Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Spanien gick segrande ur striden

Trots en fantastisk start av de blågula herrjuniorerna fick man sträcka vapen mot Spanien i inledningsmatchen i årets 8-nationers i italienska Corato. Svenskarna vann nio bollar fler än motståndarna, men det blev ändå förlust med 2-3.

På onsdagkvällen var det äntligen dags för den inledande matchen i årets 8-nationers. Spanien stod för motståndet och formkurvan skulle förhoppningsvis vara på fortsatt uppåtgående efter de två träningsmatcherna mot Schweiz, där den första var ganska dålig och den andra var klart bättre.

Efter det första setet var det dock ingen tvekan om att formen var på topp, en lysande start på matchen gav ett klart besked om detta. 8-2 stod det vid den första tekniska timouten och därefter rullade det bara på. Kanttrion Viktor Lindberg, Alfred Dalevik och Linus Ekstrand hade oerhört god effektivitet i anfallsspelet framspelade av Fredrik Holgersson, som hade högt tempo och ruskigt bra precision i sina passningar. På den spanska sidan såg det betydligt tyngre ut och de verkade klart störda av den starka svenska inledningen. Setet vanns klart med 25-15.

Efter setpausen kom spanjorerna ut som ett nytt och betydligt bättre lag, men svenskarna fortsatte spela bra. Ledningen växlade mellan lagen fram till den andra tekniska timeouten, då det var helt jämnt. Sedan kom ett litet ryck med fyra raka poäng för Spanien. Sverige knaprade in på underläget, men lyckades aldrig komma ikapp och till sist förlorades setet med 21-25.

Ett beslutsamt U19-landslag, för dagen klädda i gula tröjor och blå byxor, tog återigen fram storspelet när spelet satte igång efter vilan. Nu tog centrarna Benjamin Engström och Patrik Ödvall betydligt större plats på banan, både i block och anfall. På kanterna fungerade det fortfarande bra och en ny klar setvinst spelades hem med 25-16.

Känslan var riktigt skön när det fjärde setet inleddes och vid svensk fempoängsledning med 12-7 såg det väldigt lovande ut. Tyvärr fastnade man då i en uppställning och spanjorerna kvitterade vid 12-12. Svenskarna kom tillbaka men vid ledning 17-15 kom en ny svacka med fem raka pinnar till Spanien och efter det behöll Spanien taktpinnen under resten av setet.

Ett femte set väntade alltså, ovisst som alltid. En bra svensk start kändes behövlig och det fick den röststarka svenska klacken också se. Ledning 6-3 förbyttes tyvärr snabbt och mindre lustigt till underläge när Spanien spelade till sig en ny fempoängssvit. Sverige var hack i häl på motståndarna under resten av setet, men lyckade tyvärr aldrig ta sig ikapp. 15-12 stannade setet vid i spansk favör och ett besviket svenskt lag får nöja sig med en poäng.

-Vi gör en riktigt bra match, men våra svackor där vi förlorar för många bollar i rad ställer till det för oss i de tre set vi förlorar, menar coachen Göran Persson. Alla spelare får dock plusbetyg för sina insatser och vi spelar på en helt annan nivå idag än i träningsmatcherna mot Schweiz, säger han. 

Imorgon blir det återigen Schweiz som står på andra sidan nätet, nu i en mycket viktig match för utgången av gruppspelet. Schweiz förlorade en jämn match med 3-1 mot Frankrike i den första matchen.

Sverige - Spanien 2-3 (25-15, 21-25, 25-16, 22-25, 12-15)
Bästa svenska poängplockare: Viktor Lindberg 25, Linus Ekstrand 20

Samtliga resultat från turneringen finns här Länk till annan webbplats..


Fredrik Holgersson och Benjamin Engström samarbetade bra

Fler nyheter

Publicerad: 2013-07-24

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer