Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Kampen om EM-guldet är igång

Klockan 17:00 ikväll spelades första bollen i det efterlängtade Euro Volley 2013. Majoriteten av världens bästa lag kommer göra upp om titeln. Efter förra årets OS-guld och vinst i årets World League så står Ryssland som storfavoriter. Men det kan bli överraskningar redan i gruppspelet då ryssarna hamnat i ”dödens grupp”. Polen har pressen på sig framför hemmapubliken och det nykomponerade franska laget har pallen i sikte.

Efter OS har Ryssland etablerat sig som världens bästa landslag. Utan Brasilien, som verkar vara de enda som kan ro på ryssarna, så bör även EM bli en enkel match. Men redan ikväll ställs man mot Tyskland, som besegrade Ryssland i sommarens World League. Det kommer bli en giganternas kamp då storspelare som 220 cm långa center Dmitriy Muserskiy, Ryssland, ställs mot tyska poängmaskinen György Grozer. Gruppen består även av Bulgarien, som slutade på en fjärdeplats i OS, och Tjeckien. Alla fyra lagen har nivån för att nå final four men nu kommer ett av dem inte ens få spela slutspel.


- Jag förstår inte hur vi kan ha hamnat i denna grupp, uttalade sig tjeckiska högerspikern Jan Stokr om lottningen. Vi vann vår kvalgrupp och nu måste vi slåss med europas starkaste lag direkt. Att ta sig till slutspel kommer inte bli lätt.

Polska läktarna fylls

Turningen har i år två värdnationer, Polen och Danmark. Volleyboll har utvecklats till en enorm publiksport i Polen och i staden Gdansk, där Polens gruppspel kommer ske, är de 15 000 platser i Ergo Arena sedan länge utsålda. Det finns även goda chanser för att de polska fansen kommer få se sitt lag ta förstaplatsen i gruppen. Motståndarna man ställs mot är Slovakien, Frankrike och Turkiet. I öppningsmatchen ställs hemmanationen mot Turkiet, som måste ses som det absolut svagaste laget i gruppen. Tar sig det polska laget till slutspel så kommer de


få spela i Polen hela vägen fram till final four på Parken i Danmark.

Låga förhopnningar på Danmark

Visserligen spelar Danmark i den svagaste av de fyra grupperna men att laget ska ta sig till slutspel får anses vara en näst intill omöjlig uppgift.

- Vårt mål med denna turnering är att göra som den fula ankungen i H.C. Andersens saga och avsluta som en vacker svan, menar Mikael Trolle från danska volleybollförbundet.

Favoriterna i gruppen är helt klart Italien, tredjerankade i världen, under ledningen av spiker Ivan Zaytsev.

Frankrike kan skrälla

Efter att ha slutat på en andraplats på EM 2009 missade franska landslaget OS 2012. Nu har man en ny tränare i form av före detta spelare Laurent Tillie. Tillie har plockat ut ett nytt lag med unga talangfulla spelare som i World League i sommras visade prov på bländande spel. Laget ställdes då mot stornationer som Polen och Brasilien och kunde slå båda på bortaplan.

- Vårt försvar är överlägset vår starkaste egenskap, kommenterar franska lagkaptenen Benjamin Toniutti. Vi är ett väldigt jobbigt lag att möta då våra motståndare ofta behöver anfalla två eller tre gånger för att kunna få poäng. Kan vi hålla vår höga energi i försvar samt komplettera det med ett snabbt och varierat anfallsspel så vet vi att vi kan mäta oss med världens bästa lag.

Fler nyheter

Publicerad: 2013-09-20

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer