Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Förlust i femte set för U19-landslaget

Det blev en jämn kamp mellan Sveriges och Lettlands ungdomslandslag, men hemmalaget drog till sist det längsta strået och vann i avgörande set i den första matchen av tre lagen emellan.

Det svenska ungdomslandslaget förbereder sig inför EM-kvalet i Serbien kommande vecka genom att spela landskamper mot Lettland i lettiska Cesis. På lördagseftermiddagen spelades den första matchen av totalt tre.

Bra start räckte inte

Svenskarna inledde riktigt bra och tvingade fram en tidig timeout av hemmalaget. Den trettio sekunder långa pausen var välbehövlig för nervösa letter, som sedan spelade klart bättre när de kom ut på banan igen. Vid 12-12 var det utjämnat och det höll sig jämnt fram till hemmaledning 17-16. Därefter tappade svenskarna rytmen i spelet och letterna kunde segla ifrån till setvinst med 25-18.

Vinst i rafflande andra set

Letterna öppnade andra set bäst, men en stark blågul period i mitten av setet gjorde att matchbilden vände. Det blev spännande i slutet och trots att Sverige missade fyra av fem servar i ett sent skede blev det ändå setvinst med 27-25 när Peter Blomgren avgjorde med ett serveess.

Jämnt även i tredje

I tredje set följdes lagen åt på ett annat sätt än tidigare under matchen. Inget lag skaffade sig något riktigt grepp, men när det närmade sig avgörandets stund höll sig Lettland något före och kunde vinna med 25-23.

Svenskarna fortsatte bra

Svenskarna fortsatte dock att mala på och med bibehållen energi och humör och det gav resultat i det efterföljande setet. Nu var man i ledning från första till sista boll och även om det aldrig blev något stort försprång så var det med stabilt spel som Sverige vann setet med 25-21 och därigenom tvingades ett avgörande set fram.

Fin inledning vändes till lettisk seger

Victor Nielsen inledde det avgörande setet med två serveess, men Lettland hämtade sig snabbt och drog sedan ifrån och vann setet säkert med 15-8.
Trots förlusten tar den svenska truppen med sig många positiva bitar till fortsättningen.

-Vårt anfallsspel fungerade riktigt bra med få misstag och hög andel dödade bollar, berättar coachen Göran Persson. Våra främsta förbättringsområden är servemottagning och försvar, där vi kan bättre än vad vi visade idag, menar Persson. Det var också nyttigt att vi fick testa många spelare och uppställningar och det fungerade bra med att skifta spelare ganska frekvent.

Returmöte kommer på söndag eftermiddag och på måndag spelas den tredje och sista matchen innan lagen drar vidare mot sina resektive EM-kval.

Sverige - Lettland 2-3 (18-25, 27-25, 23-25, 25-21, 8-15)
Bästa svenska poängplockare: Jacob Link 18, Johan Gruvaeus 10, Peter Blomgren 8

Fler nyheter

Publicerad: 2015-01-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer