Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Tjeckien var numret större

U19-landslaget kunde inte rubba ett starkt Tjeckien i EM-kvalets andra omgång i Subotica i Serbien. Svenskarna lyckades inte nå sin toppnivå och då räckte man inte till mot de fysiska tjeckerna.

Tjeckernas anfall gav första setvinsten

Efter gårdagens inledningsmatch mot Serbien fanns det ganska gott hopp om att svenskarna skulle kunna höja sig ett snäpp till den andra matchen. Det skulle krävas då man visste att Tjeckien har ett starkt lag, både fysiskt och spelmässigt. Det började också ganska bra och det var jämnt fram till 9-9. Därefter tog tjeckerna över mer och mer. Den svenska servemottagningen höll ihop ganska bra, men effektiviteten i anfallet var för dålig. Tjeckerna å sin sida dödade 64% av sina anfall i det första setet och då var det inte underligt att de kunde vinna setet med 25-18.

Anfallet fungerade bättre

I andra set såg det återigen bra ut under de första bollarna. Fem raka tjeckiska poäng fram till 8-6 kändes jobbigt för svenskarna, som ändå kämpade på för att hänga med. Anfallet stämde nu bättre för Sverige, men Tjeckien fortsatte sitt effektiva anfallsspel och var ännu vassare än svenskarna. Vänsterspikern Dzavornok slog in det mesta och med nio poäng under andra set var han den mest framträdande spelaren på banan under setet. En bra avslutning av Sverige reducerade avståndet till tre bollar vid 18-21, men två tjeckiska timeouter gav avsedd effekt och setet slutade 25-19.

Svensk ledning i tredje

Sverige tog ett litet grepp i det efterföljande setet, mycket tack vare att blockeringsspelet kom igång på allvar. Fem blockpoäng i tät följd gav en ledning med 14-10, men sedan fick Sverige problem att vinna sina egna anfall och det gjorde att Tjeckien tog sig ikapp. De hade inte heller samma skärpa i anfallen, men det räckte ändå till för att de skulle dra från efter den andra tekniska timeouten. Svenska spelarbyten och timeouter räckte inte för att kunna hindra tjeckerna från att ta hem även den här setsegern. 25-19 avslutades matchen vid efter ett par enkla blågula misstag och nu har man bara en chans kvar att ta en seger i kvalet, nämligen mot Ukraina på söndag eftermiddag.

-Vi fick inte den utveckling vi önskat från gårdagens match, konstaterar tränaren Göran Persson. Vår servemottagning var stabilare idag, men det räckte inte eftersom tjeckerna gör ännu en riktigt bra match. Det är bara i perioder vi får till vårt block och försvar tillräckligt bra och det hade behövts längre stunder för att vi skulle kunna rubba tjeckerna, säger Persson.

Ukraina i sista matchen

Den avslutande matchen spelas alltså mot Ukraina, som kopierat Sveriges resultat, 0-3 mot Tjeckien och 1-3 mot Serbien. Göran Persson värderar chanserna:
-Jag hoppas att vi kan göra turneringens bästa match och då är jag övertygad om att det blir seger, men Ukraina har en riktigt vass högerspiker som vi måste få kontroll på, berättar Persson.

Tjeckien och Ukraina gör upp om gruppsegern i en avgörande match och där är Tjeckien favoriter, men hemmapubliken kan vara en viktig hjälp för serberna i kampen om avancemang till EM-slutspelet. Gruppsegraren går till slutspelet och det gör även de tre bästa grupptvåorna.

Sverige - Tjeckien 0-3 (18-25, 19-25, 19-25)
Bästa svenska poängplockare: Jacob Link 15, Victor Nielsen 6

Mer information om matchen finns på CEV:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bilder från matchen finns på det serbiska förbundets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..Passaren Victor Nielsen i samarbete med centern Andreas Brink.

Fler nyheter

Publicerad: 2015-01-10

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer