Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Tävlingsbestämmelser volleyboll

Nu när bestämmelserna går ut för sista gången har din förening chansen att tycka till en ytterligare gång.

De stora förändringarna berör främst ungdomsvolleybollen med nya tävlingsklasser och nytt sätt för fyrmanna att genomföras på.

Under hösten pågick en debatt kring frågan om vid vilken ålder man bör starta selektering och bland annat ha uttagningar till ett distriktslag. Frågan har fortsatt att livligt diskuteras både via sociala medier och de naturliga mötesplatser där volleybollfolket träffats. 

Stort engagemang och olika åsikter

Vid deadline hade vi fått in en hel del synpunkter, tankar och idéer till hur vi kan förändra tävlingsbestämmelserna för att skapa goda förutsättningar till utveckling och möjlighet att spela volleyboll länge upp i åldrarna.

Alla inkomna förslag och diskussioner ledare emellan visar på ett fantasktiskt engagemang men visar även att det finns nästan lika många olika ideér som det finns klubbar.

Med hjälp av synpunkterna som kommit in har ett förslag till nya bestämmelser skapats.

Från ungdom till senior

Till och från under flera års tid har frågan om vid vilken ålder man går från ungdomsspelare till seniorspelare. I en del andra idrotter har man satt punkt som ungdom samma år som man tar studenten. I förslaget ligger nu att man är blir senior säsongen efter man gått ut gymnasiet och att Junior-SM avgörs medan i stort sett alla spelare är kvar i gymnasiet.

U23 Mästerskap och U18-SM

För att uppmuntra fler att hålla på längre införs ett U23 Mästerskap. Man är visserligen då senior men det kan ändå vara ett bra sätt för många att ha något att se fram emot. Följderna av att ändra åldern för Junior-SM innebär fler förändringar. Många kommer säkert att göra tummen upp för det U18-SM som nu förs in. Dels de som varit för att skjuta upp selekteringen inom föreningen och dels de som haft tapp av spelare mellan grundskolan och gymnasiet. Även DistriktsSlaget flyttas upp i ålder, nu till årskurs 9 och som grädde på moset införs ett helt öppet Mästerskap för årskurs 8 där man spelar utan kval och där lagen själv väljer nivå.

Förändringar i fyrmanna

Fyrmanna ändras i grunden. Från att ha varit uppdelad i ålder är det nu mer erfarenhet och kunnande som styr valet av spelform och nivå. En öppning lämnas även för arrangörer av tävlingar att erbjuda henklasser, här kallat Öppen klass. Fyra olika spelformer finns på smörgåsbordet och de benämns liksom kidsvolley som levels.

Förändringar i Kidsvolley

En ändring kommer till hösten även på Kidsvolley där det blir Level 1, Level 2 och Level 3. Level 0 tas bort, främst för att ingen vill vara en nolla. Spelformerna i fyrmanna benämns Level 4 (tidigare U11), Level 5 (tidigare fyrmanna och innan dess Volley 2000), Level 6 (ny spelform) och Level 7 (ny spelform utan studs). På det sättet finns en utvecklingstrappa där det finns utmaningar hela vägen upp till den traditionella volleybollen. 

Läs det nya förslaget, som vi sammanfattat i kapitel 4 här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Läs tävlingsbestämmelserna, med andra justeringar som rör allt annat utom kapitel 4 här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kom gärna med tankar och idéer om det här! Senast söndag den 15 februari behöver vi ha fått in synpunkterna, till tl@volleyboll.se

Vill du ta del av de inlämnade förslagen/synpunkterna, klicka här Länk till annan webbplats..

Fler nyheter

Publicerad: 2015-01-29

Senast uppdaterad: 2015-01-29

Visa fler nyheter

Sponsorer