Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Hemmaseger eller femte raka?

Damernas Grand Prix har helt dominerats av Engelholm de sensate åren och till skillnad från SM har EVS verkligen prickat formen till trettonhelgen fyra år i rad. Men frågan är om laget kan hitta formen även till helgen då Grand Prix spelas i Katrineholm, eller om hemmalaget tar sin första GP-seger på 11 år. Uno Zetterbergs förhandstippar.

Just att hitta bra form efter ett lite längre uppehåll och med spelare som rest till sina respektive hemorter kan det vara en utmaning. Konsten att spela ihop laget med nödvändigt tempo behärskar Tina Celinder Nygren till fulländning efter mer är 15 år som elittrtränare men frågan är om det räcker denna gång?

Självklart finns det i volleyboll en fördel att spela på sin hemmaplan och Katrineholm får nog gälla som favoriter denna gång. En relativt bred trupp och Daiva Simokatiene tillbaka som tränare borgar för att man ska kunna glädja den entusiastiska hemmapubliken med en GP-titel.  Semifinalen mot Hylte/Halmstad borde gå relativt lätt, inte minst med tanke på de skadeproblem H/H har på passarsidan.

Öppen historia i semifinal två

Den andra semin är däremot helt öppen. Regerande svenska mästarna Lindesberg mot GP-mästarna EVS och den lilla indikatorn från seriespelet är att då vann Lindesberg. Annars har höstens matchande varit jämnt bland lagen i toppen och man har slagit varandra utan något speciellt mönster. Kanske avgör EVS rutin....

Som i alla cupmatcher krävs det att en eller flera individer kliver fram och tar rollen som matchvinnare. Det finns gott om potentiella sådana i lagen då i stort sett alla stora poänggörare är proffspelare  från varierande länder med god volleybollkultur. Hela 14 av de 18 bästa poänggörarna (RIG Falköping ej räknat) är importspelare. Jag ser fram mot att se t ex Katrineholms Nicole Koolhaas, Liesl Tesch i Hylte/Halmstad och Engelholms Jitka Mezerova i aktion och hur de fungerar i avgörande matcher inför stor publik.

Tipset:  Katrinehom tar guldet!

/Uno Zetterberg

Spelschema damerna Länk till annan webbplats.

Ytterligare information om Grand Prix 5-6 januari Länk till annan webbplats.

 

Fler nyheter

Publicerad: 2013-01-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer