Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utlandskollen: Om en drottning, en tränarlegendar och Europas fräckaste matchställ

Våra svenska utlandsproffs och collegespelare fortsätter prestera fina resultat ute i Europa och på andra sidan Atlanten. Vi tar också en titt på några svenska tränare som huserar utanför landets gränser. Häng med!

Två veckor har passerat sedan premiären av Utlandskollen publicerades. Initiativet var uppskattat och artikeln välläst. Vi fortsätter utveckla greppet och kan nu presentera "en nyhet till nyheten". Från och med den här upplagan av Utlandskollen adderar vi nämligen ytterligare en punkt till bevakningslistan: Coachkollen. Här kommer vi rapportera om svenska tränare som huserar utanför Sveriges gränser. Trevlig läsning!

PROFFSKOLLEN

Isabelle Haak, Savino del Bene Scandicci (Serie A1, Italien)
Bella, eller Sveriges drottning som hon numera benämns som i matchreferaten, stod återigen för en galant prestation i förra helgens vinst. Inför ca 2000 åskådare på hemmaplan avfärdade man behagligt Pomi Casalmaggiore med 3-0. Bella som stod för några fantastiska försvarsräddningar bidrog även med 1 servess, 3 block och 15 anfallspoäng med endast 2 miss. Något väldigt imponerande från vår superstjärna är inte bara att hon levererar mängder med anfallspoäng utan att hon även har väldigt få missar! I lördagens match togs Savino ner på jorden, åtminstone till en början. Laget var inte alls med i matchen när första set blåstes igång. Det resulterade i fem servess emot sig och hela tio anfallsmisstag, då vinner man inga set! Laget förlorade med klara 15-25. Efter setpausen var det minst sagt ett annat Savino på plan. Man körde över hemmaspelande Monza med 25-17, 25-17 samt 25-14. På de sista seten hade de totalt tre anfallsmiss, snacka om skillnad! Isabelle stod för fantastiska 23 poäng, varav 4 block. Noterbart är att Bella fick hela 51 pass under matchen. 

Marcus Nilsson, Kontraktslös
Marcus har nu börjat träna med sin moderklubb Hylte/Halmstad för att hålla igång, han beskriver själv att det var ca en månad sedan han senast genomförde ett bollpass. Mer att läsa om det finns här: http://www.hallandsposten.se/sport/volleyboll/marcus-nilsson-p%C3%A5-banan-igen-1.4767836 Länk till annan webbplats.

Marcus beskriver situationen ytterligare i en intervju med SVT: https://www.svt.se/sport/volleyboll/sparkade-svenske-superstjarnan-vill-ut-igen/ Länk till annan webbplats.  

Dardan Lushtaku, Jastrzebski Wegiel (PlusLiga, Polen)
I hemmamatchen mot storlaget Asseco Resovia Rzeszów fick Dardan göra inhopp i nästintill alla set. I andra set blev han inbytt vid ställningen 12-20 och spelade samtliga bollar fram till setslut 18-25. Övriga inhopp är mestadels servebyte men även enstaka dubbelbyten. Laget förlorade matchen efter 123 spelade minuter med slutställning 8-15 i sista set. I polska ligan finns sannerligen inga enkla matcher. I helgens match stod Indykpol AZS Olsztyn för motståndet. Jastrezebski förlorade med 3-0 på bortaplan där vår landslagspassare fick stå för tre servebyten som resulterade i fyra servar samt ett servess. Laget ligger nu på en åttonde plats med elva poäng i en haltande tabell.

Alexandra Lazic, Volero Zürich (Nationalliga A, Schweiz)
Efter den oväntade förlusten i första omgången har Volero Zürich höjt sig rejält och tagit nio poäng på de tre senaste matcherna, mot Edelline Köniz, VBC Cheseaux samt Zesar VFM. I vissa matcher har man pulveriserat motståndet med setsiffror som 25-10 och 25-11. Inte så förvånande om man ser till skillnaden i budget för lagen. Volero Zürich har en budget på ca 16,5 miljoner svenska kronor medan VBC Cheseaux har en budget på ca 2,5 miljoner svenska kronor. En enorm skillnad på ca 6,5 gånger så mycket pengar att röra sig med. Zürich ligger nu på en andraplats efter fyra spelade omgångar.

Wilhelm Nilsson, TSV Herrsching (Bundesliga, Tyskland)
Wille har endast hunnit med en match sen senast, hemmapremiären mot SVG Lüneburg. TSV vann en tajt match efter fyra set där det skiljde tre poäng som mest mellan lagen. Falkenbergaren stod för en väl godkänd insats med ett servess, fem anfallspoäng och bra block som slutade med två blockpoäng. Matchen täcktes av radiokanalen m94,5 från München som minst sagt var imponerade av vår svensk. Vår centerjätte spelar också, i mitt tycke, i ett av Europas fräckaste matchställ, vad tycks?


Johanna Edberg, VC Kanti Schaffhausen (Nationalliga A, Schweiz)
Sedan den rekordbrytande vinsten mot Volero Zürich har VC Kanti spelat tre matcher. Förra helgen spelade de två matcher, första matchen förlorade man mot TS Volley Düdingen klart med 3-0 på bortaplan. Förlusten svider nog då Düdingen är klubben Johanna spelade i förra säsongen. Helgens andra match slutade i vinst borta mot Zesar VFM med 2-3, en ytterst jämn batalj där båda lagen totalt vann 107 bollar var. Nu i helgen vann man komfortabelt på hemmaplan med 3-0 mot VBC Cheseaux. Laget ligger nu på en femteplats efter fyra spelade omgångar.

Jacob Link, Gioiella Micromilk Gioia Del Colle (Serie A2, Italien)
Förra helgens match slutade i vinst borta mot Sieco Service Ortona med 2-3 och 8-15 i femte set. Vårt Italienproffs fick göra ett inhopp i tredje set samt hoppa in i femte set och avsluta det, Jacob hann med sju poäng och var en stor bidragsfaktor till vinsten. I helgens match på hemmaplan förlorade man med 1-3 mot Centrale del Latte McDonalds Brescia. Lundapågen fick hoppa in i tredje set samt starta fjärde och slutade på tre anfallspoäng. Efter sju spelade omgångar ligger Gioiella på femte plats i ligan, fem poäng efter ledaren.

Jonna Wasserfaller, Terville Florange Olympique (Elite Feminine, Frankrike)
Damlandslagets lagkapten som befinner sig i Frankrike åkte på ett bakslag i omgång fyra borta mot Marcq Baroeul där man förlorade med klara 3-0. Jonna beskriver själv: ”Vi kom aldrig upp i vår standard. Vi startar matchen riktigt dåligt och ligger under med 5-15 i första set. Stundvis gör vi bra saker men samtidigt ger vi bort alldeles för enkla bollar”. Laget studsade dock tillbaka denna helgen där med enkelt avfärdade Insitut Federal de Volleyball på hemmaplan. Terville ligger nu på en tredjeplats i ligan med lika många poäng som tvåan.

Fredric Gustavsson, ASON Volleyball (Ligue B, Frankrike)
Fredrics andra match på fransk mark slutade tyvärr i förlust borta mot Cambrai Volley med 1-3 i set. Dock har vår svenska högerslugger kommit igång ordentligt i början av säsongen och noterades för 23 poäng, hela 67% i effektivitet (anfall – missar) i sitt anfall. I tredje omgången lyckades ASON vinna sin första match för säsongen, i något som Fredric fått beskrivit för sig som en mycket viktigt och temperamentfull match på fransk mark. Ärkerivalen på andra sidan hette Avignon Volleyball och de lyckades knipa tredje set men mer bjöd inte ASON på. Fegge stod återigen för en mycket stark insats från sin högerkant och dunkade in boll efter boll, totalt 24 pinnar på 4 set! Fredric som gör sitt tredje år som proffs styr även herrlandslagets instagram denna vecka.

Rebecka Lazic, Le Cannet (Ligue A, Frankrike)
Returmatchen mot Minchanka Minsk på bortaplan slutade i en femsetsförlust och därmed var Champions League-äventyret slut för den här gången för fransyskorna. Rebecka blev inbytt i de sista fyra seten och bidrog med ett blockpoäng. Le Cannet har även hunnit med två matcher i ligan, en 3-1 vinst mot Venelles och i helgen förlorade man borta mot Evreux med samma siffror.

David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (Bundesliga, Tyskland)
Landslagscenter Pettersson har spelat två matcher som resulterat i en vinst och en förlust. Förlusten kom på bortaplan förra helgen mot Unterhaching efter fyra spelade set. David stod för en fin insats med 9/12 kills samt 2 blockpoäng. I helgens match vann man hemma mot Königs Wusterhausen med 3-0 efter en tuff batalj där de två första seten slutade 26-24 samt 28-26. David noterades för sex poäng.

Erik Sundberg, VaLePa (Mestaruusliiga, Finland)
VaLePa har redan hunnit med åtta matcher denna säsongen, anledningen till detta är att laget snart ska börja spela Europacupspel. Laget har spelat tre matcher sedan vår senaste ”utlandskoll”. Samtliga har slutat med 3-0-vinst. I första vinstmatchen mot Akaa Volley stod Erik för 11 anfallspoäng av 16 pass, utan en enda miss! Nu i helgen spelade man en dubbelmatch. Lördagens match var mot topplaget Sampo Volley där östgöten noterades för åtta poäng. På söndagen slog man Kokkolan Tiikerit borta där Erik vilades och fick följa matchen från bänken.

Laget leder Mestaruusliiga med 8 vinster och 23 insamlade poäng. Nästa vecka, onsdag 8/11, går även finska mästarna in i Champions League. Det handlar om sista kvalrundan innan gruppspelet, där ställs man mot Ceske Budejovice från Tjeckien. Matchen livestreamas på www.laola1.tv Länk till annan webbplats. kl 18:30. Missa inte det!

Sofie Sjöberg, Stjarnan Volley (Mizunodeild, Island)
I sina två tidigare matcher som vi nämnde i förra Utlandskollen bidrog Sofie med åtta samt nio poäng från sin vänsterkant. Stjarnan har inte spelat någon ytterligare match sen sist. 

Jens Ahremark, Lentopalloseura ETTA (Mestaruusliiga, Finland)
I vinstmatchen hemma mot Sampo Volley blev Jens inbytt i samtliga fyra set och stod för tre kills på fyra pass samt två blockpoäng. I helgens match tog man emot Kokkolan Tiikerit, ett lag som fått en tuff start och ligger i botten av tabellen. Inför ca 2350 personer stod den förre Hylte Halmstadsspelaren för fem anfallspoäng efter att spelat nästintill hela matchen. ETTA ligger nu på en andraplats i ligan med hela 18 poäng och endast ett förlorat set, nästintill en perfekt inledning! 

COLLEGEKOLLEN

Alfred Dalevik, Medicine Hat (Alberta CAC, South Division, Kanada)
De senaste fyra matcherna har resulterat i tre vinster och en förlust, laget ligger nu på en andraplats i tabellen med fem vinster och en förlust. Förra helgens 3-1-vinst hemma mot SAIT Polytechnic stod ”Affe” för 16 anfallspoäng, 1 servess och 2 blockpoäng! Med den prestationen blev han även ”Player of the game”. I resterande matcher bidrog hallänningen med 8, 9 samt 4 poäng. För er som vill se bilder samt följa Alfreds lag kan göra detta på Facebook under deras sida ”Medicine Hat College Rattlers”.

Nellie Fredriksson, Southern Illinois Salukis (Missouri Valley Conference, USA)
För Nellies Salukis är det tuffare, laget har senaste två veckorna spelat fyra matcher varav tre har slutat med förlust. Förra helgen slutade med två femsetsförluster där Nellie bidrog med tio respektive sju poäng. Nu senaste helgen vann Salukis mot Indiana State med 3-1 men förlorade tyvärr med 0-3 på lördagen mot University of Evansville, Nellie gjorde sju poäng respektive match. Laget ligger nu på en åttonde plats i tabellen med fyra vinster och åtta förluster.

Filippa Hansson, LIU Brooklyn Blackbirds (Northeast Conference, USA)
Den skånska landslagscentern har spelat fyra matcher sedan vår senaste uppdatering. Resultatet? Tre segrar och en förlust. I förlustmatchen mot Robert Morris spelade Filippa finfint, hon fick med sig tio anfallspoäng, två servess samt fyra block. I de två efterföljande matcherna noterades Filippa för sju samt tolv poäng. I senaste matchen mot Bryant Bulldogs vann laget med 3-1 i set och Filippa stod återigen för en fin insats. Denna gången lyckades Filippa med 15 anfallspoäng och 3 blockpoäng på 4 set, skåningen är i storform! Laget toppar nu Northeast Conference med åtta vinster och tre förluster.

Anna Haak, Marquette Golden Eagles (Big East, USA)
De senaste två veckorna har Marquette hunnit med två dubbelhelger som resulterat i tre vinster och en förlust efter fem set. Förlusten var mot Butler där Anna noterades för sju anfallspoäng, ett servess, två blockpoäng samt hela 17 digs i matchen. I lördags vann laget en tajt femsetsmatch mot Seton Hall. Andra set gick hela vägen till 33-35, tyvärr med Marquette som förloare. Anna stod för en fenomenal insats med 15 anfallspoäng, ett blockpoäng och otroliga 23 digs, imponerande! Laget ligger för tillfället på en andraplats i Big East med elva vinster och två förluster.

COACHKOLLEN

Johan Isacsson, Bergische Volleys (Bundesliga, Tyskland)                
Förbundskaptenen som förde Linköpings VC till SM-guld förra säsongen valde att testa lyckan som proffstränare igen, denna gången blev det Bergische Volleys i Bundesliga, Tyskland. Förra året lyckades laget endast skrapa ihop 6 poäng på 20 omgångar, en synnerligen tuff utmaning att ta sig an. Hittills har säsongen börjat tufft för västtyskarna med tre raka 0-3-förluster.

Anders Kristiansson, Toyoda Gosei Trefuerza (V League, Japan)
Vår svenska tränarlegendar Anders Kristiansson som senaste säsongerna styrt Toyoda Gosei Trefuerza i japanska ligan gör så även detta denna säsongen, dock i en annan roll än tidigare. Denna säsongen har Anders tagit rollen som Senior Head Coach med reservation för japansk översättning, vilket innebär att han har huvudansvar för träning, koncept och matchförberedelser med mera. In har han plockat finländske Tommi Tiilikainen, som fungerar som coach under matcherna. Kvar i ledarstaben finns också Kazuhiro Fujita, Kristianssons högra hand, som ansvarar för interna frågor och statistik. Laget har börjat fantastiskt med tre raka segrar, bland annat revansch från fjolårets finalförlust mot Toray Arrows. I början av juli månad spelade laget asiatiska klubbmästerskapet, som slutade med en andraplats efter en tuff 0-3-förlust mot iranska Sarmayeh Bank.

Angelica Ljungqvist, Rainbow Wahine (Big West, USA)
Inför säsongen valde Angelica att flytta tillbaka till Hawaii där hon nu agerar assisterande coach för Rainbow Wahine. Angelica som själv spenderade fyra år på skolan arbetar tillsammans med sin tidigare lagkamrat Robyn Ah Mow-Santos. Rainbow Wahine som håller till i Big West-conference har hittills spelat tolv matcher och vunnit tio stycken. Helgens matcher slutade i en 2-3-förlust mot Cal Poly samt en vinst med 3-1 borta mot UC Santa Barbara. Laget ligger för tillfället på andra plats tabellen.

Fler nyheter

Publicerad: 2017-11-01

Senast uppdaterad: 2017-11-01

Visa fler nyheter

Sponsorer