Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Svenska domare i världen

Säsongen är igång för våra internationella domare. Stefan Bernström var först ut med att döma internationellt efter sommaren – EM-kval i Finland.

- Kul att äntligen få komma igång efter sommaruppehållet. Jag fick som tur är döma en träningslandskamp mellan Sverige och Danmark strax innan jag åkte till Finland, så det värsta dammet i pipan var bortblåst, säger Stefan.

Stefan dömde två av Finlands matcher, en vinst och en förlust för vårt grannland mot Vitryssland respektive Österrike. Stämningen var god på hemmamatcherna, medan det var betydligt färre åskådare på de övriga matcherna.

Erfarenhet och känsla

Det är fem svenska domare som dömer internationellt och den första svenska kvinnliga domaren att ta klivet ut i den internationella världen är Malin Croner, som är på kurs i Turkiet just nu för att kunna bli internationell domare. Det krävs givetvis många år och träning i Sverige för att få möjlighet att döma i andra länder.

- Det bästa och roligaste med att vara internationell domare är att få döma bra matcher med duktiga kollegor. Sen är det alltid kul att få se nya miljöer. Man kommer ofta till orter man inte skulle besökt som turist, säger Stefan. .

Han menar att den tekniska nivån på spelarna för det mesta är betydligt högre än nationellt. Man kan därmed koncentrera sig på andra saker i spelet.

Ditt bästa domarminne?
- Varje uppdrag bjuder på nya utmaningar. Rysslandsresorna kanske inte kan kallas favoritresor, men ur domarsynpunkt brukar det alltid vara bra klass på volleybollen och trevliga arrangemang runt omkring, avslutar Stefan Bernström.

Internationella domarnas program för hösten Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2012-09-28

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer