Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Herrlandslaget vidare i EM-kvalet

Sverige är vidare i EM-kvalet! Det står klart sedan Schweiz besegrats med 3-2 (18-25, 25-12, 25-12, 23-25, 16-14) i den direkt avgörande gruppfinalen.

- Fantastiskt! Det blev onödigt spännande, men vi fixade det, säger Team manager Claes-Göran Eriksson direkt efter matchen.

Förbundskapten Johan Isacsson fortsätter:
- Riktigt häftigt! Jag visste att Schweiz verkligen skulle bli något att bita i. Killarna spelade bättre än förväntat, det är en häftig känsla att de levererat bättre än mina vildaste drömmar. Jag vill passa på att berömma hela laget, inklusive alla de som var med på första träningslägret i Lindesberg. Alla har bidragit till att vi är där vi är i dag.

Svängig rysare

Så hur gick det hela till då? Faktum är att det började ganska illa för svensk del. Spelmässigt hängde man med bra, men de rödklädda på andra sidan nätet var strået vassare samtidigt som bollarna inte riktigt trillade Sveriges väg. Schweiz plockade rättvist hem första set med 25-18.
- Vi kom inte upp i nivå och schweizarna hade bra servetryck. Deras högerkant storspelade, säger spikern Erik Sundberg, till vardags spelande i Linköping.

Men Sverige skulle resa sig - med besked. De två efterföljande akterna visade man upp sitt bästa spel på hela landslagsmånaden och fullkomligt dundrade över motståndarna. Siffrorna skrevs till hela 25-12, 25-12.
- Vi steppade upp vårt spel flera steg och blev betydligt bättre i både anfall och försvar, fortsätter Sundberg.

Schweizarna gav sig dock inte. Efter ett svängigt fjärde set där lagen följdes åt mer eller mindre poäng för poäng kunde Schweiz rycka i sluttampen och tvinga fram en femte, avgörande akt via 25-23.

Lindberg avgjorde

Väl där vet ni ju dock redan hur det gick. Det jämna spelet fortsatte och avståndet mellan lagen blev aldrig större än två bollar. När det väl skulle avgöras var det - till skillnad från fjärde set - Sverige som tog tag i taktpinnen. Schweizarna lyckades rädda första matchbollen vid ställning 14-13. Men när svenskarna gavs ännu en chans att avgöra satte man spiken i kistan. Stor hjälte blev Hylte/Halmstads Viktor Lindberg som kom in och avgjorde med fyra poäng i slutet av matchen.
- Underbart skönt att vi tog hem det - och kul att få chansen och vara med och avgöra. Det är en merit, säger Lindberg.

Matchen var minst sagt hajpad på förhand.
Förutsättningarna var enkla: Vinnaren skulle ta sig direkt till EM-kvalets andra omgång, som spelas i september. I det svenska lägret var man väl medvetna om att man hade en tuff uppgift framför sig. Schweiz hade gått rent i båda de tidigare matcherna och inte förlorat ett enda set. Förbundskapten Johan Isacsson underströk matchens betydelse och benämnde den som en "holmgång".
- Jag vill skicka extra beröm till vår lagkapten, Dardan Lushtaku. Wow, vilken spelare! Utan en sådan playmaker hade det här inte varit möjligt. Han har blockat, passar och servat som en gud. Han har verkligen axlat rollen som lagkapten och lett det här gänget till stordåd, säger Isacsson.

Segern innebär alltså att Sverige är klart för EM-kvalets andra runda, som spelas i september. Och gruppen är redan spikad. Utöver Portugal väntar bataljer med grannarna Danmark och Finland.
- Ur vår synvinkel hamnar vi i den grupp som passar oss bäst. Resorna blir korta och motståndet bra. Danmark spelar vi alltid jämnt mot och ärligt talat har vi nog ett övertag gentemot dem i antalet vinster de senaste åren. Finland var det länge sedan vi spöade, så de är väl dags nu, avslutar Claes-Göran Eriksson.

Fakta: EM-kval, omgång 1
Spelplats: Tblisi, Georgien
Datum: 19-21 maj
Motståndare: Georgien, Schweiz och Azerbajdzjan

Match för match:
2016-05-19: Sverige 3-2 Azerbajdzjan
2016-05-20: Georgien 0-3 Sverige
2016-05-21: Schweiz 2-3 Sverige

Truppen:
Passare:
Dardan Lushtaku, Falkenbergs VK
Andreas Eriksson, VK Karlovarsko, CZE

Libero:
Anton Wijk-Tegenrot, Hylte/Halmstad Volley

Centrar:
Jens Ahremark, Hylte/Halmstad Volley
Wilhelm Nilsson, Jovens Fonte Bastardo, POR
Philip Pettersson, Hylte/Halmstad Volley

Högerspikers:
Martin Larsson, Linköpings VC
Fredric Gustafsson, Perungan Pojat RY, FIN

Vänsterspikers:
Erik Sundberg, Linköpings VC
Arno Slipac, Falkenbergs VK
Viktor Lindberg, Hylte/Halmstad Volley
Staffan Blomgren, Sollentuna VK

Ledarstab
Johan Isacsson, Förbundskapten
Claes-Göran Eriksson, Team Manager
Almir Ljutovac, Assisterande tränare
Sebastian El Ghaly, Fysio och kiropraktor
Andreas Bengtsson, Statistiker

Kontakt:
Johan Isacsson – 073 981 61 61
Claes-Göran Eriksson – 070 593 26 98

Fler nyheter

Publicerad: 2016-05-21

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer