Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Elitlagen laddar för Grand Prix

Grand Prix, en av volleybollsäsongens absoluta höjdpunkter, står för dörren. Redaktionen har roat sig med att ta tempen på elitlagen inför semifinalerna.

Hylte/Halmstad (d) vs Örebro

Bataljen mellan Hylte/Halmstad och Örebro kan mycket väl bli en av helgens jämnaste. Lagen ligger tvåa respektive trea i Elitserien, där H/H har knappt övertag i kraft av tre poäng mer. Senast de två kombattanterna drabbade samman var det dessutom närkingarna som drog det längsta strået. Siffrorna skrevs till 3-1 (25-21, 17-25, 28-26, 25-21).

H/H-coachen Tony Westmans kommentar:
– Där vi är just nu, så bra har vi inte varit på hela säsongen. Både fysiskt och volleybollmässigt. Vi har haft en bra resa under hösten. Vunnit mycket, men kanske inte alltid blivit utmanade på det sätt vi önskat. Tack vare en bred och bra trupp har träning varit bra, framför allt de tre, fyra senaste veckorna. Vi är verkligen på rätt väg och är laddade för GP!

Örebro-coachen Matilda Wikanders kommentar:
– Vi hade ett skönt genrep igår med derby mot Lindesberg. Härligt med seger också. Nu har vi tokfokus på GP och laddar för fullt. Hylte/Halmstad blir tuffa. Det är länge sedan vi möttes senast och båda lagen har sannolikt kommit en bra bit sedan dess. De har sett starka ut den senaste tiden, en tuff match som sagt, men vi ser verkligen fram emot den!

Engelholm vs Lindesberg

Engelholm har gått som tåget hittills i Elitserien och tillhör givetvis en av favoriterna inför Grand Prix. Tolv segrar av tolv möjliga har det blivit. Och längs vägen har laget blott tre setförluster. Prestationen blir än mer imponerande när man tar i beräkning att tränare Per-Anders Sääf var tvungen att bygga om laget från grunden efter SM-guldet i våras. En nästintill helt ny truppen plockades in. Och vilket succé sedan! Om EVS värvade nytt, så värvade Linde nygammalt. Nette Peit är tillbaka i laget och fortsätter mata in poäng på samma övertygande sätt som tidigare. Vänsterspikern har mäktat med 167 pinnar på tolv framträdanden, vilket placerar henne på fjärde plats i poängligan. Lägg därtill att Martin Konecna fortsätter producera (144 poäng, sexa i poängligan) så förstår ni snart att Linde har ett slagkraftigt lag. Dessutom blandar de med ett par riktigt talangfulla spelare från de egna leden. 17-åriga Elsa Arrestad är Elitseriens yngsta lagkapten. Dessutom har de blott 15-åriga Klara Juneholm som hunnit med både elitseriedebut, landslagsdebut och snart också GP-debut den här säsongen.

EVS-coachen P-A Sääfs kommentar:
– Vi är grymt laddade! Vi har god koncentration och går framåt hela tiden. Gått extremt bra för oss överlag den här säsongen. Tjejerna vet vad de vill. De märktes inte minst mot Svedala igår. Vi var enormt fokuserade, spelade varje moment hundraprocentigt. Kul att utmana Lindesberg, ett av de bättre lagen i serien. Vi mötte dem nyligen och har en idé om hur vi vill spela.

Linde-coachen Teemu Sarnas kommentar:
– Vi har en bra känsla i laget och har tränat hårt nu efter jul. Tyvärr en del skador som stör, men vi gör vad vi kan. En tuff match mot Örebro igår också. Dessvärre förlust, men spelet kändes helt OK. Det är alltid tufft första matchen efter ett långt uppehåll. Vi gjorde många bra saker, men har också många saker som kan bli bättre inför helgen. Semin mot Engelholm blir givetvis tuff, då är det bara hårt arbete som gäller. Pressen ligger på EVS, som ju vunnit allt den här säsongen. Vi har inget att förlora!

Linköping vs Falkenberg

Linköping ligger för närvarande tvåa i Elitserien och har inkasserat tolv segrar på 14 matcher så här långt in på säsongen. I truppen återfinns flera landslagsspelare och vid sidan av planen håller herrlandslagets Johan Isaccson i trådarna. Laget hör således till en av toppkandidaterna att plocka hem Grand Prix 2017. Noterbart är dock att båda de nederlag som LVC lidit under säsongen har kommit mot just Falkenberg, laget man utmanas av i lördagens GP-semi. FVBK:s väg till GP har å sin sida inte varit så spikrak som vi vant oss vid under de senaste åren. Mycket på grund av att laget blandat och gett rent spelmässigt. Ena dagen har de besegrat guldfavoriten Linköping, för att nästa förlora mot Habo och så när få se sig besegrade av Södertelge. Det om något visar hur jämn säsongens upplaga av Elitserien är. Nu tog sig Falkenberg hur som helst vidare till GP. Och skrivande stund är laget på tredje plats i Elitserien, fem poäng bakom LVC. Vi kan med andra ord se fram emot en högintressant drabbning!

LVC-coachen Johan Isacssons kommentar:
– Läget i laget är bra! Vi har fått vila över jul och tränat hårt under mellandagarna. Alla är friska och hela. Att vi spelar mot just Falkenberg spelar inte så stor roll. Alla lag som är med i GP är bra, det är tufft för alla. Jag tycker heller inte att det finns några klara favoriter, så det blir spännande. Vi har lärt oss läxan från förra mötet med FVBK, men det blir tajt. Vi ser fram emot den här helgen, en av de största i volleybollsverige!

FVBK-coachen Patrick Aparicios kommentar:
– Vi ser fram emot helgen och semin mot LVC! Vi hade en lång match igår mot Örkelljunga, klockrent med den förberedelsen – och bra motstånd. Dessutom slog vi Linköping innan jul – också bra för självförtroendet. Vi är där och kan leverera, kommer bli spännande. Att vi möter Linköping är extra kul. Tillsammans har vi varit svensk volleybolls två giganter de sista sex åren. Inget derby, men ändå mycket historik mellan klubbarna. De och H/H är ändå favoriter. Vi hoppas kunna slå ur underläge!

Hylte/Halmstad (h) vs. Örkelljunga

Hylte/Halmstad och Örkelljunga har redan drabbat samman tre gånger den här säsongen. Samtliga matcher har slutat i H/H:s favör (3-1, 3-1, 3-2). Känslan är dock att ÖVK vuxit sig större och starkare ju längre säsongen lidit och att de bit för bit minskat avståndet fram till Hylte/Halmstad. I den senaste matchen lagen emellan gick det hela vägen till fem set, där H/H slutligen stod som segrare efter 18
-16. Kan det bli mycket jämnare än så? Det återstår att se på lördag!

H/H-coachen Matthew Youngs kommentar:
– Vi har spelat mot Örkelljunga ett gäng gånger den här säsongen. Senast blev det riktigt tufft, de gjorde bra ifrån sig. De spelar organiserat och har en väldigt bra passare i Shun Imamura. Med honom på planen har deras spel blivit snabbare och de skapar många olika typer av attacker. Här gäller det att vi är på tå. Serven blir en annan nyckel. Båda lagen har ett gäng spelare som kan serva riktigt bra. Laget som lyckas bäst, som servar med kvalitet och med få misstag, kommer sannolikt vinna.

ÖVK-coachen Jonas Svantessons kommentar:
– Det är fantastiskt inspirerande att ännu en gång, på kort tid, få möta Sveriges för tillfället bästa lag. Som lag har vi väl satt upp H/H som en liten måttstock på hur vi utvecklas under säsongen, vi möter dem många gånger i och med att de tillhör vår pool i serien. Jag tror att det är bra för oss att ta sikte på någon för att lättare utvärdera att vi gör rätt saker och att vi är på väg åt rätt håll.

LÄS MER
Volleykanalen livesänder hela GP Länk till annan webbplats.
Officiellt Facebook-evenemang Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2017-01-05

Senast uppdaterad: 2017-01-06

Visa fler nyheter

Sponsorer