Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Drömfinal mot Ryssland väntar

I en riktig holmgång vann herrjuniorlandslaget semifinalen i Memorial Ferrucio Cornacchia mot Schweiz med 3-1 i set. I finalen väntar de mycket storvuxna bjässarna från Ryssland.

Sverige och Schweiz möttes i tre träningslandskamper förra året och då blev det 2-1 i matcher till Sverige. Därför var det mycket väntat att det skulle bli en tuff tillställning när lagen drabbade samman i semifinalen i Pordenone.

Men det var ett mycket välspelande blågult gäng som öppnade matchen. Första set genomfördes i stort sett fläckfritt och vanns komfortabelt. Servemottagningen fungerade bra, anfallet likaså, men det var servandet som lade grunden för många av poängen. De schweiziska mottagarna hade det kämpigt med att kunna få fram sina förstabollar. Vasst spel från svenskarna alltså, men man hade på känn att motståndarna kunde bättre.

Andra set blev, inte helt oväntat, en helt annan historia. Det var kamp hela vägen genom setet där båda lagen nu spelade bra och det blev ett långt set. Båda lagen skaffade sig flera setbollar och det var oerhört dramatiskt, men till sist var det svenskarna som lyckades vinna setet med 31-29.

I tredje set var schweizarna i överläge genom hela setet och vann, men inte utan besvär. Svenskarna hade bra ordning på sina servemottagningsanfall, men lyckades inte förvalta tillräckligt många av de lägen man skaffade sig i egen serve.

Fjärde set såg också ut att gå till Schweiz. Ledning genom hela setet, som ledde till 24-21 och tre setbollar, men det räckte inte till när svenskarna ännu en gång visade en häftig egenskap att spela som bäst när det gäller som mest. Lagkaptenen och passaren Fredrik Holgersson satte ordentlig press med sin serve och därmed gick det att vända på setet. Segerdansen satte igång när en schweizisk smash hamnade utanför sidlinjen på den första matchbollen och finalplatsen var klar.

Bäst betyg idag går till trion Fredrik Holgersson, Patrik Ödvall och Linus Ekstrand, som alla lyckades riktigt bra.

Nu blir det final i morgon och där väntar Ryssland, ett MYCKET välvuxet lag med en medellängd på en bra bit över två meter. Det kommer bli storpublik, så det blir en match utöver det vanliga för spelarna i juniorlandslaget.

-Grabbarna visar en vinnarinställning utöver det vanliga och det räckte till segern även i den här matchen, det är ruskigt häftigt, säger en glad svensk coach vid namn Göran Persson. Vi har många detaljer vi kan förbättra till imorgon, och jag hoppas att vi kan lyckas med en stor del av det för då kan det bli riktigt kul i finalen, säger han.

Assisterande tränaren Per-Erik Dahlqvist är väldigt glad för spelarnas skull.

-Det blir en oerhört nyttig erfarenhet för våra killar att få vara med om morgondagens final och det ska bli riktigt roligt att se vad vi kan göra mot ett motstånd av den här kalibern, säger han.

Sverige - Schweiz 3-1 (25-17, 31-29, 21-25, 26-24)
Bästa svenska poängplockare: Viktor Lindberg 20, Linus Ekstrand 18


Fler nyheter

Publicerad: 2013-03-31

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer