårt fina spel från första set, vid ställning 12-9 trampar unga stjärnskottet Wilhelm Nilsson fel och måste utgå. In kommer Philip Pettersson och visar upp en härlig kämparanda. Vi behåller ledning fram till andra tekniska timeouten efter att Marcus Nilsson avslutat med en kanonsmash. Därefter kommer tyvärr Ukraina igång med sina tunga servar som gör att vårt övertag snabbt hämtas in och Ukraina drar ifrån till setvinst med 25-20.

Gastkramande tredje set tack vare Philip Pettersson

Tredje set startas med samma spelare som avslutade andra setet. Åter igen en bra inledning av setet, ledning 8-5 vid tekniska timeouten tack vare två singelblock av Dardan Lushtaku. Killarna visar upp en härlig kämpaglöd där både Anton Wijk Tegenrot och Dardan Lushtaku är långt utanför plan och räddar bollar, ledning 12-10. Ukraina hittar åter igen sitt spel samtidigt som vår servemottagning darrar till och vips har Ukraina ledningen med 14-16 vid andra tekniska timeoten.

Vid ställningen 18-18 kommer Erik Sundberg in istället för Jakob Wijk Tegenrot och Linus Tholse istället för Peter Lundgren Vi lyckas vända spelet via bra anfallsspel av Philip och Marcus samt bra servar av Philip, varav ett serveess, 21-19. Setet blir väldigt spännande då lagen turas om att skaffa setbollar och där vi till slut lyckas skaffa en tredje setboll efter det att Ukraina servar ut, 27-27, samt bra försvarsräddning av Philip och avslut Marcus 28-27. Setbollen vinns tack vare bra serve som följs upp med ett tremanna block signerat Erik Knutsson, 29-27.

Publiken lyfter Ukraina till setvinst

Uppställning i fjärde set, samma killar som avslutar tredje.

Setet startar riktigt illa, Ukrainas största center 210 lång, har en mycket lyckad serverunda där han med sin float serve och stödd av publiken försätter vår servemottagning i väldiga problem och vi hamnar i ett stort underläge 1-8, som vi sedan aldrig lyckas knappa in på. Martin Larsson kommer in i stället för Marcus Nilsson vid underläge 9-16. Även Peter Lundgren byter med Linus Tholse, men åt Ukrainas setvinst går inget att göra, 18-25.

Marcus Nilsson kanonservar i början av femte

Laguppställning Peter Lundgren, Anton Wijk Tegenrot, Erik Knutsson, Marcus Nilsson, Philip Pettersson, Erik Sundberg samt Dardan Lushtaku.

Setet inleds med 4 kanonservar av Marcus Nilsson varav ett rent servess, som kunde ha blivit 4-0 om domarna hade sett den tydliga blocktouchen på Marcus backspike, men som blev 3-1 istället. Ukraina lyckas sedan med bra serve och block knappa in och gå förbi och leder med 5-8 vid sidbytet. Vid 6-9 byts Jakob Wijk Tegenrot in mot Peter Lundgren, detta hjälper dock inte utan Ukraina drar ifrån till 7-14 och skaffar sig ett antal matchbollar. Vi lyckas rädda en tack vare en snygg kombination av Dardan Lushtaku och Erik Sundberg, 8-14. Därefter stänger Ukraina matchen med ett distinkt anfall, 8-15

Statistik

Marcus Nilsson 34 poäng

Peter Lundgren 12 poäng

Erik Sundberg 7 poäng

Erik Knutsson 6 poäng

Philip Pettersson 6 poäng

- Jag har gjort sex år som förbundskapten för det här landslaget och jag trodde inte mina ögon när jag såg vad våra grabbar från Sverige presterade i kväll. Jag har gjort 37 år i volleybollens tjänst och som spelare i landslaget i 10 år under framgångsperioden 1986-1996 och nu har de här spelarna visat att de är flygfärdiga och värdiga att stor satsas på. Efter denna match frågar journalister och utländska tränare mig om  var vi har gömt de här spelarna någonstans. Jag tror att det räcker med de här orden för att beskriva vad våra Svenska landslagskillar har gjort i kväll, avslutar Johan Isacsson.

 

 

 

Fler nyheter

Publicerad: 2012-09-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer