Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Falkenberg fullbordar finalrepris

Falkenberg vann den andra semifinalen i herrarnas Grand Prix mot ett stundtals storspelande Örkelljunga med 3-1 och setsiffrorna 16-25, 25-21, 25-21, 25-19. Tisdagens final blir därmed en repris av både fjolårets Grand Prix och SM final.

Förväntningarna var höga inför dagens andra Grand Prix semifinal, skulle Örkelljunga kunna upprepa vinsten från grundseriens andra möte mellan de båda lagen eller skulle Falkenberg hålla sitt favoritskap i form av serieledare.

Stark skånsk start

Matchen börjar med ett inspirerat och välspelande Örkelljunga som dominerar det första setet från början till slut. Bra block och försvar skapar tidigt en ledning 8-4. En ledning som hålls och till och med drygas ut ju längre setet går. Örkelljunga visar förutom fortsatt bra block prov på en formidabel servemottagning som bäddar för ett snabbt eget spel där passare Filip Mulder kan välja sina utvägar och anfallarna vid många tillfällen ställs mot en ensam blockare. Falkenberg har svårt att hitta rytm i det egna spelet och kommer därmed inte upp i nivå. Setsiffrorna skrivs till 25-16.

Böljande andra set

Det andra setet visar sig bli en böljande tillställning med stundtals mycket underhållande spel. Falkenberg börjar med en liten ledning 4-2 innan Örkelljunga hittar tillbaka till sitt fina spel, går ikapp och förbi anförda av Peter Lundgren. Örkelljunga lyckas bygga upp ledning 12-8 innan Falkenberg replikerar. Med Mike Landalo på servepositionen lyckas Falkenberg ta sig tillbaka via servepress och motståndarmisstag. Här tar en period av välspelat servebyte vid när lagen följs åt poäng för poäng. Falkenberg har en väldigt jämn poängfördelning bland sina spelare medan Örkelljunga förlitar sig mycket på poängmaskinerna Peter Lundgren och Tomas Vilimas. När lagen når 20 poäng gör Falkenberg ett ryck till följd av ett block av Philip Pettersson, ett rotationsfel och ett övertramp på Örkelljungas planhalva. Setet avslutas efter ett rally i Falkenbergs favör 25-21 och matchen är därmed utjämnad till 1-1 i set.

Ännu en upphämtning av Falkenberg

Örkelljunga ser inledningsvis av det tredje setet ut att vara tillbaka i det första setets storspel med bra servemottagning och fin variation i anfall. De tar också ledningen 6-3, 9-5 och 11-7. Falkenberg tar sig ännu en gång in i matchen genom en mycket stark period från underläge10-14 till ledning 22-16. Här är hela laget involverat då duktiga passaren Mike Iandolo kan spela in centrar och vända spelet lång väg samtidigt som Örkelljunga bjuder på ett antal poäng via misstag. Örkelljunga tar sig till 19-22 innan sideoutspel fram och tillbaka avslutar det tredje setet 25-21 till Falkenberg.

Underhållande fjärde set

Det fjärde setet börjar med fint spel från Örkelljunga men Falkenberg är snart på väg tillbaka och båda lagen bjuder på högklassigt spel med långa och välspelade rallys, samtidigt som ledningen suddas ut och det är helt lika vid 11-11. Fortsättningen blir rafflande jämn och utgången av setet är hela tiden oviss. Vid 16-16 tar Falkenberg hem två långa bolldueller, snart följda av ett serve ess och ett block och ett Örkelljunga misstag så blir ställningen raskt  23-18. Trots god vilja så orkar Örkelljunga inte stå emot utan Falkenberg segrar 25-19 och tar sig därmed vidare till en upprepning av fjolårets final.

Bästa poängplockare i matchen var Darryl Shank, Falkenberg, med 20 poäng, tätt följd av Tomas Vilimas, Örkelljunga, med 19. Till bästa spelare utsågs I Falkenberg Wille Nilsson och i motståndarna Filip Mulder.

Tredjepris tisdag 6/1 11.30 Hylte/Halmstad Volley – Örkelljunga VK

Final tisdag 6/1 14.30 Linköpings VC - Falkenbergs VBK

Fler nyheter

Publicerad: 2015-01-05

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer