Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Remiss tävlingsbestämmelser volleyboll

Nu är det dags att tycka till om tävlingsbestämmelserna för volleyboll 2015/16 samt regelverket kring fyrmannavolleyboll.

Processen är redan igång sedan ett tag tillbaka. Dels har föreningarna haft möjlighet att lämna in förslag till förändringar och dels har det varit livfulla diskussioner på sociala medier.

De traditionella frågorna i bestämmelserna har denna gång fått mindre utrymme även om ett nytt seriesystem är på gång. I fokus står denna gång ungdomsvolleybollen och då i första hand fyrmanna.

Fyrmanna

Sedan Kidsvolley infördes har det varit en tidsfråga innan det skulle vara dags att reformera även fyrmanna och nu verkar tiden mogen. Bilagt finns flera olika förslag på förändringar från bland annat Habo Wolley och även från KFUM Malmö. Det är stora ändringar som föreslås för både regler och tävlingsbestämmelser där man bland annat kan lägga märke till:

- Fyra olika nivåer som benämns Level 1-4. Den senaste införda spelformen som hittills gått under benämningen U11 är tänkt som Level 1, därefter kommer den traditionella fyrmanna som Level 2 följt av två helt nya nivåer benämnda Level 3 och Level 4.
- På Level 3 ges poängvinst efter block som går i golvet.
- Level 4 spelas utan studs.
- Justering av var serven får slås ifrån, Level 2-4.
- Ändrad näthöjd på Level 3 och 4.Åldersklasser ersätts av de olika nivåerna där föreningarna väljer utifrån sin erfarenhet.
- Enbart henklass i Haboförslaget.

Förslagen finns bilagt här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Läs, begrunda och kom med synpunkter.

U17-SM

Ett förnyat förslag från bland annat KFUM Malmö om att spela ett mästerskap med fri anmälan och således utan kval.

I alla tider har SM i volleyboll betytt ett lag per förening. En av frågorna att ta ställning till är om det är dags att skrota det synsättet? Det är även fullt möjligt att spela tävlingen på det sätt som förslagsställarna önskar genom att tävlingen inte har SM-status ungefär på samma sätt som i fyrmanna eller att fullfölja förslaget fullt ut.

Förslaget finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Seriesystemet för seniorer

Det förslag som skickats ut ligger kvar, dvs två nivåer under Elitserien för herrar och tre nivåer för damer. Benämningen är division 1, 2 och 3. Kvalet till Elitserien spelas med 6 lag. Förslaget hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Remissförslaget Tävlingsbestämmelser 2015/16

Här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.finns förslaget bilagt och det innehåller mest mindre justeringar som din förening är varmt välkommen att titta över och tycka till om. Samtliga inkomna remissvar kommer att läggas ut, här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., på hemsidan. Vänligen skicka era remissvar till tl@volleyboll.se och i word dokument så det går att lägga ut dem på vår hemsida.

Tidplanen är följande:
27 januari deadline för remissvar
29 januari andra remissväng går ut
12 februari deadline för att remissvar
25 februari beslut av förbundsstyrelsen
27 februari tävlingsbestämmelserna 2015/16 kommuniceras

Fler nyheter

Publicerad: 2014-12-29

Senast uppdaterad: 2014-12-30

Visa fler nyheter

Sponsorer