Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ingen Nilsson när herrlandslaget EM-kvalar

Herrlandslaget får klara sig utan storstjärnan Marcus Nilsson när EM-kvalet inleds i maj. Spikern har i samråd med landslagsledningen tagit beslut om att stå över resan till Georgien.

I vår kliver herrlandslaget in i EM-kvalets första omgång. Den 18 maj reser laget till Tblisi, Gerogien, för sammanlagt tre kvalmatcher. Utöver värdnationen väntar tuffa möten med Schweiz och Azerbajdzjan. Av allt att döma ser man dock ut att få klara sig utan fixstjärnan tillika lagkaptenen, Marcus Nilsson.

Turkietproffset, till vardags spelande i Ziraat Bankasi, har meddelat att han står över matcherna.

– Någonstans handlar det om att jag inte kommer spela i landslaget för evigt. De yngre spelarna måste få chansen att skaffa sig rutin. I grund och botten känner jag också att vi ska kunna ta oss förbi den här kvalomgången, även om jag inte är med. I samråd med landslagsledningen har jag därför tagit beslutet att avstå det här kvalet. Det är ett perfekt tillfälle för andra spelare att kliva fram och växa.

Herrlandslagets förbundskapten, Johan Isacsson, kommenterar beslutet:
– Marcus har spelat i landslaget i 15 år och har överlevt alla. Han har alltid ställt upp när vi hört av oss. Vi har full förståelse och respekt för hans beslut.

Öppnar för fortsättning

Den som oroar sig för att den väldige högerspikern sätter definitiv punkt för landslagskarriärern kan dock andas ut. Om Sverige kvalificerar sig för vidare spel kan Nilsson snart vara tillbaka i den blågula dressen.
– Om Johan (Isacsson) vill, så är jag självklart med då, säger Nilsson.

Förbundskaptenen medger att det är ett avbräck, men konstaterar samtidigt att det finns andra förmågor som kan kliva fram i Nilssons frånvaro.
– Det blir ett ypperligt tillfälle för Martin Larsson (Linköping) och Fredric Gustavsson (Team Lakkapää, Finland) att visa upp sig. De har stor potential, säger Isacsson.

Nilsson är inne på samma spår:
– Laget har en bra grund med unga, talangfulla spelare som har varit med flera år i landslaget. Vi har andra högerspelare med stor potential. Fredrik (Gustafsson) har gjort en väldigt bra säsong och detsamma gäller Larsson. Jag har fullt förtroende för killarna och att de kommer prestera.

EM-kvalets första omgång spelas 19-22 maj. Vid avancemang fortsätter kvalandet den 15-25 september. Slutmålet är att ta sig till EM i Polen, 2017.

LÄS MER
Örebros utsikter goda i semifinalerna Länk till annan webbplats.

Erik förstärker Svensk Volleyboll
Länk till annan webbplats.
Bohman/Appelgren tar över SBT:s Instagram
Länk till annan webbplats.
Elitseriesvepet: Semifinalspelet rivstartade Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats.
Landskamp mot Danmark inviger Mikasa Challenge
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Haak mot Europaäventyr - byter Engelholm mot Frankrike Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2016-04-05

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer