Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Gruppseger för herrjuniorerna

Två segrar för herrjuniorlandslaget under den första dagen av Nevza Championship gör att man är klara för onsdagens semifinal.

Inledningsmatchen mot Färöarna borde inte innebära några större problem för svenskarna, men man kom fel in i matchen och det första setet blev riktigt jämnt. Svajig servemottagning och många misstag i serve och anfall gjorde att man fick kämpa in på målsnöret för att hålla de hårdslitande färingarna stången. 25-22 lyckades man till sist vinna med, men det fanns stort utrymme för förbättringar.

Annat ljud i skällan

I andra set fick vi se ett blågult gäng som stod för färre bjudningar, men som inte fick till servemottagningen nu heller. Nu behövde man inte ta emot så många servar, så det spelade inte så stor roll. Tio poäng släppte man bara iväg och det kändes klart bättre än efter det första setet.
Tredje set blev inte särskilt spännande heller eftersom svenskarna snabbt drog ifrån och kunde behålla den ledningen utan att behöva förta sig.
-En riktigt dålig start som killarna vände på till en godkänd nivå, menar coachen Göran Persson efter matchen.

Sverige - Färöarna 3-0 (25-22, 25-10, 25-16)
Bästa svenska poängplockare: Johan Gruvaeus 16, Pontus Nilsson 10

Danmark nästa

Senare på kvällen var det dags för en ordentlig värdemätare. Gruppfinal mot hemmanationen Danmark och seger här skulle innebära gruppseger och direktkvalificering till semifinal. Det skulle innebära att man bara behöver spela en match på onsdagen då gruppettorna slipper spela kvartsfinal.

Dålig start även i andra matchen

Att laddningen var en annan var tydligt, men starten blev inte bra i den här matchen heller. Nu var det servarna som den stora boven i dramat. Hela åtta servar som danskarna inte behövde returnera eftersom de hamnade i nät eller utanför banan gjorde att den blågula rytmen aldrig infann sig under det första setet, som vanns av hemmalaget med 25-18.

Vändningen kom i andra set

Andra set startade heller inte bra för Sverige. Danmark dominerade matchbilden och hade sex poängs ledning vid 12-6. Då började plötsligt danskarna missa i parti och minut, samtidigt som svenskarna slutade göra egna misstag. Vid 13 lika var försprånget borta och nu var det Sverige som förde matchen. Andra set vanns med 25-17 och det fortsatte i samma spår under resten av matchen. Danmark hade svårt att få kontroll på de svenska servarna och gjorde samtidigt många misstag i anfallet. Det svenska blockspelet fungerade förträffligt och gjorde det mycket svårt för det rödvita anfallet. 25-19 och 25-20 i de efterföljande seten gjorde att gruppseger var säkrad och svenskarna kan se fram emot en semifinal, där man troligen får möta Norge. Norskarna förlorade överraskande i avgörande set mot England och tvingas spela kvartsfinal mot Färöarna, en match de bör vinna klart.

Nöjda coacher efter säkrad gruppseger

-Vi fick verkligen slita oss in i matchen och grunden till vändningen låg i att vår serve stämde bättre, menar tränaren Göran Persson.

Rikard Bilger i det svenska coachteamet var också nöjd efter matchen.

-Det var en riktigt stark vändning i andra set och efter det stämde vårt grundspel mycket bättre och vi kunde sätta ordentlig press på dem, berättar Bilger.

Sverige - Danmark 3-1 (18-25, 25-17, 25-19, 25-20)
Bästa svenska poängplockare: Jacob Link 17, Johan Gruvaeus 10

Fler nyheter

Publicerad: 2014-10-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer