Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Lettland vann första mötet

Det blev förlust för de blågula herrjuniorerna i lettiska Cesis, när hemmanationen vann den första landskampen på långfredagen. Returen spelas på påskafton.

U20-landslaget laddar upp med dubbellandskamp på bortaplan mot Lettland inför kommande veckas EM-kval. Man anlände till spelorten Cesis i torsdags och hann då med att träningsspela i fem set. Lettland vann de tre första efter en mycket blek svensk inledning, men svenskarna vann sedan de två återstående efter en klar nivåhöjning.

På långfredagens eftermiddag var det då dags för den första officiella matchen. Tillställningen blev tämligen välbesökt och drygt 200 personer hade bänkat sig i den fina sporthallen för att se den första av två juniorlandskamper. God reklam fick matchen då man marknadsförde landskampen inför ca tusen personer, inklusive det svenska juniorlandslaget, som såg ortens dambasketlag vinna den första finalen i det lettiska mästerskapet mot Riga i en riktig rysare på torsdagskvällen.

Publiken var också rejält högljudd och det blev en härlig inramning, säkert inspirerat av den härliga stämningen i basketfinalen kvällen innan. Kanske stördes de svenska killarna något av detta i matchinledningen, för det började inte särskilt bra. 3-8 stod det vid den första tekniska timeouten och det var först efter den pausen som svenskarna kom in i spelrytmen. Tyvärr så bröts den rytmen även fortsättningsvis av enkla misstag. Hela sju servemiss i det första setet var till exempel inget som hjälpte stabiliteten att infinna sig. Vid flera gånger kröp Sverige närmare i poängprotokollet, men inte vid något tillfälle lyckades man komma upp jämsides. En tung avslutning av setet blev det då tre raka lettiska poäng kom från hemmaledning med 22-21.

I andra set fick vi äntligen se ett riktigt välspelande svenskt juniorlandslag. Även Lettland spelade nu mycket bra och det visades upp juniorvolleyboll av väldigt hög kvalitet. Viktor Lindberg visade vägen med sitt anfallsspel och vinner sex av sju anfall under setet. Alfred Dalevik tar två viktiga poäng i slutets setskede, ett skarpt diagonalt anfall och ett härligt block, som leder till att svenskarna vinner setet med 25-21.

Serve och mottagningsspelet fungerade faktiskt ännu bättre för svenskarna i det tredje setet, men tyvärr blev andelen förlorade bollar i anfallet betydligt högre. Det har man inte råd med mot ett betydligt mer snålt spelande Lettland, som bara förlorade en anfallsboll under setet trots att deras servemottagning var riktigt knackig. En symptomatisk avslutning, där Lettlands tre sista poäng kom till på svenska misstag, slutade i hemmaseger med 25-22.

Det tredje setet kändes viktigt och det kände nog också de båda lagen. Lettland kom ut stärkta av segern och svenskarna verkade tyngda av förlusten. Det kärvade ordentligt i maskineriet för Sverige och hemmalaget marscherade iväg mot en enkel setseger och avslutade matchen vid 25-12.

Coacherna kom sedan överens om att spela ett extra set för att få ut så mycket som möjligt av dagen. Sverige ställde upp med samma manskap som inte lyckades så väl i den ordinarie matchens avslutande set och de ville verkligen visa andra takter nu när de fick chansen till det. Det blev en riktig rysare där Sverige var tuffast och vann med 32-30, en skön revansch för misslyckandet en halvtimme tidigare.

Returmöte väntar på påskaftonen kl. 17.30 (16.30 svensk tid). Coachteamet ska försöka få till livesändning av matchen, kan ses via http://bambuser.com/channel/goran.persson%40volleyboll.se Länk till annan webbplats..

Sverige - Lettland 1-3 (21-25, 25-21, 22-25, 12-25)
Bästa svenska poängplockare: Linus Ekstrand 19, Viktor Lindberg och Alfred Dalevik 11

Fler nyheter

Publicerad: 2014-04-18

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer