Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Lettland vann ytterligare en femsetare

Lettland tog hem den tredje och sista matchen mot det svenska U19-landslaget i en svängig tillställning, som gick till ett avgörande set.

Att letterna var revanschsugna efter gårdagens rejäla nederlag, det stod utom allt tvivel när den avslutande kampen i trippellandskampen drog igång i Cesis fina sportkomplex. Det var högsta fart från första boll och framför allt var det betydligt bättre tryck i hemmalagets servar än i gårdagens match. Svenskarna kom inte in i någon rytm i sin servemottagning och fick svårt att komma till ordentliga anfall. Letternas mottagning och anfallsspel höll betydligt högre klass och setsiffrorna 25-13 speglar setet ganska väl.

I andra set blev det en helt annan visa. Båda lagen startade med samma uppställningar, men nu var det svenskarna som var riktigt vassa och letterna hade det tungt, framför allt i anfallsspelet. Lettland var med fram till 6-6, men efter det drog Sverige ifrån ordentligt och vann till sist med 25-15.

En riktig berg-och dalbanematch så här långt alltså och det var svårt att sia vad det nästkommande setet skulle få för utseende. De unga svenskarna klarade tyvärr inte av att hålla nivån uppe, men det var ändå jämnt fram till 11-11. Det berodde dock mycket på att letterna missade mycket på egen hand och när de hittade tillbaka i en vägvinnande rytm så skaffade de sig en ordentlig ledning. De blågula anfallen var väldigt ineffektiva genom hela setet och hemmasegern blev klar, 25-15.

I det efterföljande setet blev det återigen en förändring av matchbilden. Sverige fick bättre kontroll på sin servemottagning och servade också mycket bättre. Hjälpta av de bättre framspelen, så blev anfallen också klart vassare och nu vann man hälften av de egna anfallen. Lettland gjorde dock en upphämtning och tog sig ikapp, främst via fyra raka poäng av centern Adamovics. Sverige hittade nya krafter och kunde jobba sig fram mot setvinst och Peter Blomgren och Alexander Gustafsson var de som satte de avgörande bollarna.

Dags för avgörande set för andra gången under de här dagarna alltså. I lördags vann Lettland setet klart, men nu var svenskarna bättre med. Johan Gruvaeus och Jacob Zachrisson var produktiva fram till ledning med 9-7, men då tog Lettland över. Duktige högerspikern Jemeljanovs har alltid en stor anfallsroll i sitt lag och nu skötte han den med bravur. Sverige lyckades inte stå emot och 15-12 avslutades matchen vid. 2-1 i matcher till Lettland, men Sverige vinner ändå 9 av 15 spelade set under veckan och tränaren Göran Persson är nöjd med matchserien.

-De här matcherna är mycket viktiga och nyttiga i våra förberedelser inför EM-kvalet kommande helg och vi har fått pröva många olika uppställningar och spelet har överlag fungerat riktigt bra, menar han. Nu har vi några dagar på oss till finjusteringar och återhämtning så vi är i toppform när det drar igång på fredag.

Nu återstår träning under tisdagen innan laget beger sig mot Subotica i Serbien, där EM-kvalturneringen spelas. Arrangörsnationen, Tjeckien och Ukraina står för motståndet där och det kommer bli tuffa matcher.

-Vi väntar oss tufft motstånd, men har haft mycket bra dagar här i Cesis där vi har spelat femton set och alla har fått chansen att visa upp sig och vi har kunnat spela ihop laget, berättar Patrick Edgren i det svenska coachteamet. Jag tycker att spelet stämde bättre än förväntat med tanke på att laget inte har spelat ihop sedan i somras. Högstanivån var hög i matcherna och jämnheten i gårdagens segermatch var häftig att se, säger Edgren. Om vi kan hitta det spelet till helgen, så kan det bli riktigt roligt, avslutar han hoppfullt.

Sverige - Lettland 2-3 (13-25, 25-15, 15-25, 25-22, 12-15)
Bästa svenska poängplockare: Johan Gruvaeus 15, Peter Blomgren 13

Fler nyheter

Publicerad: 2015-01-05

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer