Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Johan Magnusson är Årets domare

Årets domare 2014 tilldelas Johan Magnusson, med motiveringen ”Johan har utvecklats på ett fantastiskt sätt de senaste säsongerna. Efter att ha blivit internationell domare så etablerar han sig nu också på europeisk nivå.”

Under Grand Prix uppmärksammades Johan, och själv blev han förvånad när han fick reda på att just han skulle få utmärkelsen.

- Första tanken... Jag? I år? Visst har det gått bra men jag tycker nog att tidigare säsonger varit starkare, men givetvis är detta väldigt roligt och inspirerande.

Hur kändes det att få utmärkelsen i Katrineholm under GP?

- GP är ett mycket bra tillfälle att dela ut denna utmärkelse. Publik och spelare får se att Svensk volleyboll täcker alla delar av sporten. Personligen upplever jag att jag redan har spelarnas och tränarnas respekt för vad jag sysslar med, vilket är otroligt skönt. Jag hoppas att alla nya domare också kan få det bemötandet så de motiveras att fortsätta döma och att jobba med sin utveckling.

Duktig som domare redan i skolan

Redan i skolan i mitten av 80-talet tyckte idrottsläraren Lasse Toning, att Johan var bra på att döma, då främst basket, på lektionerna. Lasse var även Johans volleybolltränare i Norrevångs IF, och anmälde Johan till en domarkurs. Fram till idag har han dömt fler än 1000 matcher, och är även internationell domare med 75 matcher på internationell nivå i sitt domarbagage. Så sent som i helgen var han i Estland där han dömde U20 VM-kval för damer.

Vad kännetecknar en riktigt bra domare?

-För mig handlar det om att vara rättvis i första hand. Svårare än så behöver det inte vara. För att lyckas med detta ska du givetvis kunna så mycket av reglerna som möjligt men du måste också ha förståelse för spelet och för den situation spelarna och tränarna befinner sig i. Du måste också vara beredd att utvecklas och ändra på dig. Det har under mina 28 år varit otroligt mycket regeländringar och nya direktiv och här gäller det att kunna anpassa sig snabbt.


Fler nyheter

Publicerad: 2015-01-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer