Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Hans Almkvist inför prestigefyllt domaruppdrag

Den 26 mars ska Sveriges främste internationelle domare Hans Almkvist döma damfinalen i Europacupen i Ryssland. Han är därmed en av ett fåtal av de 400 internationella domarna i Europa som får en sådan chans.

- Jag är väldigt glad och hedrad att jag blivit nominerad till ett så fint uppdrag, säger Hans.

CEV-cupen som han ska döma finalen i är, efter Champions League, den mest prestigefyllda klubblagsturneringen i Europa. Matchen äger rum i ryska Ekaterinburg, som tar emot Fenerbahce från Turkiet. Det är två riktiga topplag och den ryska och den turkiska damligan tillhör de bästa i Europa. I sommar kommer han dessutom att döma Europan League i Polen.

Oavsett nivå är matcherna viktiga 

- Det är alltid en anspänning att döma viktiga internationella matcher. Det gäller att fokusera på sin arbetsuppgift, och när matchen väl börjar brukar man vara så inne i matchen att man inte tänker på det som händer runt omkring, säger Hans.

Den stora skillnaden jämfört med att döma SM-finaler hemma är att tempot är avsevärt högre internationellt. Spelet vid nät med anfall och block är starkare och publiken är betydligt större, säger han. 

- Jag har dömt matcher med mer än 8000 på läkaren och det är en fantastisk upplevelse och en förmån att få uppleva. Men man måste dock alltid komma ihåg att oavsett omständigheter och nivå, så är matchen viktig för spelare och ledare. För oss domare är det alltså helt nödvändigt att alltid vara väl förberedda och koncentrerade.

Dömt över 1000 volleybollmatcher

Hans Almkvist har dömt mer än 200 internationella matcher och mellan 600 och 700 matcher i Elitserien i Sverige. Elitserien började han döma redan 1993, och tog klivet ut på den internationella arenan 1999 då han utbildade sig internationellt.

Vad utgör en riktigt bra domare tycker du?

- Man måste ha en bra förståelse för spelet och kunna fatta snabba beslut. En bra domare fattar korrekta beslut och märks förhoppningsvis så lite som möjligt i matchen. När man begår ett misstag, får man lära sig av det och inte vara sämre än att man kan erkänna att man gjort fel. Ömsesidig respekt mellan lag och domare är viktigt.

Han berättar att Sverige ligger långt fram i arbetet med att stärka samarbetet mellan domare från olika länder i Europa. Sverige har ett mycket gott anseende i Europa, vilket visar sig med två domare i Champions Leuague, där både han själv och Stefan Bernström dömer. Klas Hejdenberg från Sverige är dessutom med bland Europas domardelegater.

"En av de häftigaste volleybollupplevelserna"

I januari dömde Hans VM-kvalet i Polen:

- VM-kvalet i Polen i januari var en av de häftigaste volleybollupplevelser har haft. Det var en grupp med Polen, Belgien, Spanien och Schweiz. Vinnaren kvalificerade sig till VM-slutspelet i Italien i år. För mig var det en mycket bra turnering och jag fick äran att döma den helt avgörande matchen mellan Polen och Belgien, inför ca 8000 fanatiska polska fans. Trycket på domarna blir ju ganska stort, men faktum är att när matchen väl var igång så är man så fokuserad att man inte tänker på den stora hemmapubliken. Matchen vanns av Belgien, vilket ju inte var det resultat publiken hoppades på. Domarmässigt gick det extremt bra och vi fick riktigt bra feed-back från CEV:s Refereeing Commission efter matchen. Vi hade många täta bolldueller där vi fattade korrekta beslut, bland annat ett par linjebollar där jag var tvungen att gå emot de polska linjedomarna.

Sista året i den internationella domarstolen 

2014 blir det sista året som Hans får ta internationella domaruppdrag. Sedan faller han för åldersstrecket, men hoppas kunna fortsätta internationellt som teknisk delegat och vara kvar i referensgruppen för domare som ledamot. Han ser fram emot de fina uppdragen under året: 

- Det känns riktigt uppmuntrande att få dessa fina uppdrag nu när min internationella karriär går mot sitt slut, avslutar Hans Almkvist. 

26 mars NTMK EKATERINBURG - SK. ISTANBUL Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2014-03-17

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer