Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Rekord i juniorlandskamper

Juniorlandslagsspelaren Viktor Lindberg, 17 år, har spelat flest juniorlandskamper i Sverige. Han satte rekordet när han spelade Nordeuropeiska Mästerskapen i volleyboll U19 i Danmark.

- Det känns kul att vara historisk, säger vänsterspikern, som kommer från Vingåker och har Vingåkers VK som sin moderklubb, men numera går på Riksidrottsgymnasiet i Falköping och spelar för RIG Falköping.

Totalt har Viktor Lindberg spelat 59 juniorlandskamper i de blågula färgerna. Tätt bakom honom finns Anton Eriksson, Erik Knutsson och Wilhelm Nilsson.

Under turneringen i Danmark kom Sverige på silverplats, slagna av Norge i en jämn final. Viktor blev utsedd till hela turneringens mest värdefulla spelare, MVP. En meriterande titel givetvis.

- Jag har aldrig fått den utnämningen förut för alla spelare i landslagsammanhang. Det var stort och kändes roligt, säger han.

Tufft i sanden med beachvolleyn

Viktor började spela volleyboll i tioårsåldern när han följde med sin äldre bror som spelade hemma i Vingåker. Numera går han i på Riksidrottsgymnasiet i Falköping, där han trivs utomordentligt bra.

- Vi tränar mycket och har matcher regelbundet. Det är verkligen roligt att känna att man utvecklas. Numera spelar vi beachvolley också, men det är mycket jobbigare med sanden som underlag. Samtidigt är det kul med omväxling.

Vad är det som gör volleyboll så roligt?

- Det händer saker hela tiden på plan. Sporten är explosiv och du måste prestera i varje moment samtidigt som det är viktigt att ha strategier och samspela med passaren.

Genom åren har han testat att spela på olika positioner; passare, libero och center. Men nu är det spiker som gäller. Han är 190 cm, men hoppas på att växa ytterligare för att kunna ta plats på den internationella arenan.

Volleybollproffs målet

- Nu närmast ser jag fram emot EM-kval i april med juniorlandslaget. Där är det viktigt att vara med och få det tuffa motståndet och mäta sina egen kapacitet. Min långsiktiga dröm är att leva på volleyboll, kanske i Italien, säger Viktor.

Viktor var även yngst i Sverige när han debuterade i Elitserien hösten 2010, då 14 år. Läs mer om det här. Länk till annan webbplats.

Bild nedan från 8-nationers i somras, foto: Maggan Lindberg.


Fler nyheter

Publicerad: 2013-11-06

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer