Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Århundradets match i Halmstad

Det var 22 år sedan sist – nu har Sveriges herrlandslag goda möjligheter att ta sig till EM-slutspel 2015. Endast två matcher återstår, båda är mot Estland, en borta- och en hemmamatch. Nu är det klart att hemmamatchen avgörs i Halmstad 31 maj 2015.

Senast Sverige var i EM-slutspel var 1993. Sedan dess har Sverige kvalat flera gånger, men aldrig varit så här nära att ta den åtråvärda platsen som en av 16 nationer som är med på EM. 

-

Det här är det största som har hänt för både killarna i laget och för mig som förbundskapten. Vi har satsat på de unga talangfulla spelarna tillsammans med rutinerade Marcus Nilsson i spetsen. Vi har fått fler träningsdagar och bra matchning för att komma upp i den nivå som krävs med det tuffa motståndet i Europa. Vi kommer göra allt för att vinna mot Estland och gå vidare till EM, säger förbundskapten Johan Isacsson. 

Goda förutsättningar i Halmstad

Åtta föreningar och distrikt i Sverige har ansökt om att få arrangera EM-kvalmatchen i maj. Valet föll på Halmstad, som erbjuder goda förutsättningar med Halmstad Arena, en aktiv elitförening och Destination Halmstad som samarbetspartner.

-

Det är fantastiskt roligt att vi än en gång får chansen att visa upp Halmstad och att den viktigaste matchen på över 20 år spelas just här. Idrott är väldigt viktigt för oss i Halmstad med många elitklubbar och en stor breddidrott, säger Johan F Lundberg, VD på Destination Halmstad.

Lokal arrangör för EM-kvalet är Hylte/Halmstad Volleybollklubb, som har rutin på att arrangera internationella arrangemang. 

-

Vi vet vad som krävs och har en bra stab av funktionärer i klubben. Vi ser verkligen fram emot att få den här möjligheten att den avgörande matchen inför EM-slutspelet ska spelas just här. Nu ser vi fram emot ett starkt publikstöd i Halmstad Arena, säger Leif Nilsson, ordförande i Hylte/Halmstad Volleybollklubb.

-

Det känns mycket bra att vi kan vara i Halmstad, som erbjuder en fantastiskt fin arena med geografisk närhet till många volleybollföreningar. Nu gäller det för oss alla att fylla arenan och heja fram vårt landslag till EM-slutspelet, säger Saffet Eraybar, ordförande i Svenska Volleybollförbundet.

Övriga sju föreningar och distrikt som ansökte om att få arrangera: 

Nordsvenska Volleybollförbundet, Göteborg United, Uppsala Volley, Engelholm VS, Örebro VBS, Lunds VK och Linköping VC.

Sveriges väg mot EM:

Steg 1 - gruppspel i Makedonien 9-10/5 2014 

Georgien – Sverige 0-3
Sverige – Azerbaijan 3-0
Sverige – Makedonien 1-3

Steg 2 - gruppspel i Danmark 22-24/5 2014
Danmark – Sverige 3-2
Vitryssland – Sverige 3-1
Sverige – Turkiet 3-0

Steg 2 - gruppspel i Vitryssland 30/5-1/6 2014
Vitryssland – Sverige 3-2
Turkiet – Sverige 2-3
Sverige – Danmark 3-0

Nu väntar två återstående matcher: Estland – Sverige 23 eller 24/5 i Estland-Sverige – Estland 31 maj kl 15.00 i Halmstad Arena. 

Vinnaren av dessa två matcher går vidare till EM. Om lagen slutar på samma poäng efter båda matcherna blir det ett avgörande Golden set. EM-slutspelet avgörs i Bulgarien och Italien 9-18/10 2015.

Allt om EM-kvalet på CEV:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2014-11-17

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer