Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Genombrott för Gustavsson under VM-kvalet

VM-kvalet i Nederländerna förra veckan slutade med en femteplats i gruppen och därmed inget avancemang för Sverige. Men, det finns flera härliga ljusglimtar från kvalet bl.a. med bra spel i jämna matcher, vinst mot Rumänien och ett landslagsgenombrott av högerspelaren Fredric Gustavsson, med nr fyra på magen.

- Det var en härlig känsla när jag fick starta mot Holland och tog 20 poäng i den matchen, och därmed blev poängbäst. Det var ju inget man räknat med precis, säger Fredric när han nu kommit hem till Sverige igen.

Han började inte spela volleyboll förrän i 14-årsåldern, efter att ha spelat hockey i många år. Hemmaklubben är Linköpings VC, där han fortfarande spelar. Han gick på Riksidrottsgymnasiet i Falköping, där han utvecklades både som spelare och mentalt när han flyttade hemifrån. Nu har han hunnit bli 22 år, och har 39 juniorlandskamper bakom sig. I våras fick han chansen att få speltid med seniorlandslaget för första gången under VM-kvalet i Halmstad.

Bra samarbete på plan

- Jag har alltid varit en underdog, och eftersom jag spelar på samma position i landslaget som Marcus Nilsson är det inte konstigt att jag bara har gjort lite inhopp. Men, när Marcus skulle vila under matchen mot Holland fick jag kliva in, och hade en riktigt bra känsla att det skulle bli bra. Men, jag fick givetvis hjälp av andra i laget, bl.a. Dardan Lushtaku som är en väldigt duktig passare. Vårt samspel fungerade riktigt bra, säger Fredric.

Han och Dardan har spelat tillsammans i juniorsammanhang många gånger och gick på Riksidrottsgymnasiet i Falköping två år tillsammans. Det hjälpte under kvalet, att de känner varandra sedan tidigare, menar Fredric.

- Men det var kanske i sista matchen jag förvånade alla inklusive mig själv. Jag fick extra coachning av Marcus, när han vilade, och det hjälpte verkligen till. Efter matchen kom Johan Isacsson fram till mig och frågade om jag förstått vad jag hade gjort. Och det vet jag inte om jag har, säger han och skrattar.

Då hade han i matchen mot Vitryssland tagit inte mindre än 44 poäng. Det blev han poängbäst med i hela matchen, och gjorde dessutom flest serveess.

Siktet inställt på proffs

Nu är han hemma i Linköping igen som spelar elitseriepremiär i helgen mot Vingåker på bortaplan. Men, i ett längre perspektiv är siktet inställt på att han vill bli proffs utomlands.

- Det var ju spännande att VM-kvalet sändes på Laola1, som når en stor publik. När man är ute och spelar med landslaget är det dessutom en bra möjlighet att visa andra klubbar vad man kan. Det vore ju coolt att spela i Italiens högsta liga någon gång i framtiden, avslutar Fredric Gustavsson.

Statistik från matcherna i VM-kvalet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2013-10-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer