Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Falkenberg tar guld i Nordiska Mästerskapen

Gislaved tog en hedrande andraplats medan Falkenberg pionierade genom att som första svenska herrlag ta en titel i den prestigefyllda turneringen.

Falkenberg tog en enkel första seger mot Marienlyst i tre raka set. Det var en match där mycket handlade om lagets passare, Dardan Lushtaku. Han gjorde en kanonmatch och tog hela sju egna poäng. Utöver detta fördelade han bollarna fint till sina medspelare och spred poängprotokollet för att låta alla spelare i laget ta mellan sex och nio poäng.
Nästa lag att möta falkarna från Halland var fjolårets vinnare Nyborg. Förra årets final utspelade sig mycket riktigt mellan just dessa lag. Då fick Falkenberg se sig besegrade i femte setet, men hoppet sattes till att det skulle ske annorlunda denna gång. Och visst blev det så. Nyborg tog endast ett set och Falkenberg bärgade en skön vinst. Inför den sista matchen möttes laget av ett mycket positivt besked.
- Mycket oortodoxt fick vi reda på att vi bärgat titeln redan innan vi börjat spela den sista matchen, berättar coach Patrick Aparicio. När Nyborg tog ett set i deras sista match var det klart för vår del.
Ovanlig uppladdning
Sista matchen mot Middelfart kantades alltså av en ovanlig känsla i kroppen, men killarna gick för vinst. Dock blev slutligen Middlefart det enda laget i turneringen som slog Falkenberg, men Aparicio är givetvis inte helt olustig över det hela.
- Vi gick för att vinna och spelade bra volleyboll, det var en lång och hård kamp. Samtidigt hade givetvis beskedet om guldet en viss effekt. Middlefart vann och deras tränare konstaterade sedan att det var deras bästa match för säsongen så vi kan hålla huvudet högt.
Denna titel innebär att vi på herrsidan fått ett första svenskt lag någonsin som vinner denna turnering. Det är givetvis väldigt stort.
- Det är svårt att ranka titlar - vi vill givetvis ta dem alla - men jag måste säga att denna titel rankas väldigt högt, vi har prioriterat denna, säger Aparicio. Särskilt för att det aldrig tidigare gjorts av ett svenskt lag, men också för att det är stort att få ett sådant kvitto på att vi gör någonting bra.
Nu är det fira som gäller för Falkenberg, men fokuset ligger redan nu på kommande matcher.
- Just nu ska vi njuta av detta resten av kvällen, sedan har vi ledigt imorgon men efter det är det dags att börja jobba igen. Vi har en superviktig match med fritt inträde och stort evenemang på fredag mot Hylte/Halmstad. Där kan vi haft nytta av den tuffa spelerfarenheten vi fått i helgen när de andra varit lediga.
Hemmalaget tog en andraplats

Även Gislaved var duktiga, kom tvåa på sitt hemmaarrengemang - norska Stod Volley tog sin andra raka titel. Före Oslo och danska Holte landade Gislaved för sin silverpeng. Tränare Dick Runesson citeras från Gislaveds hemsida:
- Vi möter gräddan av de bästa lagen i Norden och lyckas knipa andraplatsen. Denna helg gör att vi ser med tillförsikt fram mot vårens matcher.

Detta är ett fint betyg till svensk volleyboll och Elitserien. Det visar att elitserielagen håller hög nivå även utanför nationens gränser, således önskas ett stort grattis till både Falkenberg och Gislaved.

Länk till Falkenbergs egen artikel Länk till annan webbplats.
Länk till Gislaveds egen artikel Länk till annan webbplats.

Foto nedan: Gislaved i finalspelet, foto: Anders Johansson.


Fler nyheter

Publicerad: 2014-02-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer