Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Tuff förlust mot Serbien

Det blev ingen seger i EM-kvalpremiären i Serbien för U19-landslaget trots en mycket fin start. Svensk seger i det första setet vändes av hemmalaget, men det var så när att Sverige kom igen och vann det fjärde setet.

Härlig start på matchen

Sverige var rejält laddade inför den tuffa uppgiften att möta Serbien på bortaplan i EM-kvalets första match och man fick en riktig smakstart på matchen. Peter Blomgren slog in de två inledande poängen och vid den första tekniska timeouten var det blågul ledning med fyra poäng. Serberna skakade av sig lite av nervositeten, jobbade sig in i matchen och kunde kvittera vid 12-12. Svenskarna fortsatte dock att kriga på och spelade stabilt genom hela setet. Det gav utdelning och man tog ledningen på nytt. Det blev en mycket spännande avslutning och Sverige ordnade fram två setbollar tack vare två anfall av Jacob Link. Den första resulterade inte, men på den andra blockade Martin Bergman in den avgörande poängen.

Svacka efter setvinsten

Nu hoppades de svenska fansen på att det skulle fortsätta i samma spår, men tyvärr tappade svenskarna stabiliteten i spelet. Nu bjöd man på alldeles för många misstag och serberna utnyttjade det obönhörligen och fick givetvis förhöjt självförtroende av detta. Från underläge 5-12 blev det ändå lite bättre spel och man närmade sig i poängprotokollet, men lyckades aldrig komma närmare än tre poäng ifrån. I slutet så rann Serbien ifrån igen och vann med 25-18.

Start serbisk avslutning i tredje

Tredje set började betydligt bättre för svensk del än det föregående. Ledningen skiftade mellan lagen, men efter halva setet var hemmalaget något vassare. Ett hemmaryck från 17-19 till 17-23 blev avgörande och svenskarna kunde bara vinna två bollar ytterligare innan setet var över. Även här kändes som om det fanns mer att hämta i det svenska spelet, så känslan var att det här skulle vara klart möjligt att vända på. 

Så när att Sverige lyckades vända

Det fjärde setet var jämnt fram till den första tekniska timeouten. Båda lagen misasde en del servar, men sedan kom det några missar även i det svenska anfallet och då rann serberna iväg igen. Svenskarna kämpade på, men fick inte någon harmoni i sitt spel. Serbien ryckte fram till 21-14 och nu såg det mörkt ut. Sverige vägrade dock att ge upp och tog sig närmare, poäng för poäng. En härlig avslutning var så när att räcka, men på Serbiens andra matchboll gick ett svenskt block någon centimeter utanför sidlinjen och hemmalaget kunde segerjubla efter 25-23. Besvikna svenskar får ta nya tag och ladda om till morgondagens match.

Finns mycket att förbättra

-Starten på matchen var givetvis härlig att få, men sedan klarade vi inte av att hålla den nivån, hävdar tränaren Göran Persson. I slutet visar vi igen vad vi kan, men tyvärr räckte det inte ända fram. Det ger ändå råg i ryggen inför de kommande matcherna och det kommer vi att behöva, förklarar han.

Centerspelet stämde riktigt bra, där Andreas Brink och Martin Bergman var vassa i anfallet. Peter Blomgrens anfall får också plusbetyg.

Vassa Tjeckien härnäst

I morgon väntar Tjeckien, som imponerade i sin första match då man slog Ukraina i raka set. Självförtroendekicken för svenskarna i slutet av matchen kan verkligen behövas, för det kommer att krävas en match på hög nivå för att rubba tjeckerna.

-Vi måste lyckas bra i alla moment om det ska bli seger imorgon och servemottagningen kommer definitivt att bli en nyckelfaktor för oss, förklarar Göran Persson. Om vi kan spela på topp finns dock alla möjligheter och vid vinst imorgon är vi i allra högsta grad med i kampen om gruppsegern. Vi vet hur bra vi kan spela när det stämmer för oss och det ska vi se till det gör i tre set imorgon, avslutar han hoppfullt.

Sverige - Serbien 1-3 (25-23, 18-25, 19-25, 23-25)
Bästa svenska poängplockare: Peter Blomgren 15, Jacob Link 15

Mer information om matchen finns på CEV:s, det europeiska förbundets, hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det finns även bilder från matchen på CEV:s sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Bilderna ligger även på det serbiska förbundets sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..Glädje i det svenska lägret efter första set

Fler nyheter

Publicerad: 2015-01-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer